JA N'HI HA PROU D'IMPUNITAT FEIXISTA ALS NOSTRES CARRERS !

"Ja n'hi ha prou d'impunitat "

 

José Antich

 

Dos diputats d'Esquerra Republicana al Parlament han denunciat un agent de la Policia Nacional per haver-los escopit i insultat davant la Prefectura Superior de Policia, a la Via Laietana, de tan negre record en el passat recent. L'agent anava uniformat i portava una arma llarga. Aquest resum no és un relat de ciència-ficció, ni és tampoc la sinopsi d'una novel·la que, sens dubte, triomfaria a les llibreries.

És un fet real del passat 23 de juliol, quan els parlamentaris Josep Maria Jové i Jenn Díaz s'adreçaven al Palau de la Música per assistir a l'acte de lliurament de les Creus de Sant Jordi. Dos apunts més: fa uns mesos, la parlamentària ja va denunciar que uns desconeguts li havien destrossat el cotxe a la seva localitat, Sant Andreu de la Barca. I l'altre, es compleixen tres setmanes de l'agressió al fotoperiodista Jordi Borràs per part també d'un agent de la Brigada d'Informació de la Policia Nacional que, entre altres coses, li va trencar el nas al crit de "Viva Franco". No consta que hagi estat retirat de servei.

Fa ja diversos mesos que aquesta tribuna denuncia la impunitat amb què s'està actuant contra l'independentisme. La violència gratuïta als carrers de vegades contra ciutadans anònims, però altres contra persones perfectament reconeixibles com els dos diputats o Borràs. O el cas de l'atac a Catalunya Ràdio. Al final, existeix la impressió que aquests actes acaben en un expedient arxivat i poca cosa més. Mentrestant, dos diputats denuncien que han tingut por... en passar per davant de la Prefectura Superior de Policia! Això és extraordinàriament greu.

Erradicar el feixisme dels carrers catalans és una prioritat i una obligació democràtica dels poders públics. Ho és de la Generalitat i molt particularment dels Mossos d'Esquadra. Però també de la Delegació del govern espanyol quan els implicats són agents de policia que creuen que la impunitat actual és un salconduit per a actituds intolerables que cal denunciar i perseguir sense cap tipus de matisos.

Informa:ELNACIONAL.CAT (8-8-2018)

FELIPE VI, DE LA PROTESTA AL BUIT A BARCELONA

 

"Felip VI, de la protesta al buit "

 

José Antich

 

De totes les imatges que s'han pogut veure aquest divendres de l'acte institucional d'homenatge a les víctimes de l'atemptat del passat 17 d'agost cap, absolutament cap, era tan descarnadament cruel com la vista aèria de la plaça Catalunya de Barcelona. Un espai enorme, d'uns 30.000 metres quadrats, blindat per la policia i ocupat només en una part per l'acte sense encant organitzat per l'Ajuntament de Barcelona on es trobaven el Rei, les autoritats, la classe política, els familiars i un nombrós grup de defensors de la monarquia i de la unitat d'Espanya. Molt pobre en el seu conjunt per a la tragèdia que va ser l'atemptat en què van morir 16 persones, però explicable, lamentablement, per la basta manipulació que la Casa Reial i el govern espanyol han tractat de fer de l'acte.

Es va impedir l'accés a l'independentisme per evitar escenes de protesta i incomoditats de les autoritats espanyoles i l'unionisme es va quedar a casa. O se'n va anar a la platja. El govern espanyol volia evitar la xiulada a Felip VI de l'any passat, que va donar la volta al món i que va mostrar el disgust de la societat catalana amb la monarquia espanyola. L'ANC, Òmnium i els partits independentistes havien fet crides explícites per desmobilitzar els seus simpatitzants davant del model d'acte escollit i la presència reial. I la sempre disciplinada base de l'independentisme català va seguir les seves consignes. No hi va haver xiulades, cert. I només uns centenars de membres dels CDR en silenci i amb pancartes van participar en una marxa silenciosa per la Rambla de Barcelona.

No hi va haver protestes irades com en altres ocasions. Hi va haver una cosa pitjor i que acaba ressonant més que una protesta: el buit. Una plaça Catalunya que hagués pogut ser atapeïda de simpatitzants unionistes presentava enormes llacunes. En tot cas, centenars de persones amb banderes espanyoles. I en un balcó, molt a prop d'on estava instal·lada la comitiva oficial, una gran pancarta amb Felip VI de cap per avall i el següent text en anglès: "El rei d'Espanya no és benvingut als Països Catalans." Una pancarta penjada la nit abans i que els mossos, pel que sembla, primer van rebre ordres de retirar-la i després de no tocar-la. La delegació del govern espanyol ja ha expressat el seu malestar.

Dos breus apunts més. Per què la Casa Reial no va voler realitzar l'ofrena floral a la Rambla al costat de les autoritats catalanes i perquè no es notés tant la seva absència tampoc no hi va anar el president espanyol? Per què les autoritats espanyoles no van ser capaces d'aguantar la mirada a Laura Masvidal, la dona del conseller Quim Forn, quan el president Torra la va col·locar al seu costat a la fila d'autoritats i els la presentava? Felip VI, fugisser, va haver d'escoltar de Masvidal que no era ella sinó el seu marit qui havia de ser allà i el president del CGPJ i president del Suprem, Carlos Lesmes, va girar literalment la cara.

I un corol·lari. La important presència d'independentistes en una tarda climatològicament infernal a Lledoners en homenatge a Quim Forn demostra que la ciutadania no oblida i és agraïda a tot i el molt bé que es va fer aquell 17-A. No cal donar-li més voltes però sí que cal recordar que aquell dia, just aquell dia, van començar moltes coses. I van caure moltes caretes.

Informa:ELNACIONAL.CAT (18-8-2018)

Visites Rebudes

08026327