L'ESTAT DEL TERROR: LA FISCAL DEMANA AL JUTGE QUE INDAGUI ELS COSTOS DELS CENTRES PÚBLICS DE L'1-O

La fiscal ha demanat al jutge de Barcelona que investiga el referèndum il·legal de l'1 d'octubre del 2017 que encarregui un informe pericial, en el marc de les seves perquisicions sobre un delicte de malversació, per quantificar el cost que va suposar l'ús d'instal·lacions públiques, com a escoles, per la celebració de la votació. Així ho sol·licita la fiscal en un escrit, al qual ha tingut accés Efe, dirigit al titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, que manté imputades una quarantena de persones, entre les quals diversos exalts càrrecs del Govern, pels preparatius de l'1-O.

En el seu escrit, la fiscal apunta que un dels costos del referèndum va derivar de l'ús d'edificis públics per a la celebració de l'1-O, "destinant-se aquestes instal·lacions per a un ús il·legal". Per aquest motiu, sol·licita al jutge que ordeni l'elaboració d'un informe pericial per poder quantificar el cost econòmic que va suposar per a les arques públiques l'ús de les instal·lacions públiques per a la celebració del referèndum. La fiscal també insta al jutge que encarregui un informe pericial a tècnics del Ministeri d'Hisenda perquè determinin la quantia total que va ser emprada per a la celebració del referèndum, detallant quins departaments de la Generalitat van aprovar la despesa i amb càrrec a quins comptes o partides pressupostàries.

En el seu escrit, el ministeri públic remarca que aquest informe ha de relacionar tota la documentació presentada amb motiu de les ordres donades des del Ministeri d'Hisenda a la Generalitat per al control dels comptes i de la despesa al llarg del 2017 i el 2018.

La Generalitat ha assegurat fins ara en tots els informes remesos al jutge que no ha incorregut en despeses públiques per a la celebració de l'1-O, si bé diversos informes de la Guàrdia Civil quantifiquen aquesta xifra en fins a 3,2 milions d'euros.

Precisament, sobre els encàrrecs que va fer el Govern a l'empresa postal Unipost suposadament vinculats a l'1-O, i que la Guàrdia Civil ha xifrat en prop d'un milió d'euros, el jutge ha demanat a l'administració concursal de la companyia que detalli si l'administració catalana ha abonat les cinc factures sospitoses, segons una interlocutòria a la qual ha tingut accés Efe.

En concret, es tracta d'una factura de 196.696 euros girada al departament de Cultura, una altra de 193.889 euros al departament de vicepresidència, una de 192.711 euros al departament de Salut, una de 197.492 a la conselleria de Treball i una de 198.871 al departament de Presidència.

Informa:ELPAIS.CAT (14-9-2018)

DETENCIONS POLÍTIQUES A VERGES I CELRÀ

 

"Detencions polítiques a Verges i Celrà’

¿Pedro Sánchez creu que pot solucionar res detenint alcaldes a partir d’un atestat policial d’autoria desconeguda per uns fets que van tenir lloc fa tres mesos?

 

Antoni Bassas

 

La Policia Nacional espanyola ha detingut aquest matí onze persones, entre les quals l'alcalde de Verges, Ignasi Sabater, i l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, tots dos de la CUP. Entre els detinguts hi ha membres dels CDR de Girona.

La Policia Nacional ha confirmat a l'Ara que es tracta d'una operació contra "desordres públics". Quins? Durant les primeres hores d’avui no estava clar si es referien a aquella protesta contra la manifestació de Vox a Girona del dia de la Constitució, el 6 de desembre, i sembla que té a veure amb les manifestacions del primer aniversari de l’1 d’Octubre.

I atenció: el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha confirmat aquest matí que són detencions policials. Que no són detencions ordenades pel jutge (que està informat de l’operatiu) i que en un jutjat de Girona tenen oberta una causa amb un atestat policial “sense autor conegut” per l’ocupació de les vies de l’AVE de l’1 d’octubre de l’any passat.

La detenció de qualsevol persona és una decisió greu. La de dos alcaldes, encara més. Si, a més a més, no se’ls havia citat abans (i, per tant, no es pot al·legar que se’ls deté perquè no s’havien presentat davant la justícia); si, a més a més, se’ls deté per una presumpta responsabilitat en desordres públics que van tenir lloc fa més de tres mesos, a partir d’un atestat policial que la mateixa justícia diu que no té un autor conegut, es veu de tres hores lluny que aquesta actuació és política, que en les darreres hores al ministeri de l’Interior hi havia la necessitat de “donar un cop” a l’independentisme, potser per demostrar que el govern espanyol no està venut a l’independentisme com retreien les portades xenòfobes d’ahir que denunciaven una pluja de milions a Catalunya pels pressupostos. Llegeix més...

Visites Rebudes

08894663