LLUM VERDA A L'EXHUMACIÓ DE FRANCO,AMB L'ABSTENCIÓ DEL PP I DE CIDADANOS

El Congrés dels Diputats ha convalidat aquest dijous el decret d’exhumació de Franco amb els vots favorables de tots els partits a excepció PP i Ciutadans, que s’han abstingut. Hi ha hagut 172 vots a favor i 164 abstencions

En defensa del decret, la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, ha assegurat que, al seu parer, no hi haurà "pau sense justícia" ni tampoc mentre es mantingui l’"atroç anomalia" que suposa que el dictador estigui enterrat al costat de les seves víctimes.

En la seva intervenció davant del ple del Congrés Calvo ha insistit que no hi haurà "ni pau ni concòrdia" mentre el dictador continuï enterrat en un "mausoleu d'Estat" i en un lloc "en què pot ser exaltat".

"Havíem de haver-ho resolt abans però amb l'entrada en vigor de la Llei de Memòria Històrica a 2007, el retard és insostenible", ha insistit Calvo, que creu que després de 40 anys de democràcia aquesta "anomalia" democràtica "requereix un tancament" .

Informa:ELNACIONAL.CAT (13-9-2018)

SENYORS DE L'ICE: UNA LLENGUA AMENAÇADA COM EL CATALÀ NECESSITA UNA NORMA FORTA, SEGURA, ESTABLE QUE NO DESORIENTI

 

"Ara és l’hora, IEC"
«Una llengua amenaçada com el català ha de menester una norma forta, segura, estable, que no desorienti»

 

Per: Jordi Badia i Pujol

 

Ara fa dos anys que es va publicar la Gramàtica de l’Institut d’Estudis Catalans (GIEC). L’acolliment d’aquella obra fou divers: alguns filòlegs hi veien una gran oportunitat d’acostar la norma al ‘català del carrer’. Alguns altres, preocupats per la pèrdua de genuïnitat accelerada, consideràvem perillós que acceptés mots, construccions i girs que fins llavors havien estat bandejats per la normativa perquè eren fruit de la interferència del castellà. Molts d’aquests castellanismes gramaticals, la GIEC els presentava com a col·loquialismes: no els recomanava en registres formals, però els acceptava en els informals.

En una cosa coincidia pràcticament tothom: la GIEC no oferia una exposició clara i entenedora, a l’abast del gran públic. Aquesta consideració, d’alguna manera, la feia seva àdhuc la presidenta de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, Teresa Cabré, que ja abans de publicar-se la GIEC prometia que durant el 2017 s’enllestiria una gramàtica ‘essencial’, una obra ‘adient per a algú que no sigui especialista i que vulgui anar de cara a la norma’.

Quan ja feia mig any que circulava la GIEC, vaig tenir ocasió d’explicar-ne la meva visió davant un auditori d’estudiants i professors de filologia (Universitat de Girona, maig del 2017: vídeo) i vaig poder comprovar que poca gent del gremi l’havia consultada. Amb el temps, he anat constatant que, efectivament, la GIEC és una gramàtica que no ‘ha arribat’ a la gent (ni tan sols als professors de català), és a dir, que no és vista com una obra útil. Llegeix més...

Visites Rebudes

08937162