JxCAT I ERC TRENQUEN FINALMENT LA UNITAT A LA MESA DEL PARLAMENT EN VOTAR ERC AL COSTAT DEL PSC

JxCat i ERC han trencat la unitat a la mesa del parlament. La mesa ha aprovat que els quatre diputats de JxCat no podran votar per delegació com ho han fet fins ara i hauran de designar un substitut si volen que el seu vot es comptabilitzi. Ho ha aprovat amb els vots d’ERC i PSC, l’abstenció de Ciutadans i els vots en contra de JxCat. En concret, la mesa ha votat si deixava sense efectes l’acord de dijous, rubricat per JxCat i ERC; aleshores els dos grups independentistes van fer que la mesa aprovés que Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull poguessin votar en el ple d’avui, i ho van ratificar en la reunió d’ahir. El president del parlament, tanmateix, ha plantejat aquest migdia a la mesa que es votés deixar sense efectes l’acord de dijous després d’encarregar un informe als lletrats de la cambra que advertia que les delegacions de vot de JxCat podrien invalidar les futures votacions a l’hemicicle. En aquesta votació, la unitat dels dos socis de govern s’ha trencat i caldrà veure quins efectes té això sobre l’estabilitat del govern.

A poques hores per la represa del debat de política general, prevista per a les tres de la tarda, ERC havia demanat a JxCat que deixi la ‘retòrica i el simbolisme de poc recorregut’ i designi diputats substituts perquè exerceixin els drets de Puigdemont, Sànchez, Turull i Rull. ERC al·lega que l’informe fet públic ahir dels lletrats del parlament ‘deixa clar’ que la delegació del vot que pretén fer JxCat ‘no s’adequa’ a l’acord que el ple va aprovar fa una setmana i que mantenir-lo pot portar al ‘col·lapse’ de la cambra. Segons els lletrats, si els quatre diputats amenaçats de JxCat exerceixen el seu vot, les votacions podrien ser impugnades invalidades. ‘No ens podem permetre renunciar a les majories ni a l’efectivitat de les votacions’, han defensat des d’ERC. JxCat, tanmateix, manté que no els rellevarà i pretén que tots quatre deleguin el vot i puguin exercir-lo en les votacions de la tarda. JxCat argumenta que la mesa així ho va ratificar ahir en la reunió d’ahir, amb el suport dels dos grups independentistes, i abans ho havia fet enuuu la reunió de dijous. Aquest va ser l’acord, de fet, que JxCat i ERC van tancar dijous, com a colofó d’una jornada que va tornar a blocar el funcionament del parlament.

Informa:VILAWEB.CAT (9-10-2018)

 

LES ACUSACIONS DEL JUDICI: COMENCEN A FER AIGÜES

"Comença a fer aigües "


Joan J. Queralt

Van iniciar el dimarts 19 les seves declaracions Romeva, amb una solidesa espectacular, pròpia de la seva formació i trajectòria, i Rull, clar, sòlid i a bastament documentat. L'absurdament maratonià dimecres 20 van declarar Turull, Bassa, Borràs i Mundó. En respondre tots a una fiscalia sense esma, reiterativa i desorientada i a una Advocacia de l’Estat, ara per ara, més aviat fosca i testimonial, la jornada es va allargar baldant tothom i lesionant el dret de defensa.

La sessió va acabar amb una rebequeria, amb el consegüent absis de poder, del president del tribunal en fixar, malgrat les raonades peticions de l’advocat Jordi Pina, novament les deu del matí de dijous per reiniciar les sessions.

Dijous va ser un dia intens, però d’horari moderat. Vila, autojustificant-se, però sense abdicar dels seus plantejaments, i un Jordi Sànchez pletòric, que omplirà portades i planes durant molt de temps.

Semblava, amb aquesta cursa com un pollastre escapçat, que, no se sap per quins set sous, calia acabar com fos les declaracions dels acusats aquesta setmana. No ha estat així, perquè, tal com declaraven, tothom veia que no podia ser. Per acabar-ho d’adobar i de pressionar, el tribunal va fer pública l'agenda de citacions de testimonis. Semblava, pel seu atapeïment, més una llista de judicis de faltes que el calendari del judici més important de la història judicial espanyola. Com no podia ser d’altra manera, aquest calendari també s’ha redefinit. Llegeix més...

Opinions

Visites Rebudes

09244009