PUIGDEMONT VIATJARÀ A LES ILLES FEROES PER ENTREVISTAR-SE AMB DIPUTATS I DEBATRE SOBRE L'AUTODETERMINACIÓ

Sense anuncis

El president Carles Puigdemont viatjarà a finals d’aquesta setmana a les illes Feroe, on és previst que mantingui reunions amb diputats d’aquest territori i participi en unes conferències sobre el dret d’autodeterminació, segons que ha pogut confirmar l’ACN.

Les Feroe havien de celebrar el 25 d’abril passat un referèndum sobre una nova constitució que havia de blindar, també, el seu dret d’autodeterminació. Finalment, però, la consulta es va posposar. L’arxipèlag, a l’Atlàntic, entre Escòcia, Islàndia i Noruega, no pertany a la Unió Europea però és, tot i així, territori autònom de Dinamarca.

El viatge de Puigdemont a les Feroe és el segon que farà en un territori fora de la UE, després de les visites que ja ha fet en el passat a Suïssa. A més, arriba després que en les últimes setmanes també hagi sortit de Waterloo per viatjar a Escòcia, Munic o Amsterdam.

Informa:VILAWEB.CAT (9-10-2018)

LA CRISI DEL QUARANTA ANYS DE LA CONSTITUCIÓ: POQUES COSES A CELEBRAR

 


"La crisi dels quaranta "

 

Joan J. Queralt

 

Tots els tòpics solen tenir un bri de veritat, bri que no fa que sigui una cosa substancial. Veritat no és sinònim d’importància. La Constitució compleix 40 anys i ja en fa molts que està en crisi, molts abans del 40: vet aquí la seva veritat.

Bons companys de Madrid em van oferir fa un parell d’anys participar en un llibre col·lectiu sobre la Constitució, amb comentaris de passatges del seu articulat des de la meva especialitat. Ho vaig declinar. He estat convidat a diverses celebracions referents al 40è aniversari de la Carta Magna. Els he declinat tots. La raó: no puc felicitar-me per un text que ha estat ficat dins una gàbia de ferro colat i, en expressió del mateix Tribunal Constitucional (TC), se l’ha petrificat. No en queda res, de l’esperit ni del pacte constitucional del 78.

El pacte del 78, com tota la Transició, és ara maleït. Crec que és injust. El 78 es va fer el que es va poder. Si no es va fer més, és que no se'n va saber més o no es podia fer més... o es va creure que no es podia fer més. Potser va faltar punch, com va demostrar el 23-F: el franquisme estava a les acaballes, eren pocs i covards, però els va sortir prou bé.

El pacte del 78, com tota la Transició, és ara maleït; crec que és injust

La Constitució va tenir una sortida de cavall, com poques altres a la història contemporània. Primer de tot, tothom va entendre, menys els irreductibles de sempre, que la Constitució era una norma jurídica i, per tant, com qualsevol altra, directament aplicable per tots els poders públics, tribunals inclosos. Els exemples són nombrosos. Especialment, la carta de drets fonamentals i ordinaris no és ni de lluny el pitjor del text constitucional. La prova de la seva qualitat democràtica (i tècnica) és que l’article 22.1 de la Llei de transitorietat, juntament amb els drets estatutaris, la va fer seva fins que no es redactés la Constitució catalana. Llegeix més...

Visites Rebudes

08620705