GRUPS INDEPENDENTISTES D'ARREU ES CITEN A CÒRSEGA

Aquest any les Jornades Internacionals de Corti, organitzades pels independentistes de Corsica Libera, han tingut una àmplia representació d’arreu del món.

Les Jornades van començar dissabte amb una conferència de premsa de les delegacions internacionals. Enguany cal destacar la participació del representant d’afers internacionals del Front d’Alliberament Nacional Canac Socialista (FLNKS en francès) de la Nova Caledònia, que el 4 de novembre vinent organitzaran un referèndum oficial d’autodeterminació. Les jornades han gaudit de la presència d’una extensa delegació catalana que ha participat en tots els debats polítics i que anava acompanya dels Minyons de Terrassa, que han protagonitzat una actuació espectacular.

El primer debat es va centrar en ‘la violència de l’estat contra els pobles en lluita’. Hi va prendre part Conxita Bosch, de l’Associació Catalunya Corsica, i Cesc Poch, d’ERC, que van exposar àmpliament la repressió de l’estat espanyol contra l’independentisme català, la brutal repressió policíaca de l’1-O, l’empresonament dels dirigents de la societat civil, escorcolls i amenaces a la premsa, impremtes, cantants, mestres i, finalment, després del 27-O, la declaració de independència i l’aplicació del article 155, la suspensió de l’autonomia i l’empresonament dels membres del govern que van restar a Catalunya, el vice-president Oriol Junqueras, la presidenta del parlament Carme Forcadell i cinc consellers més. També hi van denunciar la persecució mitjançant les famoses euroordres de crida i cerca del jutge Larena per al president Carles Puigdemont i la resta del govern català que es va exiliar.

També hi va intervenir Iker Elizalde per l’Esquerra Abertzale, qui va denunciar l’immobilisme de l’estat espanyol respecte de la situació del col·lectiu de presos bascos i va denunciar la dispersió com a venjança política contra els seus familiars i l’independentisme basc

Katy Bartoli, en nom de l’organisme de solidaritat amb els presos corsos Sulidarità, també va denunciar la política repressiva de l’estat francès malgrat el procés de desmilitaritzacio del FLNC del 2012 i malgrat que el govern de Còrsega , els ajuntaments i la majoria del poble cors van exigir-ne l’alliberament. Va fer una crida a participar a la manifestació nacional per a reivindicar-lo el 22 de setembre vinent.

A les vuit del vespre, a la plaça de la capital històrica de Còrsega, davant el monument a Pascale Paoli, els Minyons de Terrassa van començar la seva actuació, una actuació que va continuar pels carrers de la ciutat fins la ciutadella de Corti, on van actuar grups de música tradicional de l’illa.

Diumenge, el primer debat internacional va ser organitzat per U Ribombu sota el títol ‘Dels límits de l’autonomia al futur de la independència’. Hi va participar Mickaël Forest, responsable d’afers internacionals del FLNKS, que va explicar els eixos generals de la campanya del sí a la independència, els fraus en el cens i la discriminació racial de l’estat francès denunciada amb cinc reports de la missió de l’ONU per la Nova Caledònia.

 

Moetai Brotherson, diputat independentista de la Polinèsia francesa també va parlar del procés de descolonització i de les proves nuclears franceses al seu país

 

Per Catalunya va intervenir Josep-Lluís Carod-Rovira, ex-vice-president de la Generalitat; per Euskal Herria, Gorka Elejabarrieta i per Còrsega, Petru Antoine Tomasi, cap del grup parlamentari Corsica Libera en el govern de coalició nacionalista Pè a Corsica. Va intervenir per explicar la posició de la seva formació davant la negativa francesa a cap avenç dins el marc constitucional.

En el debat entre les forces nacionalistes que governen Còrsega en la coalició Pè a Corsica, hi van participar diputats, representants sindicals i membres del govern i es va centrar en agricultura, medi ambient i transports

Les Jornades Internacionals de Corti es van cloure amb un míting de Corsica Libera en el qual va participar per videoconferència el president Puigdemont per tal d’agrair a Còrsega el suport rebut. En una intervenció en francès, va defensar que cal refundar Europa partint del respecte a la democràcia i a la diversitat de les nacions obertes a la resta del món.

A continuació, Josep-Lluís Carod-Rovira va intervenir en cors fent una reflexió sobre el continent: ‘els estats han segrestat Europa i l’han convertida en una estructura freda i sense ànima. Els pobles com el català i el cors l’hem de recuperar per a la democràcia i la llibertat’.

