JxCAT I ERC TRENQUEN FINALMENT LA UNITAT A LA MESA DEL PARLAMENT EN VOTAR ERC AL COSTAT DEL PSC

JxCat i ERC han trencat la unitat a la mesa del parlament. La mesa ha aprovat que els quatre diputats de JxCat no podran votar per delegació com ho han fet fins ara i hauran de designar un substitut si volen que el seu vot es comptabilitzi. Ho ha aprovat amb els vots d’ERC i PSC, l’abstenció de Ciutadans i els vots en contra de JxCat. En concret, la mesa ha votat si deixava sense efectes l’acord de dijous, rubricat per JxCat i ERC; aleshores els dos grups independentistes van fer que la mesa aprovés que Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull poguessin votar en el ple d’avui, i ho van ratificar en la reunió d’ahir. El president del parlament, tanmateix, ha plantejat aquest migdia a la mesa que es votés deixar sense efectes l’acord de dijous després d’encarregar un informe als lletrats de la cambra que advertia que les delegacions de vot de JxCat podrien invalidar les futures votacions a l’hemicicle. En aquesta votació, la unitat dels dos socis de govern s’ha trencat i caldrà veure quins efectes té això sobre l’estabilitat del govern.

A poques hores per la represa del debat de política general, prevista per a les tres de la tarda, ERC havia demanat a JxCat que deixi la ‘retòrica i el simbolisme de poc recorregut’ i designi diputats substituts perquè exerceixin els drets de Puigdemont, Sànchez, Turull i Rull. ERC al·lega que l’informe fet públic ahir dels lletrats del parlament ‘deixa clar’ que la delegació del vot que pretén fer JxCat ‘no s’adequa’ a l’acord que el ple va aprovar fa una setmana i que mantenir-lo pot portar al ‘col·lapse’ de la cambra. Segons els lletrats, si els quatre diputats amenaçats de JxCat exerceixen el seu vot, les votacions podrien ser impugnades invalidades. ‘No ens podem permetre renunciar a les majories ni a l’efectivitat de les votacions’, han defensat des d’ERC. JxCat, tanmateix, manté que no els rellevarà i pretén que tots quatre deleguin el vot i puguin exercir-lo en les votacions de la tarda. JxCat argumenta que la mesa així ho va ratificar ahir en la reunió d’ahir, amb el suport dels dos grups independentistes, i abans ho havia fet enuuu la reunió de dijous. Aquest va ser l’acord, de fet, que JxCat i ERC van tancar dijous, com a colofó d’una jornada que va tornar a blocar el funcionament del parlament.

Informa:VILAWEB.CAT (9-10-2018)

 

EL CATALÀ ES PODRIA USAR A " COST ZERO" AL PARLAMENT EUROPEU, MALGRAT LES EXCUSES DEL GOBIERNO

 

"El català es podria usar «a cost zero» al Parlament Europeu malgrat les excuses de l'Estat "

L'executiu de Pedro Sánchez ha rebutjat demanar l'ús oficial de la llengua catalana en els plens, tot i la invitació a fer-ho de Tajani, al·legant un "elevat cost"

 


 Carles Bellsolà

 

L'argument del govern espanyol per bloquejar que el català es pugui usar de forma oficial als plens del Parlament Europeu, que això tindria un "elevat cost" per a les arques públiques, no correspon a la realitat. Així ho destaquen fonts coneixedores de la realitat de l'Eurocambra, que recorden que pràcticament la meitat dels traductors al castellà que hi treballen són catalanoparlants.

"El cost seria negligible", afirmen a NacióDigital fonts de l'entorn del PDECat a l'Europarlament, que xifren entre un 40% i un 50% el percentatge dels traductors de castellà que són també catalanoparlants. Raonen també que, per traduir les intervencions dels diputats catalans "no caldria contractar ningú més", en contra de l'argument del cost "inviable" que esgrimeix el govern espanyol. Llegeix més...

Visites Rebudes

08331238