PUIGDEMONT I ELS PRESOS DESCARTEN DESIGNAR SUBSTITUTS I ACCEPTEN PERDRE LA MAJORIA

El president Carles Puigdemont i els presos de JxCat "assumeixen" la decisió de la Mesa de tombar la seva delegació de vot. Així ho han assegurat en una carta conjunta des de Waterloo i la presó de Lledoners, en què es mostren disposats a perdre la majoria absoluta independentista. Malgrat la petició de la Mesa perquè rectifiquin, els quatre diputats afectats es mostren "convençuts que la majoria de 61 escons permetrà de mantenir l’actual Govern i seguir impulsant el projecte republicà".

Concretament, en la missiva, escrita abans de la decisió de la Mesa, Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull asseguren que, si finalment la decisió de l’òrgan és “impedir l’exercici del nostre dret”, ells assumeixen la decisió i "els nostres drets deixaran de ser compatibilitzats”.

Segons denuncien els diputats afectats, la delegació de vot només pot ser tombada —com ha acabat passant a la Mesa— “des d’una argumentació supeditada a les possibles coercions d’un òrgan aliè al poder legislatiu”. Defensen que aquesta delegació és “perfectament ajustada a dret”, perquè el Parlament en va rebutjar la setmana passada la suspensió. “Va ser un acte de normalitat democràtica i de sobirania”, sostenen.

En la carta, els diputats de JxCat denuncien que la seva condició de diputats s’ha vist “alterada” pel jutge Pablo Llarena, i es mostren convençuts que, si continuen a la presó, és per no haver renunciat a l’acta de diputat. També carreguen contra la via Llarena per substituir els diputats, que “pretenia, de manera maldestra, blanquejar una decisió manifestament injusta i d’una gravetat sense matisos en termes democràtics”.

Puigdemont i els presos demanen respecte per la decisió que hagin pogut prendre els diputats encausats d’ERC, “de la mateixa manera que demanem que la nostra decisió sigui també respectada”. I prometen continuar batallant: “Un altre cop anirem a Europa i al món a trobar la justícia que l’Estat espanyol ens nega i es nega a si mateix”.

Informa:ELNACIONAL.CAT (10-9-2018)

LA CRISI DEL QUARANTA ANYS DE LA CONSTITUCIÓ: POQUES COSES A CELEBRAR

 


"La crisi dels quaranta "

 

Joan J. Queralt

 

Tots els tòpics solen tenir un bri de veritat, bri que no fa que sigui una cosa substancial. Veritat no és sinònim d’importància. La Constitució compleix 40 anys i ja en fa molts que està en crisi, molts abans del 40: vet aquí la seva veritat.

Bons companys de Madrid em van oferir fa un parell d’anys participar en un llibre col·lectiu sobre la Constitució, amb comentaris de passatges del seu articulat des de la meva especialitat. Ho vaig declinar. He estat convidat a diverses celebracions referents al 40è aniversari de la Carta Magna. Els he declinat tots. La raó: no puc felicitar-me per un text que ha estat ficat dins una gàbia de ferro colat i, en expressió del mateix Tribunal Constitucional (TC), se l’ha petrificat. No en queda res, de l’esperit ni del pacte constitucional del 78.

El pacte del 78, com tota la Transició, és ara maleït. Crec que és injust. El 78 es va fer el que es va poder. Si no es va fer més, és que no se'n va saber més o no es podia fer més... o es va creure que no es podia fer més. Potser va faltar punch, com va demostrar el 23-F: el franquisme estava a les acaballes, eren pocs i covards, però els va sortir prou bé.

El pacte del 78, com tota la Transició, és ara maleït; crec que és injust

La Constitució va tenir una sortida de cavall, com poques altres a la història contemporània. Primer de tot, tothom va entendre, menys els irreductibles de sempre, que la Constitució era una norma jurídica i, per tant, com qualsevol altra, directament aplicable per tots els poders públics, tribunals inclosos. Els exemples són nombrosos. Especialment, la carta de drets fonamentals i ordinaris no és ni de lluny el pitjor del text constitucional. La prova de la seva qualitat democràtica (i tècnica) és que l’article 22.1 de la Llei de transitorietat, juntament amb els drets estatutaris, la va fer seva fins que no es redactés la Constitució catalana. Llegeix més...

Visites Rebudes

08620431