9 D'OCTUBRE A VALÈNCIA: 15.OOO MANIFESTANTS FAN FRONT A 200 FEIXISTES

La manifestació vespertina convocada per la Comissió 9 d'Octubre a València ha iniciat la marxa amb l'afluència de milers de persones –15.000 segons l'organització– que no han renunciat a secundar la convocatòria malgrat l'oratge i la presència d'individus d'extrema dreta que amenaçaven de tornar a boicotejar la marxa.

El gran dispositiu policial desplegat a la plaça de Sant Agustí, el punt d'inici de diverses manifestacions a València, ha aïllat els simpatitzants d'España 2000 i Alianza Nacional, que des de les 16.30 hores s'han quedat a la zona i han renunciat a celebrar la seua convocatòria. Des de les 18.30 hores, la gent ha omplit el carrer Xàtiva des de l'estació del Nord fins a la plaça de Sant Agustí, això no obstant, davant la presència dels ultres a última hora s'ha canviat l'itinerari i la capçalera s'ha ubicat a la zona de l'estació per a mamprendre el carrer Colom.

Amb càntics com ara "els carrers seran sempre nostres", "visca la classe obrera" o "Guillem Agulló, ni oblit ni perdó", els membres de la Comissió 9 d'Octubre han fet el recorregut que després de quasi dues hores ha finalitzat en plaça Amèrica. Diverses figures polítiques s'han deixat veure, com ara el síndic de Compromís, Fran Ferri, i altres diputats de la coalició com ara Mónica Álvaro i Josep Nadal. També alguns membres de Podem s'han acostat a la manifestació, entre ells, el seu líder, Antonio Estañ.
La marxa ha arrancat amb la muixeranga i una forta presència d'agents de la Policia que han blindat els accessos. Tanmateix, a les voreres hi havia presència d'ultres que proferien insults i provocacions que en alguns moments han rebut resposta per part dels manifestants.

Des d'alguns balcons s'han despenjat banderoles increpant els assistents que tot i l'amenaça de pluja i la presència de simpatitzants d'España 2000 i Alianza Nacional a escassos metres han respost amb una afluència massiva.

La gran tensió que s'estava vivint l'hora d'abans d'inici de la manifestació, ha preocupat al delegat del govern, i per això, ha volgut desplaçar-se fins a la plaça Sant Agustí per a comprovar que el dispositiu policial estava controlant els intents dels grups d'ultradreta de rebentar la concentració de la Comissió del 9 d'Octubre.

Informa:LAVEUPV.COM (9-10-2018)

EL CATALÀ ES PODRIA USAR A " COST ZERO" AL PARLAMENT EUROPEU, MALGRAT LES EXCUSES DEL GOBIERNO

 

"El català es podria usar «a cost zero» al Parlament Europeu malgrat les excuses de l'Estat "

L'executiu de Pedro Sánchez ha rebutjat demanar l'ús oficial de la llengua catalana en els plens, tot i la invitació a fer-ho de Tajani, al·legant un "elevat cost"

 


 Carles Bellsolà

 

L'argument del govern espanyol per bloquejar que el català es pugui usar de forma oficial als plens del Parlament Europeu, que això tindria un "elevat cost" per a les arques públiques, no correspon a la realitat. Així ho destaquen fonts coneixedores de la realitat de l'Eurocambra, que recorden que pràcticament la meitat dels traductors al castellà que hi treballen són catalanoparlants.

"El cost seria negligible", afirmen a NacióDigital fonts de l'entorn del PDECat a l'Europarlament, que xifren entre un 40% i un 50% el percentatge dels traductors de castellà que són també catalanoparlants. Raonen també que, per traduir les intervencions dels diputats catalans "no caldria contractar ningú més", en contra de l'argument del cost "inviable" que esgrimeix el govern espanyol. Llegeix més...

Visites Rebudes

08331037