VOTA AMB LA CARTERA! CATCONSUM, ALTERNATIVES A LES EMPRESES DE L'ÍBEX 35

‘Parles molt de República, però continues pagant cada mes a les empreses de l’Íbex 35. Quan començaràs a canviar a empreses catalanes?’ Aquesta és una de les preguntes que formula a les xarxes CatConsum, perquè els consumidors es qüestionin si els seus valors i idees són coherents amb el consum que fan. CatConsum és impulsada per tres professionals liberals (dos arquitectes i un arquitecte tècnic) que, després de l’aplicació de l’article 155, van creure que la població havia de deixar de col·laborar amb el triangle ‘empreses de l’Íbex 35 – banca espanyola – partits del 155’. Però van adonar-se que no hi havia cap sistema per a consultar amb una certa agilitat quines empreses amb seu social a Catalunya podien esdevenir-ne una alternativa i quins avantatges i particularitats oferien. I aquesta plataforma fa precisament això. A partir d’uns quants paràmetres, estableix una comparació entre empreses amb seu social a Catalunya i Espanya en sectors diversos: combustibles, banca, hipermercats, telefonia, gas i electricitat.

CatConsum explica que el seu projecte té un doble objectiu. El primer, potenciar les empreses del Principat. El segon és el sentit ‘reactiu’ de la iniciativa: hi ha una colla d’empreses que ‘legítimament’ han fet política i han pres una posició; i, per tant, la gent també té l’opció legítima de deixar de col·laborar-hi. La plataforma també vol donar eines per fomentar la competència i no estar en mans de monopolis.

La web ofereix també un motor de comparació en electricitat i gas que permet de calcular personalitzadament les tarifes d’empreses com ara Som Energia, Catgas, Endesa i Hiberdrola. En la major part de casos –diuen– surt més bé de preu contractar empreses catalanes. Posen l’exemple de Gas Natural, que compta amb el 90% del mercat. Com que pràcticament no té competència, tampoc no té necessitat d’oferir preus més econòmics i, per tant, pot sortir més cara que les alternatives més petites.

Les alternatives a la gran banca espanyola i als bancs que van marxar de Catalunya


Com alternativa a la gran banca espanyola i als dos bancs( Banca deSabadell i Caixabanc que van marxar de Catalunya) CatConsum proposa Caixa d’Enginyers, CaixaGuissona, Coop57 i Oikocredit. Detalla, per exemple, la cobertura de cada banc i explica si són banques ètiques o no. La cobertura és un dels paràmetres que més interessen els consumidors a l’hora de pensar a canviar de banc perquè a la pràctica es tradueix en coses tan senzilles com trobar un caixer per a treure diners.

Alternatives a Naturgy, Endesa i Iberdrola


Pel que fa a l’electricitat i el gas, CatConsum destaca les empreses: Som Energia, Holaluz, Estabanell Energia, Catgas, Factor Energia i Aura Energia, que són alternatives a Naturgy, Endesa i Iberdrola. N’ofereix informació abundant, com ara si fomenten les energies renovables i l’autoconsum o bé la flexibilitat de la tarifa.

Telefonia més enllà d’Orange, Movistar i Vodafone


CatConsum també presenta alternatives en l’àmbit de la telefonia. Esmenta i detalla les particularitats d’empreses com Parlem, Icatel Network, Som Connexió, Goufone i Fibracat. Cataconsum destaca que les empreses de telefonia amb seu social a Catalunya ofereixen els mateixos serveis que les que tenen la seu social a l’estat espanyol pel que fa a aspectes tan importants com ara la cobertura o l’oferta de telefonia fixa.

Alimentació: quatre alternatives


La plataforma també proposa alternatives en el sector de l’alimentació: Bonpreu Esclat, BonÀrea, Valvi i Ametller Origen.

Els combustibles: cinc opcions


Pel que fa als combustibles, CatConsum estableix una comparació entre els serveis de BonÀrea Energia, EsclatOil, Petromiralles, Petrolis Independents i Rovira Gas-Oils amb els de PetroCat, Repsol, Cepsa i Galp. També detalla la xarxa de serveis de cada empresa.

Catconsum fa una crida a seguir aquell concepte anglosaxó que fa referència a la necessitat d’un consum responsable i capaç de canviar la societat: Vote with your wallet (‘Vota amb la cartera’).

Informa:VILAWEB.CAT (9-10-2018)

LES ACUSACIONS DEL JUDICI: COMENCEN A FER AIGÜES

"Comença a fer aigües "


Joan J. Queralt

Van iniciar el dimarts 19 les seves declaracions Romeva, amb una solidesa espectacular, pròpia de la seva formació i trajectòria, i Rull, clar, sòlid i a bastament documentat. L'absurdament maratonià dimecres 20 van declarar Turull, Bassa, Borràs i Mundó. En respondre tots a una fiscalia sense esma, reiterativa i desorientada i a una Advocacia de l’Estat, ara per ara, més aviat fosca i testimonial, la jornada es va allargar baldant tothom i lesionant el dret de defensa.

La sessió va acabar amb una rebequeria, amb el consegüent absis de poder, del president del tribunal en fixar, malgrat les raonades peticions de l’advocat Jordi Pina, novament les deu del matí de dijous per reiniciar les sessions.

Dijous va ser un dia intens, però d’horari moderat. Vila, autojustificant-se, però sense abdicar dels seus plantejaments, i un Jordi Sànchez pletòric, que omplirà portades i planes durant molt de temps.

Semblava, amb aquesta cursa com un pollastre escapçat, que, no se sap per quins set sous, calia acabar com fos les declaracions dels acusats aquesta setmana. No ha estat així, perquè, tal com declaraven, tothom veia que no podia ser. Per acabar-ho d’adobar i de pressionar, el tribunal va fer pública l'agenda de citacions de testimonis. Semblava, pel seu atapeïment, més una llista de judicis de faltes que el calendari del judici més important de la història judicial espanyola. Com no podia ser d’altra manera, aquest calendari també s’ha redefinit. Llegeix més...

Opinions

Visites Rebudes

09244004