Posteriorment va parlar Arnaldo Otegi, coordinador general de EH-Bildu, que en la seva intervenció va apostar per construir ‘processos democràtics de resolució dels nostres conflictes tant a Còrsega com al País Basc’ i va defensar la ‘necessitat de construir les nostres pròpies repúbliques independents en el context europeu’.

Va tancar les intervencions el president del parlament cors Jean Guy Talamoni, qui va anunciar que ‘davant la nova etapa que s’obrirà al setembre, és essencial que la nostra majoria prengui el temps necessari per a debatre i definir una nova estratègia, comuna i eficient’ contra el govern francès. ‘Sigui quina sigui la destinació de la revisió constitucional francesa al començament del nou curs escolar, i sigui quin sigui el lloc possible de Còrsega en aquest text, és perfectament clar que mai no la reconeguem com la nostra llei fonamental’, va afirmar, assegurant que ‘la independència és l’única esperança’.

Talamoni va acabar la intervenció demanant la construcció d’una ‘estratègia comuna a Europa’ amb dirigents bascs i catalans per a una ‘nova Unió Europea’.

Informa:VILAWEB.CAT (8-8-2018)

LA CÚPULA JUDICIAL ESPANYOLA ÉS UNA AMENAÇA NO SOLAMENT CONTRA LA REPÚBLICA, SINÓ CONTRA CADASCUN DE NOSALTRES

 

"Però no oblideu que la justícia espanyola és un perill concret per a les nostres vides…"

«Que la celebració de la victòria de Valtònyc, com abans les de dels consellers a l'exili i el president Puigdemont, les de Marta Rovira o Anna Gabriel, no ens faça oblidar res ni ens aparte del nostre objectiu fonamental»

 

 Vicent Partal

 

Valtònyc és lliure. Un tribunal belga ha tornat a fer miques la credibilitat de la justícia espanyol quan ahir refusà de cursar l’euroordre que l’acusava de terrorisme, ni més ni menys. Perquè fa cançons. Però ahir la justícia belga deixà clar allò que és evident. Que en els seus texts no hi ha cap delicte i que dur-lo davant els tribunals és un atac a la llibertat d’expressió. Bravo, doncs, pels tribunals belgues. Bravo pels advocats. I bravo per Valtònyc, que amb la seua valentia ha obert un camí que esperem que arribe a Estrasburg i cree precedents cabdals.

La lluita en l’espai lliure europeu es va demostrant d’una eficàcia indiscutible. Un encert monumental. I ha de continuar així. Ha d’arribar al final i empènyer contra les cordes la justícia espanyola, l’estat espanyol. Però, dit això, nosaltres no hauríem d’oblidar ni un segon que la justícia espanyola, aquesta justícia espanyola, és un perill concret per a les nostres vides. No és solament una qüestió de debat polític.

Ho és evidentment per als presos polítics. Per als Jordis, tancats de manera infame. Ho és per al govern, començant pel vice-president, per la presidenta del parlament, per tots els consellers que són en una presó provisional completament irregular i injusta. Demencial. Però ho és també per a Tamara, que no pot eixir del seu poble. I per a la vice-presidenta de la CCMA, a qui amenacen perquè TV3 i Catalunya Ràdio van emetre els anuncis publicitaris oficials del primer d’octubre! I ho és per a Paco Gas, el batlle de Roquetes i una de les millors persones que he conegut mai, que dijous haurà d’anar a declarar, acusat perquè durant les eleccions del 21-D al seu poble hi havia llaços grocs pel carrer.

Més de mil persones, només al Principat, tenen la vida penjada d’un fil per culpa d’aquest sistema judicial copat per l’extrema dreta, autàrquic, excèntric a Europa, empeltat fins a l’arrel de l’autoritarisme franquista. Ara, per tot això que passa, ho veiem més, amb més claredat, tot plegat. Però recordeu que aquests polítics que van vestits amb una toga són els qui van convertir el judici per l’assassinat de Guillem Agulló en gairebé una acusació contra ell. Els qui han ordenat de tornar als nazis les armes que varen fer servir. Els qui acluquen els ulls quan un policia agredeix Jordi Borràs. Els qui permeten als salvatges de la Manada de continuar al carrer mentre tanquen els xiquets d’Altsasu. Els qui van fer possible que dissabte un grup de nazis anàs a Bétera a intentar fer sabotatge a l’Aplec del Camp de Túria, dirigits per gent que ha capitanejat totes les agressions imaginables i no n’ha hagut de respondre mai.

Llegeix més...

Visites Rebudes

08151993