ARTADI DIU QUE LES DIFERÈNCIES AL PARLAMENT NO TENEN PERQUÈ AFECTAR L'ESTABILITAT DEL GOVERN

La portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha pronosticat que les diferències entre JxCat i ERC no tenen perquè afectar l'estabilitat de l'executiu. Recollint el compromís que la setmana passada van expressar el president, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonès, ha insistit que els socis de Govern estan conjurats a tirar endavant la legislatura malgrat les discrepàncies que han sorgit de nou aquest dimarts al Parlament en relació a la delegació de vot dels diputats de JxCat suspesos pel jutge Pablo Llarena.

La consellera de Presidència ha comparegut en la roda de premsa posterior a la reunió de Govern tres quarts d'hora després que ERC fes pública una nota en què emplaça JxCat a acceptar delegar les funcions dels diputats encausat si no vol provocar una "situació de col·lapse" al Parlament. Durant la roda de premsa s'ha fet públic que la Mesa havia decidit revocar, amb el vot dels republicans, la delegació de vot de Carles Puigdemont i els diputats de JxCat encausats.

"Estem dins d'una situació extremadament complexa, dins del màxim diàleg tots hem de fer el màxim esforç d'empatia per entendre el posicionament d'uns i altres", ha reclamat la consellera que, això no obstant, ha assegurat que el Govern no pensa condicionar "les decisions dels grups parlamentaris".

Artadi ha tret ferro a la situació assegurant que no pot passar que diputats de la coalició votin en contra d'accions del Govern però que per altres aspectes poden votar diferent.

Les diferències entre JxCat i ERC en relació a la delegació de vot van paralitzar la setmana passada el debat de política general, que va quedar postposat fins aquest dimarts, un cop la Mesa solventès el debat sobre si Puigdemont i la resta de diputats podien o no delegar el vot.

La majoria de la Mesa va acordar dijous tirar endavant la delegació, però el president, Roger Torrent, va demanar un informe dels lletrats, els quals van insistir ahir al vespre que la delegació no donava resposta a la suspensió dels diputats dictada pel jutge Llarena.

Informa:ELNACIONAL.CAT (9-10-2018)

EL CATALÀ ES PODRIA USAR A " COST ZERO" AL PARLAMENT EUROPEU, MALGRAT LES EXCUSES DEL GOBIERNO

 

"El català es podria usar «a cost zero» al Parlament Europeu malgrat les excuses de l'Estat "

L'executiu de Pedro Sánchez ha rebutjat demanar l'ús oficial de la llengua catalana en els plens, tot i la invitació a fer-ho de Tajani, al·legant un "elevat cost"

 


 Carles Bellsolà

 

L'argument del govern espanyol per bloquejar que el català es pugui usar de forma oficial als plens del Parlament Europeu, que això tindria un "elevat cost" per a les arques públiques, no correspon a la realitat. Així ho destaquen fonts coneixedores de la realitat de l'Eurocambra, que recorden que pràcticament la meitat dels traductors al castellà que hi treballen són catalanoparlants.

"El cost seria negligible", afirmen a NacióDigital fonts de l'entorn del PDECat a l'Europarlament, que xifren entre un 40% i un 50% el percentatge dels traductors de castellà que són també catalanoparlants. Raonen també que, per traduir les intervencions dels diputats catalans "no caldria contractar ningú més", en contra de l'argument del cost "inviable" que esgrimeix el govern espanyol. Llegeix més...

Visites Rebudes

08331156