JxCAT I ERC TRENQUEN FINALMENT LA UNITAT A LA MESA DEL PARLAMENT EN VOTAR ERC AL COSTAT DEL PSC

JxCat i ERC han trencat la unitat a la mesa del parlament. La mesa ha aprovat que els quatre diputats de JxCat no podran votar per delegació com ho han fet fins ara i hauran de designar un substitut si volen que el seu vot es comptabilitzi. Ho ha aprovat amb els vots d’ERC i PSC, l’abstenció de Ciutadans i els vots en contra de JxCat. En concret, la mesa ha votat si deixava sense efectes l’acord de dijous, rubricat per JxCat i ERC; aleshores els dos grups independentistes van fer que la mesa aprovés que Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull poguessin votar en el ple d’avui, i ho van ratificar en la reunió d’ahir. El president del parlament, tanmateix, ha plantejat aquest migdia a la mesa que es votés deixar sense efectes l’acord de dijous després d’encarregar un informe als lletrats de la cambra que advertia que les delegacions de vot de JxCat podrien invalidar les futures votacions a l’hemicicle. En aquesta votació, la unitat dels dos socis de govern s’ha trencat i caldrà veure quins efectes té això sobre l’estabilitat del govern.

A poques hores per la represa del debat de política general, prevista per a les tres de la tarda, ERC havia demanat a JxCat que deixi la ‘retòrica i el simbolisme de poc recorregut’ i designi diputats substituts perquè exerceixin els drets de Puigdemont, Sànchez, Turull i Rull. ERC al·lega que l’informe fet públic ahir dels lletrats del parlament ‘deixa clar’ que la delegació del vot que pretén fer JxCat ‘no s’adequa’ a l’acord que el ple va aprovar fa una setmana i que mantenir-lo pot portar al ‘col·lapse’ de la cambra. Segons els lletrats, si els quatre diputats amenaçats de JxCat exerceixen el seu vot, les votacions podrien ser impugnades invalidades. ‘No ens podem permetre renunciar a les majories ni a l’efectivitat de les votacions’, han defensat des d’ERC. JxCat, tanmateix, manté que no els rellevarà i pretén que tots quatre deleguin el vot i puguin exercir-lo en les votacions de la tarda. JxCat argumenta que la mesa així ho va ratificar ahir en la reunió d’ahir, amb el suport dels dos grups independentistes, i abans ho havia fet enuuu la reunió de dijous. Aquest va ser l’acord, de fet, que JxCat i ERC van tancar dijous, com a colofó d’una jornada que va tornar a blocar el funcionament del parlament.

Informa:VILAWEB.CAT (9-10-2018)

 

COM ARRUÏNAR L'INDEPENDENTISME EN TRES DIES

 

"Com arruïnar l’independentisme en tres dies "

No pertoca a cap partit interpretar o posar límits a la llibertat de manifestació

 

JOAN B. CULLA

 

Primer de tot: si en les actuacions dels antiavalots dels Mossos del dijous 6, a Girona i a Terrassa, s’hi produí alguna transgressió dels protocols del cos o de les ordres rebudes, si aquestes últimes eren inapropiades, si es donà algun excés o acarnissament en l’ús de la força o qualsevol altra irregularitat, és imprescindible que hom depuri responsabilitats i es dictin les mesures disciplinàries corresponents.

Dit això, afegeixo sense embuts una altra cosa: no és a la CUP a qui correspon fixar el model policial d’aquest país, ni dictar eventuals canvis en la “cultura de seguretat” del govern de Catalunya, com semblava pretendre l’altre dia el diputat Carles Riera. D’una banda, perquè la CUP representa ara mateix el 4,5% dels votants catalans, i no forma part del Govern ni de la majoria que el sustenta. De l’altra, perquè és difícil reconèixer-li autoritat en la matèria al grup polític un alt representant institucional del qual lluïa orgullós una samarreta amb la sigla ACAB, que vol dir "All Cops Are Bastards", o sigui “Tos els policies són uns malparits”. No em consta que la formació anticapitalista hagi explicat mai en què consistiria el seu “model policial” (a banda de dissoldre la Brimo), però goso afirmar que, entre Patrulles de Control o Guàrdies Rojos i una policia democràtica europea, la immensa majoria dels ciutadans preferim això segon.

Tampoc no pertoca a la CUP –ni a cap altre partit– interpretar o posar límits a la llibertat de manifestació, determinant qui pot exercir-la i qui no. Tal com explicava dissabte aquí mateix l’exconsellera (d’Interior i de Justícia) Montserrat Tura, les convocatòries subscrites per organitzacions legals són simplement “comunicades” a l’autoritat, que no les pot “prohibir”. En tot cas, s’hauria d’instar la il·legalització judicial de determinats grups o plataformes, però no m’imagino els cupaires avançant per aquest camí... Llegeix més...

Visites Rebudes

08655869