LA PÈRDUA DE LA MAJORIA I EL " NO" DELS COMUNS EVITEN LA REPROVACIÓ DE FELIPE VI AL PARLAMENT

El Parlament no ha pogut reprovar el rei Felip VI i exigir l'abolició de la monarquia. De la mateixa manera que en altres propostes de resolució, la votació ha quedat empatada, cosa que ha fet que no prosperés. Els vots a favor de JxCat, ERC i la CUP han estat insuficients davant el vot contrari dels comuns i l'absència de Carles Puigdemont i els presos de JxCat.

En aquests moments, la majoria independentista té cinc vots menys, 70 en lloc de 65. Aquests vots són els de Carles Puigdemont i els presos de JxCat, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, així com el conseller i diputat d’ERC, Toni Comín, que no té delegat el vot des de Bèlgica.

Concretament, el text sotmès a votació “condemna l'aval i l'arenga que, en aquell discurs, va oferir a la violència policial contra les catalanes i els catalans que volien exercir el seu dret de vot i que van ser víctimes d'aquella violència intolerable”. Aquell discurs, continua, “justificava i encoratjava a aplicar una repressió sense precedents que havia de produir-se de manera coordinada pels diversos poders de l’Estat”.

Davant de tot això, la resolució recordava que l’àmplia majoria de la societat catalana és contrària a la institució de la monarquia i per això n'exigia l'abolició.

La mateixa resolució constatava la “persecució per motius polítics de centenars de persones” i deplorava que “aquests processos polítics no respecten les més elementals garanties judicials i democràtiques”. També manifestava la “voluntat de seguir el camí democràticament marcat per la voluntat de la majoria dels catalans per assolir i culminar democràticament la independència de Catalunya”.

Fonts dels comuns han fet referència justament a aquest últim punt per a rebutjar-la, ja que no es podien votar els punts per separat. Han afegit que, si hagués anat només sobre el rei i la monarquia, segurament hi haurien votat a favor.

Informa:ELNACIONAL.CAT (9-10-2018)

EL CATALÀ ES PODRIA USAR A " COST ZERO" AL PARLAMENT EUROPEU, MALGRAT LES EXCUSES DEL GOBIERNO

 

"El català es podria usar «a cost zero» al Parlament Europeu malgrat les excuses de l'Estat "

L'executiu de Pedro Sánchez ha rebutjat demanar l'ús oficial de la llengua catalana en els plens, tot i la invitació a fer-ho de Tajani, al·legant un "elevat cost"

 


 Carles Bellsolà

 

L'argument del govern espanyol per bloquejar que el català es pugui usar de forma oficial als plens del Parlament Europeu, que això tindria un "elevat cost" per a les arques públiques, no correspon a la realitat. Així ho destaquen fonts coneixedores de la realitat de l'Eurocambra, que recorden que pràcticament la meitat dels traductors al castellà que hi treballen són catalanoparlants.

"El cost seria negligible", afirmen a NacióDigital fonts de l'entorn del PDECat a l'Europarlament, que xifren entre un 40% i un 50% el percentatge dels traductors de castellà que són també catalanoparlants. Raonen també que, per traduir les intervencions dels diputats catalans "no caldria contractar ningú més", en contra de l'argument del cost "inviable" que esgrimeix el govern espanyol. Llegeix més...

Visites Rebudes

08331085