ELS LLETRATS REBUTGEN LA FÒRMULA DE JxCAT PEL VOT DE PUIGDEMONT I ELS PRESOS

Els lletrats del Parlament han rebutjat aquest dilluns en un informe les delegacions de vot dels diputats processats de JxCat. Segons els juristes del Parlament, la fórmula de JxCat "no s'adequa" a la resolució aprovada al ple de la setmana passada i conclouen que les votacions "són susceptibles de ser invalidades".

L'informe, que ha estat demanat als lletrats pel president del Parlament, Roger Torrent, a petició del PSC, assegura que el text entregat per JxCat a la Mesa "es limiten, com es desprèn de la seva literalitat, a posar en coneixement de la Mesa del Parlament que el portaveu del Grup Parlamentari de Junts per Catalunya continuarà votant en representació dels referits diputats".

En aquest sentit, alerten que "l'eficàcia jurídica dels actes parlamentaris en què puguin participar els referits diputats resta seriosament afectada i són susceptibles de ser invalidats".

En aquest sentit, l'escrit subratlla que si un diputat "no és substituït expressament per un altre, no pot exercir el dret de vot per delegació, atribuïda amb anterioritat a la interlocutòria de 9 de juliol de 2018, no opera en l'actualitat". Per tot això, asseguren "si s'exercís la delegació, no podria computar-se vàlidament".

Finalment, avisen que la decisió de la Mesa d'aquest dilluns de ratificar la votació de Carles Puigdemont i els presos de JxCat --Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull-- podria ser recorreguda al Tribunal Constitucional perquè podria "incórrer en una vulneració del dret fonamental de participació política ex art. 23.2 de la Constitució (CE) (fus in offícium) de la resta de diputats de la Cambra". De fet, el PSC ja ha presentat aquest recurs al TC.

Els lletrats ja havien expressat en les dues reunions de l'òrgan, la de dijous passat i la d'aquest mateix dilluns, que eren contraris a la fórmula de JxCat. Ara l'informe haurà de ser debatut a la reunió de la Mesa que se celebrarà aquest dimarts a les 12 del migdia. Tot i això, l'informe dels lletrats és consultiu. L'última paraula, doncs, la té Torrent, que haurà de decidir si dona per vàlids els vots en les votacions de la sessió plenària d'aquest dimarts o no.

Segons JxCat, l'acord pels vots dels processats es manté vigent, malgrat que els desacords de l'última setmana per aquesta qüestió que va arribar a obrir una crisi entre els dos socis de Govern.
Una setmana 'horribilis'

La discòrdia entre els dos socis de govern arriba després que el ple del Parlament rebutgés la suspensió dels diputats dictada pel jutge Pablo Llarena, però aprovés que els diputats afectats poguessin designar les seves funcions en un company de grup parlamentari.

Després de la votació, ERC va designar Sergi Sabrià per exercir les funcions d'Oriol Junqueras i Raül Romeva. JxCat, però, va rebutjar fer-ho perquè defensa que els seus quatre diputats processats poden seguir votant amb la delegació de vot, ja que el ple de la cambra n'ha rebutjat la suspensió. Aquestes diferències van provocar una crisi de govern que va acabar amb llargues negociacions al màxim nivell entre els dos partits.

Tot i l'acord, els lletrats del Parlament van alertar en una reunió de la Mesa que la fórmula de delegació de vot de JxCat no s'ajusta al dictamen aprovat al ple dimarts. Aquest fet va provocar que els partits de l'oposició presentessin escrits de reconsideració i que el ple quedés ajornat fins aquest dimarts.

Informa:ELNACIONAL.CAT (8-10-2018)

EL CATALÀ ES PODRIA USAR A " COST ZERO" AL PARLAMENT EUROPEU, MALGRAT LES EXCUSES DEL GOBIERNO

 

"El català es podria usar «a cost zero» al Parlament Europeu malgrat les excuses de l'Estat "

L'executiu de Pedro Sánchez ha rebutjat demanar l'ús oficial de la llengua catalana en els plens, tot i la invitació a fer-ho de Tajani, al·legant un "elevat cost"

 


 Carles Bellsolà

 

L'argument del govern espanyol per bloquejar que el català es pugui usar de forma oficial als plens del Parlament Europeu, que això tindria un "elevat cost" per a les arques públiques, no correspon a la realitat. Així ho destaquen fonts coneixedores de la realitat de l'Eurocambra, que recorden que pràcticament la meitat dels traductors al castellà que hi treballen són catalanoparlants.

"El cost seria negligible", afirmen a NacióDigital fonts de l'entorn del PDECat a l'Europarlament, que xifren entre un 40% i un 50% el percentatge dels traductors de castellà que són també catalanoparlants. Raonen també que, per traduir les intervencions dels diputats catalans "no caldria contractar ningú més", en contra de l'argument del cost "inviable" que esgrimeix el govern espanyol. Llegeix més...

Visites Rebudes

08331415