ELS LLETRATS REBUTGEN LA FÒRMULA DE JxCAT PEL VOT DE PUIGDEMONT I ELS PRESOS

Els lletrats del Parlament han rebutjat aquest dilluns en un informe les delegacions de vot dels diputats processats de JxCat. Segons els juristes del Parlament, la fórmula de JxCat "no s'adequa" a la resolució aprovada al ple de la setmana passada i conclouen que les votacions "són susceptibles de ser invalidades".

L'informe, que ha estat demanat als lletrats pel president del Parlament, Roger Torrent, a petició del PSC, assegura que el text entregat per JxCat a la Mesa "es limiten, com es desprèn de la seva literalitat, a posar en coneixement de la Mesa del Parlament que el portaveu del Grup Parlamentari de Junts per Catalunya continuarà votant en representació dels referits diputats".

En aquest sentit, alerten que "l'eficàcia jurídica dels actes parlamentaris en què puguin participar els referits diputats resta seriosament afectada i són susceptibles de ser invalidats".

En aquest sentit, l'escrit subratlla que si un diputat "no és substituït expressament per un altre, no pot exercir el dret de vot per delegació, atribuïda amb anterioritat a la interlocutòria de 9 de juliol de 2018, no opera en l'actualitat". Per tot això, asseguren "si s'exercís la delegació, no podria computar-se vàlidament".

Finalment, avisen que la decisió de la Mesa d'aquest dilluns de ratificar la votació de Carles Puigdemont i els presos de JxCat --Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull-- podria ser recorreguda al Tribunal Constitucional perquè podria "incórrer en una vulneració del dret fonamental de participació política ex art. 23.2 de la Constitució (CE) (fus in offícium) de la resta de diputats de la Cambra". De fet, el PSC ja ha presentat aquest recurs al TC.

Els lletrats ja havien expressat en les dues reunions de l'òrgan, la de dijous passat i la d'aquest mateix dilluns, que eren contraris a la fórmula de JxCat. Ara l'informe haurà de ser debatut a la reunió de la Mesa que se celebrarà aquest dimarts a les 12 del migdia. Tot i això, l'informe dels lletrats és consultiu. L'última paraula, doncs, la té Torrent, que haurà de decidir si dona per vàlids els vots en les votacions de la sessió plenària d'aquest dimarts o no.

Segons JxCat, l'acord pels vots dels processats es manté vigent, malgrat que els desacords de l'última setmana per aquesta qüestió que va arribar a obrir una crisi entre els dos socis de Govern.
Una setmana 'horribilis'

La discòrdia entre els dos socis de govern arriba després que el ple del Parlament rebutgés la suspensió dels diputats dictada pel jutge Pablo Llarena, però aprovés que els diputats afectats poguessin designar les seves funcions en un company de grup parlamentari.

Després de la votació, ERC va designar Sergi Sabrià per exercir les funcions d'Oriol Junqueras i Raül Romeva. JxCat, però, va rebutjar fer-ho perquè defensa que els seus quatre diputats processats poden seguir votant amb la delegació de vot, ja que el ple de la cambra n'ha rebutjat la suspensió. Aquestes diferències van provocar una crisi de govern que va acabar amb llargues negociacions al màxim nivell entre els dos partits.

Tot i l'acord, els lletrats del Parlament van alertar en una reunió de la Mesa que la fórmula de delegació de vot de JxCat no s'ajusta al dictamen aprovat al ple dimarts. Aquest fet va provocar que els partits de l'oposició presentessin escrits de reconsideració i que el ple quedés ajornat fins aquest dimarts.

Informa:ELNACIONAL.CAT (8-10-2018)

DETENCIONS POLÍTIQUES A VERGES I CELRÀ

 

"Detencions polítiques a Verges i Celrà’

¿Pedro Sánchez creu que pot solucionar res detenint alcaldes a partir d’un atestat policial d’autoria desconeguda per uns fets que van tenir lloc fa tres mesos?

 

Antoni Bassas

 

La Policia Nacional espanyola ha detingut aquest matí onze persones, entre les quals l'alcalde de Verges, Ignasi Sabater, i l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, tots dos de la CUP. Entre els detinguts hi ha membres dels CDR de Girona.

La Policia Nacional ha confirmat a l'Ara que es tracta d'una operació contra "desordres públics". Quins? Durant les primeres hores d’avui no estava clar si es referien a aquella protesta contra la manifestació de Vox a Girona del dia de la Constitució, el 6 de desembre, i sembla que té a veure amb les manifestacions del primer aniversari de l’1 d’Octubre.

I atenció: el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha confirmat aquest matí que són detencions policials. Que no són detencions ordenades pel jutge (que està informat de l’operatiu) i que en un jutjat de Girona tenen oberta una causa amb un atestat policial “sense autor conegut” per l’ocupació de les vies de l’AVE de l’1 d’octubre de l’any passat.

La detenció de qualsevol persona és una decisió greu. La de dos alcaldes, encara més. Si, a més a més, no se’ls havia citat abans (i, per tant, no es pot al·legar que se’ls deté perquè no s’havien presentat davant la justícia); si, a més a més, se’ls deté per una presumpta responsabilitat en desordres públics que van tenir lloc fa més de tres mesos, a partir d’un atestat policial que la mateixa justícia diu que no té un autor conegut, es veu de tres hores lluny que aquesta actuació és política, que en les darreres hores al ministeri de l’Interior hi havia la necessitat de “donar un cop” a l’independentisme, potser per demostrar que el govern espanyol no està venut a l’independentisme com retreien les portades xenòfobes d’ahir que denunciaven una pluja de milions a Catalunya pels pressupostos. Llegeix més...

Visites Rebudes

08895330