PUIGDEMONT I ELS PRESOS DESCARTEN DESIGNAR SUBSTITUTS I ACCEPTEN PERDRE LA MAJORIA

El president Carles Puigdemont i els presos de JxCat "assumeixen" la decisió de la Mesa de tombar la seva delegació de vot. Així ho han assegurat en una carta conjunta des de Waterloo i la presó de Lledoners, en què es mostren disposats a perdre la majoria absoluta independentista. Malgrat la petició de la Mesa perquè rectifiquin, els quatre diputats afectats es mostren "convençuts que la majoria de 61 escons permetrà de mantenir l’actual Govern i seguir impulsant el projecte republicà".

Concretament, en la missiva, escrita abans de la decisió de la Mesa, Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull asseguren que, si finalment la decisió de l’òrgan és “impedir l’exercici del nostre dret”, ells assumeixen la decisió i "els nostres drets deixaran de ser compatibilitzats”.

Segons denuncien els diputats afectats, la delegació de vot només pot ser tombada —com ha acabat passant a la Mesa— “des d’una argumentació supeditada a les possibles coercions d’un òrgan aliè al poder legislatiu”. Defensen que aquesta delegació és “perfectament ajustada a dret”, perquè el Parlament en va rebutjar la setmana passada la suspensió. “Va ser un acte de normalitat democràtica i de sobirania”, sostenen.

En la carta, els diputats de JxCat denuncien que la seva condició de diputats s’ha vist “alterada” pel jutge Pablo Llarena, i es mostren convençuts que, si continuen a la presó, és per no haver renunciat a l’acta de diputat. També carreguen contra la via Llarena per substituir els diputats, que “pretenia, de manera maldestra, blanquejar una decisió manifestament injusta i d’una gravetat sense matisos en termes democràtics”.

Puigdemont i els presos demanen respecte per la decisió que hagin pogut prendre els diputats encausats d’ERC, “de la mateixa manera que demanem que la nostra decisió sigui també respectada”. I prometen continuar batallant: “Un altre cop anirem a Europa i al món a trobar la justícia que l’Estat espanyol ens nega i es nega a si mateix”.

Informa:ELNACIONAL.CAT (10-9-2018)

EL CATALÀ ES PODRIA USAR A " COST ZERO" AL PARLAMENT EUROPEU, MALGRAT LES EXCUSES DEL GOBIERNO

 

"El català es podria usar «a cost zero» al Parlament Europeu malgrat les excuses de l'Estat "

L'executiu de Pedro Sánchez ha rebutjat demanar l'ús oficial de la llengua catalana en els plens, tot i la invitació a fer-ho de Tajani, al·legant un "elevat cost"

 


 Carles Bellsolà

 

L'argument del govern espanyol per bloquejar que el català es pugui usar de forma oficial als plens del Parlament Europeu, que això tindria un "elevat cost" per a les arques públiques, no correspon a la realitat. Així ho destaquen fonts coneixedores de la realitat de l'Eurocambra, que recorden que pràcticament la meitat dels traductors al castellà que hi treballen són catalanoparlants.

"El cost seria negligible", afirmen a NacióDigital fonts de l'entorn del PDECat a l'Europarlament, que xifren entre un 40% i un 50% el percentatge dels traductors de castellà que són també catalanoparlants. Raonen també que, per traduir les intervencions dels diputats catalans "no caldria contractar ningú més", en contra de l'argument del cost "inviable" que esgrimeix el govern espanyol. Llegeix més...

Visites Rebudes

08331057