LA PLATAFORMA PER LA LLENGUA DEMANA LA RETOLACIÓ EN VALENCIÀ DELS ACCESSOS A L'AEROPORT DE VALÈNCIA

La Plataforma per la Llengua avisa que l'oficialitat del valencià en l'ambit autonòmic és indiscutible. A més, en l'àmbit estatal, el Reial Decret 1428/2013, pel qual s'aprova el Reglament General de Circulació, establix en l'article 138:

"Les indicacions escrites que s'incloguin o acompanyin als panells de senyalització de les vies públiques i inscripcions, figuraran en llengua castellana i, a més, en l'idioma oficial de la comunitat autònoma reconeguda en el respectiu estatut d'autonomia, quan la senyal sigui localitzada en l'àmbit territorial de dicha comunitat. Els nuclis de població i altres topònims seran designats en la seva denominació oficial i, quan fos necessari a efectes d'identificació, en castellà".

Tal com explica el portaveu de la Plataforma, aquest redactat és unívoc i comporta que la retolació informativa de les carreteres i autopistes de titularitat estatal d'accés als aeroports del País Valencià hauria de ser en valencià.

En concret, els representants de l'ONG del valencià han fet arribar al Defensor del Pueblo les mancances en l'ús oficial del valencià en la retolació de les carreteres que comuniquen amb l'aeroport de València.

La petició d'ús del valencià en la retolació de les carreteres es farà arribar també a la Direcció General de Carreteres del Ministeri de Foment. L'objectiu és que s'utilitze el valencià en la senyalització dels plafons de la xarxa viària de competència autonòmica o estatal en l'accés als aeroports valencians

Informa:RACOCATALA.CAT (8-8-2018)

FELIPE VI, DE LA PROTESTA AL BUIT A BARCELONA

 

"Felip VI, de la protesta al buit "

 

José Antich

 

De totes les imatges que s'han pogut veure aquest divendres de l'acte institucional d'homenatge a les víctimes de l'atemptat del passat 17 d'agost cap, absolutament cap, era tan descarnadament cruel com la vista aèria de la plaça Catalunya de Barcelona. Un espai enorme, d'uns 30.000 metres quadrats, blindat per la policia i ocupat només en una part per l'acte sense encant organitzat per l'Ajuntament de Barcelona on es trobaven el Rei, les autoritats, la classe política, els familiars i un nombrós grup de defensors de la monarquia i de la unitat d'Espanya. Molt pobre en el seu conjunt per a la tragèdia que va ser l'atemptat en què van morir 16 persones, però explicable, lamentablement, per la basta manipulació que la Casa Reial i el govern espanyol han tractat de fer de l'acte.

Es va impedir l'accés a l'independentisme per evitar escenes de protesta i incomoditats de les autoritats espanyoles i l'unionisme es va quedar a casa. O se'n va anar a la platja. El govern espanyol volia evitar la xiulada a Felip VI de l'any passat, que va donar la volta al món i que va mostrar el disgust de la societat catalana amb la monarquia espanyola. L'ANC, Òmnium i els partits independentistes havien fet crides explícites per desmobilitzar els seus simpatitzants davant del model d'acte escollit i la presència reial. I la sempre disciplinada base de l'independentisme català va seguir les seves consignes. No hi va haver xiulades, cert. I només uns centenars de membres dels CDR en silenci i amb pancartes van participar en una marxa silenciosa per la Rambla de Barcelona.

No hi va haver protestes irades com en altres ocasions. Hi va haver una cosa pitjor i que acaba ressonant més que una protesta: el buit. Una plaça Catalunya que hagués pogut ser atapeïda de simpatitzants unionistes presentava enormes llacunes. En tot cas, centenars de persones amb banderes espanyoles. I en un balcó, molt a prop d'on estava instal·lada la comitiva oficial, una gran pancarta amb Felip VI de cap per avall i el següent text en anglès: "El rei d'Espanya no és benvingut als Països Catalans." Una pancarta penjada la nit abans i que els mossos, pel que sembla, primer van rebre ordres de retirar-la i després de no tocar-la. La delegació del govern espanyol ja ha expressat el seu malestar.

Dos breus apunts més. Per què la Casa Reial no va voler realitzar l'ofrena floral a la Rambla al costat de les autoritats catalanes i perquè no es notés tant la seva absència tampoc no hi va anar el president espanyol? Per què les autoritats espanyoles no van ser capaces d'aguantar la mirada a Laura Masvidal, la dona del conseller Quim Forn, quan el president Torra la va col·locar al seu costat a la fila d'autoritats i els la presentava? Felip VI, fugisser, va haver d'escoltar de Masvidal que no era ella sinó el seu marit qui havia de ser allà i el president del CGPJ i president del Suprem, Carlos Lesmes, va girar literalment la cara.

I un corol·lari. La important presència d'independentistes en una tarda climatològicament infernal a Lledoners en homenatge a Quim Forn demostra que la ciutadania no oblida i és agraïda a tot i el molt bé que es va fer aquell 17-A. No cal donar-li més voltes però sí que cal recordar que aquell dia, just aquell dia, van començar moltes coses. I van caure moltes caretes.

Informa:ELNACIONAL.CAT (18-8-2018)

Visites Rebudes

08026258