ERNEST MARAGALL DIU QUE EL GOVERN ESTÀ TREBALLANT DISCRETAMENT PER ACONSEGUIR UNA MEDIACIÓ INTERNACIONAL ENTRE CATALUNYA I ESPANYA

El conseller d’Acció Exterior adverteix que la voluntat de diàleg amb l’Estat és “ferma però no ingènua”
Avança que abans del 15 de desembre s’hauran reunit les 6 comissions que pengen de la comissió Bilateral
ACN - Barcelona

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, ha explicat que el Govern “està treballant” per aconseguir mediació internacional entre Catalunya i l’estat espanyol. Segons ha explicat en una entrevista a ’El Matí de Catalunya Ràdio’, tant l’Estat com alguns països europeus tenen “la sensació que ja no cal la mediació” sobre el cas català. En aquest sentit, el conseller ha subratllat que la mediació internacional “serà necessària” i que el Govern hi està treballant “en totes les línies i vies paral·leles amb la deguda discreció”. A més, ha afegit que li “sembla” que el govern espanyol també hi està “treballant”. El rol de mediadors, ha concretat, el podrien adoptar “determinats països, les institucions europees, les Nacions Unides o grups de personatges amb prestigi”. Per altra banda, ha advertit que la voluntat de diàleg amb l’estat espanyol és “ferma però no ingènua” i “convé” afirmar-ho perquè l’objectiu de Madrid ara és “fer entendre als estats que hi ha un govern socialista nou que vol dialogar i es troba amb una societat catalana intransigent”.

El conseller ha insistit, en qualsevol cas, que l’aposta del Govern és “la via del diàleg” i, “si pot ser, amb presència internacional”. “Això vol dir renunciar a la unilateralitat? En termes de perspectiva política immediata sí, en termes històrics i de país i objectiu final no”, ha defensat. Amb tot, ha avisat, cada element que “confirmi”, segons ell, una voluntat de l’estat espanyol en sentit contrari, el que farà és “escurçar el termini” per a la “mà estesa”. Davant d’una sentència condemnatòria pels presos, Maragall ha dit que caldrà “extremar” la capacitat d’expressar via mobilització i acció de govern la “pressió” sobre l’Estat.

 

Crítiques a Borrell

 

A més, Maragall ha qualificat de “patètic i inacceptable” que el govern espanyol digui que dedica “molt” a combatre “propaganda independentista”. “La missió principal del ministre d’Exteriors és dedicar-se a combatre la suposada propaganda inexistent del govern de Catalunya?”, ha lamentat sobre Borrell. En tot cas, ha argumentat Maragall, el diàleg no l’han de protagonitzar ell mateix i el ministre Josep Borrell sinó que “és una qüestió que ha de ser més global”.

A banda, el conseller, que presideix la comissió Bilateral Estat-Generalitat, ha avançat que abans del 15 de desembre s’hauran reunit les 6 comissions que pengen de la Bilateral. “Abans del 15 ens haurem reunit la comissió de Traspassos, Infraestructures, Afers Econòmics, la subcomissió de Seguiment de conflictes per retirar les lleis anul·lades pel TC, el Grup de treball sobre Educació i Llengua i la subcomissió d’Acció exterior”, ha explicat.

El titular d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència també ha assegurat que les delegacions a l’exterior que reobrirà després de mesos tancades pel 155 seran “més explícitament representacions d’un país, d’una societat que vol existir com a tal”. “Representaran la causa catalana de la República que estem en voluntat de construir i al mateix temps seran delegacions que es relacionaran amb cadascun dels països sobre l’Europa que volem”, ha explicat.

Amb tot, el conseller també ha matisat que “no és el Govern” qui ha de decidir “què fa” el Consell de la República però ha afirmat que aquest pot tenir “un rol significatiu”. “Se li pot demanar també que tingui una missió addicional, que és fer amics”, ha afegit Maragall. “De vegades segons el que diem el que fem no és fer amics sinó adversaris, per exemple amb algun llenguatge que s’ha utilitzat”, ha dit, sense entrar en detalls i reivindicant un llenguatge “constructiu” del projecte i el caràcter “profundament europeista” de Catalunya.

Informa:ELPUNTAVUI.CAT (14-9-2018 )

DETENCIONS POLÍTIQUES A VERGES I CELRÀ

 

"Detencions polítiques a Verges i Celrà’

¿Pedro Sánchez creu que pot solucionar res detenint alcaldes a partir d’un atestat policial d’autoria desconeguda per uns fets que van tenir lloc fa tres mesos?

 

Antoni Bassas

 

La Policia Nacional espanyola ha detingut aquest matí onze persones, entre les quals l'alcalde de Verges, Ignasi Sabater, i l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, tots dos de la CUP. Entre els detinguts hi ha membres dels CDR de Girona.

La Policia Nacional ha confirmat a l'Ara que es tracta d'una operació contra "desordres públics". Quins? Durant les primeres hores d’avui no estava clar si es referien a aquella protesta contra la manifestació de Vox a Girona del dia de la Constitució, el 6 de desembre, i sembla que té a veure amb les manifestacions del primer aniversari de l’1 d’Octubre.

I atenció: el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha confirmat aquest matí que són detencions policials. Que no són detencions ordenades pel jutge (que està informat de l’operatiu) i que en un jutjat de Girona tenen oberta una causa amb un atestat policial “sense autor conegut” per l’ocupació de les vies de l’AVE de l’1 d’octubre de l’any passat.

La detenció de qualsevol persona és una decisió greu. La de dos alcaldes, encara més. Si, a més a més, no se’ls havia citat abans (i, per tant, no es pot al·legar que se’ls deté perquè no s’havien presentat davant la justícia); si, a més a més, se’ls deté per una presumpta responsabilitat en desordres públics que van tenir lloc fa més de tres mesos, a partir d’un atestat policial que la mateixa justícia diu que no té un autor conegut, es veu de tres hores lluny que aquesta actuació és política, que en les darreres hores al ministeri de l’Interior hi havia la necessitat de “donar un cop” a l’independentisme, potser per demostrar que el govern espanyol no està venut a l’independentisme com retreien les portades xenòfobes d’ahir que denunciaven una pluja de milions a Catalunya pels pressupostos. Llegeix més...

Visites Rebudes

08894608