VOTA AMB LA CARTERA! CATCONSUM, ALTERNATIVES A LES EMPRESES DE L'ÍBEX 35

‘Parles molt de República, però continues pagant cada mes a les empreses de l’Íbex 35. Quan començaràs a canviar a empreses catalanes?’ Aquesta és una de les preguntes que formula a les xarxes CatConsum, perquè els consumidors es qüestionin si els seus valors i idees són coherents amb el consum que fan. CatConsum és impulsada per tres professionals liberals (dos arquitectes i un arquitecte tècnic) que, després de l’aplicació de l’article 155, van creure que la població havia de deixar de col·laborar amb el triangle ‘empreses de l’Íbex 35 – banca espanyola – partits del 155’. Però van adonar-se que no hi havia cap sistema per a consultar amb una certa agilitat quines empreses amb seu social a Catalunya podien esdevenir-ne una alternativa i quins avantatges i particularitats oferien. I aquesta plataforma fa precisament això. A partir d’uns quants paràmetres, estableix una comparació entre empreses amb seu social a Catalunya i Espanya en sectors diversos: combustibles, banca, hipermercats, telefonia, gas i electricitat.

CatConsum explica que el seu projecte té un doble objectiu. El primer, potenciar les empreses del Principat. El segon és el sentit ‘reactiu’ de la iniciativa: hi ha una colla d’empreses que ‘legítimament’ han fet política i han pres una posició; i, per tant, la gent també té l’opció legítima de deixar de col·laborar-hi. La plataforma també vol donar eines per fomentar la competència i no estar en mans de monopolis.

La web ofereix també un motor de comparació en electricitat i gas que permet de calcular personalitzadament les tarifes d’empreses com ara Som Energia, Catgas, Endesa i Hiberdrola. En la major part de casos –diuen– surt més bé de preu contractar empreses catalanes. Posen l’exemple de Gas Natural, que compta amb el 90% del mercat. Com que pràcticament no té competència, tampoc no té necessitat d’oferir preus més econòmics i, per tant, pot sortir més cara que les alternatives més petites.

Les alternatives a la gran banca espanyola i als bancs que van marxar de Catalunya


Com alternativa a la gran banca espanyola i als dos bancs( Banca deSabadell i Caixabanc que van marxar de Catalunya) CatConsum proposa Caixa d’Enginyers, CaixaGuissona, Coop57 i Oikocredit. Detalla, per exemple, la cobertura de cada banc i explica si són banques ètiques o no. La cobertura és un dels paràmetres que més interessen els consumidors a l’hora de pensar a canviar de banc perquè a la pràctica es tradueix en coses tan senzilles com trobar un caixer per a treure diners.

Alternatives a Naturgy, Endesa i Iberdrola


Pel que fa a l’electricitat i el gas, CatConsum destaca les empreses: Som Energia, Holaluz, Estabanell Energia, Catgas, Factor Energia i Aura Energia, que són alternatives a Naturgy, Endesa i Iberdrola. N’ofereix informació abundant, com ara si fomenten les energies renovables i l’autoconsum o bé la flexibilitat de la tarifa.

Telefonia més enllà d’Orange, Movistar i Vodafone


CatConsum també presenta alternatives en l’àmbit de la telefonia. Esmenta i detalla les particularitats d’empreses com Parlem, Icatel Network, Som Connexió, Goufone i Fibracat. Cataconsum destaca que les empreses de telefonia amb seu social a Catalunya ofereixen els mateixos serveis que les que tenen la seu social a l’estat espanyol pel que fa a aspectes tan importants com ara la cobertura o l’oferta de telefonia fixa.

Alimentació: quatre alternatives


La plataforma també proposa alternatives en el sector de l’alimentació: Bonpreu Esclat, BonÀrea, Valvi i Ametller Origen.

Els combustibles: cinc opcions


Pel que fa als combustibles, CatConsum estableix una comparació entre els serveis de BonÀrea Energia, EsclatOil, Petromiralles, Petrolis Independents i Rovira Gas-Oils amb els de PetroCat, Repsol, Cepsa i Galp. També detalla la xarxa de serveis de cada empresa.

Catconsum fa una crida a seguir aquell concepte anglosaxó que fa referència a la necessitat d’un consum responsable i capaç de canviar la societat: Vote with your wallet (‘Vota amb la cartera’).

Informa:VILAWEB.CAT (9-10-2018)

COM ARRUÏNAR L'INDEPENDENTISME EN TRES DIES

 

"Com arruïnar l’independentisme en tres dies "

No pertoca a cap partit interpretar o posar límits a la llibertat de manifestació

 

JOAN B. CULLA

 

Primer de tot: si en les actuacions dels antiavalots dels Mossos del dijous 6, a Girona i a Terrassa, s’hi produí alguna transgressió dels protocols del cos o de les ordres rebudes, si aquestes últimes eren inapropiades, si es donà algun excés o acarnissament en l’ús de la força o qualsevol altra irregularitat, és imprescindible que hom depuri responsabilitats i es dictin les mesures disciplinàries corresponents.

Dit això, afegeixo sense embuts una altra cosa: no és a la CUP a qui correspon fixar el model policial d’aquest país, ni dictar eventuals canvis en la “cultura de seguretat” del govern de Catalunya, com semblava pretendre l’altre dia el diputat Carles Riera. D’una banda, perquè la CUP representa ara mateix el 4,5% dels votants catalans, i no forma part del Govern ni de la majoria que el sustenta. De l’altra, perquè és difícil reconèixer-li autoritat en la matèria al grup polític un alt representant institucional del qual lluïa orgullós una samarreta amb la sigla ACAB, que vol dir "All Cops Are Bastards", o sigui “Tos els policies són uns malparits”. No em consta que la formació anticapitalista hagi explicat mai en què consistiria el seu “model policial” (a banda de dissoldre la Brimo), però goso afirmar que, entre Patrulles de Control o Guàrdies Rojos i una policia democràtica europea, la immensa majoria dels ciutadans preferim això segon.

Tampoc no pertoca a la CUP –ni a cap altre partit– interpretar o posar límits a la llibertat de manifestació, determinant qui pot exercir-la i qui no. Tal com explicava dissabte aquí mateix l’exconsellera (d’Interior i de Justícia) Montserrat Tura, les convocatòries subscrites per organitzacions legals són simplement “comunicades” a l’autoritat, que no les pot “prohibir”. En tot cas, s’hauria d’instar la il·legalització judicial de determinats grups o plataformes, però no m’imagino els cupaires avançant per aquest camí... Llegeix més...

Visites Rebudes

08655867