ESTÒNIA CASTIGA ESPANYA I LI SUSPÈN ELS VOLS MILITARS

Els vols dels caces Eurofighter espanyols destacats a Estònia han estat suspesos després del llançament accidental d'un míssil aquest dimarts per part d'una de les aeronaus, segons ha assenyalat el ministre de Defensa estonià, Juri Luik, enmig Postimees.

En declaracions al mitjà Postimees, Luik ha assegurat que "el més important" en aquests moments és "garantir la seguretat" i, "en cooperació amb la resta d'aliats, descobrir" les causes de l'incident.

El responsable de Defensa estonià ha qualificat el llançament del míssil com un cas "extremadament rar i lamentable", en la línia del primer ministre, Jüri Ratas, que s'ha mostrat "preocupat" per l'incident. "Gràcies a Déu, pel que sabem, ningú no ha resultat ferit", comentava Ratas.

De moment, es desconeixen les causes del tret i, encara que les primeres hipòtesis apunten que es tracta d'un accident, el ministeri de Defensa espanyol i l'OTAN han obert una investigació per dirimir l'assumpte.

 

Localització del projectil

 

D'altra banda, els canals de ràdio i televisió públics a Estònia han informat aquest dimecres sobre la possible localització del lloc on el projectil del caça espanyol hauria explotat. "Estem segurs al 95%", ha assenyalat el comandant de les Forces Aèries estonianes, Riivo Valge, a ERR.

Segons el mateix Valge, s'haurien trobat "circumstàncies evidents" que el míssil hauria caigut en un punt concret, com restes d'una explosió. Això sí, les Forces Aèries no han localitzat restes del mateix míssil.

La recerca, relata el comandant, ha estat més fàcil gràcies als prop de 60 avisos rebuts, i en els quals s'informava sobre la possible localització de l'armament, situat al Comtat de Jõgeva, en el centre del país.

"És molt probable que el míssil esclatés a l'aire", ha assenyalat Valge enmig estonià, per després afegir: "Estem segurs que no hi ha perill perquè es va destruir abans de tocar el terra. Encara que no tenim confirmació directa, serem previnguts i intentarem confirmar les nostres teories".


Informa:ELNACIONAL.CAT (9-8-2017)

COM ARRUÏNAR L'INDEPENDENTISME EN TRES DIES

 

"Com arruïnar l’independentisme en tres dies "

No pertoca a cap partit interpretar o posar límits a la llibertat de manifestació

 

JOAN B. CULLA

 

Primer de tot: si en les actuacions dels antiavalots dels Mossos del dijous 6, a Girona i a Terrassa, s’hi produí alguna transgressió dels protocols del cos o de les ordres rebudes, si aquestes últimes eren inapropiades, si es donà algun excés o acarnissament en l’ús de la força o qualsevol altra irregularitat, és imprescindible que hom depuri responsabilitats i es dictin les mesures disciplinàries corresponents.

Dit això, afegeixo sense embuts una altra cosa: no és a la CUP a qui correspon fixar el model policial d’aquest país, ni dictar eventuals canvis en la “cultura de seguretat” del govern de Catalunya, com semblava pretendre l’altre dia el diputat Carles Riera. D’una banda, perquè la CUP representa ara mateix el 4,5% dels votants catalans, i no forma part del Govern ni de la majoria que el sustenta. De l’altra, perquè és difícil reconèixer-li autoritat en la matèria al grup polític un alt representant institucional del qual lluïa orgullós una samarreta amb la sigla ACAB, que vol dir "All Cops Are Bastards", o sigui “Tos els policies són uns malparits”. No em consta que la formació anticapitalista hagi explicat mai en què consistiria el seu “model policial” (a banda de dissoldre la Brimo), però goso afirmar que, entre Patrulles de Control o Guàrdies Rojos i una policia democràtica europea, la immensa majoria dels ciutadans preferim això segon.

Tampoc no pertoca a la CUP –ni a cap altre partit– interpretar o posar límits a la llibertat de manifestació, determinant qui pot exercir-la i qui no. Tal com explicava dissabte aquí mateix l’exconsellera (d’Interior i de Justícia) Montserrat Tura, les convocatòries subscrites per organitzacions legals són simplement “comunicades” a l’autoritat, que no les pot “prohibir”. En tot cas, s’hauria d’instar la il·legalització judicial de determinats grups o plataformes, però no m’imagino els cupaires avançant per aquest camí... Llegeix més...

Visites Rebudes

08636094