TORRA FA UNA CRIDA A REFER LA UNITAT: " RECUPEREM L'1-O I LA DECLARACIÓ DEL 27-O "

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet una crida a "refer" la unitat després de la trencadissa dels darrers dies entre Junts per Catalunya (JxCat) i ERC que ha portat fins a la pèrdua de la majoria al Parlament. Durant la sessió de control a la cambra i davant la demanda dels republicans de superar "les diferències tàctiques", ha situat quin ha de ser el marc d’aquesta pretesa unitat: "La recuperació de l’1-O i la declaració del 27-O".

Torra ha reconegut que li "dol" la divisió entre JxCat i ERC, i ha demanat que l’independentisme s’aplegui de nou sota l’esperit de "desobediència, resistència i victòria" que, segons el seu criteri, va existir la tardor de l’any passat. Aquests són, ha insistit, els ingredients per crear un nou moment com el de l’1-O i que situa al voltant de la sentència dels processats per rebel·lió.

Si bé el president del grup republicà, Sergi Sabrià, ha posat l’accent en què l’independentisme és avui més dèbil sense la majoria parlamentària i ha demanat que l’objectiu compartit passi per davant de les diferències partidistes, el portaveu de JxCat, Albert Batet, ha posat l’accent en el "GAL financer" de l’Estat retirant fons dels bancs perquè cristal·litzés el relat del desastre econòmic per culpa del procés. "És una operació dissenyada per acabar processant els independentistes. La millor manera de reaccionar contra això és la unitat independentista. No ens dividiran i anirem fins al final", ha respost Torra.

 

Torra constata que no té el suport de la CUP

Després de les votacions del debat de política general, Torra ha comprovat que no compta amb el suport de la CUP. "El seu projecte polític no passa per la independència ni per la sobirania", ha exposat la diputada Maria Sirvent. El president de la Generalitat ha recordat a la formació anticapitalista que els dos objectius que persegueix el Govern és desplegar la República i governar per atendre les prioritats socials de la ciutadania. Malgrat que Torra ha citat la CUP i els comuns com a socis preferents per aprovar els pressupostos, Sirvent ha deixat clara la posició del seu grup ara mateix: "Aquesta retòrica progressista i processista a la pràctica vol dir acatar el que diu l'estat espanyol. Amb el suport de la CUP, no".

 

Rebuig a la proposta de Colau pels pressupostos

 

El president de la Generalitat també ha enviat un missatge als comuns, que l'han interpel·lat sobre el pacte que va plantejar aquest cap de setmana Ada Colau. L'alcaldessa de Barcelona havia reclamat una entesa global a l'Ajuntament, la Generalitat i l'Estat per aprovar els pressupostos i atendre els serveis públics. Torra ha recordat a la diputada Jéssica Albiach que la proposta que formula Colau s'oblida d'una qüestió "importantíssima": el dret a l'autodeterminació. "Quin és el límit que posen vostès per assolir-lo? Aquest és el tema central d'aquesta legislatura, l'hem de resoldre", ha afirmat el president de la Generalitat.

Torra també ha insistit en l'ultimàtum al govern espanyol en relació al referèndum, tot i que en les propostes de resolució del debat de política general no fixa terminis per aconseguir una votació pactada. "Necessitem que el senyor Pedro Sánchez abans de novembre faci un gest sobre el referèndum. Tinc pressa per treure els presos polítics de les presons. Els catalans tenen pressa per exercir el dret a l'autodeterminació, aquesta és la qüestió", ha reblat.

El missatge a Sánchez també ha centrat la resposta al líder del grup parlamentari del PSC, Miquel Iceta, que ha reclamat un moviment de Torra per trencar amb la sensació de "desorientació del Govern" i de la majoria parlamentària que li dona suport. "El crèdit del president Sánchez s'ha acabat. Necessitem una oferta ja sobre de la taula", ha afirmat Torra, que ha posat en dubte el recorregut de la reunió que va mantenir amb Sánchez a la Moncloa. "Em temo que el que ens vam fer aquell dia va ser només una foto", ha afegit

Informa:NACIODIGITAL.CAT (10-10-2018)

COM ARRUÏNAR L'INDEPENDENTISME EN TRES DIES

 

"Com arruïnar l’independentisme en tres dies "

No pertoca a cap partit interpretar o posar límits a la llibertat de manifestació

 

JOAN B. CULLA

 

Primer de tot: si en les actuacions dels antiavalots dels Mossos del dijous 6, a Girona i a Terrassa, s’hi produí alguna transgressió dels protocols del cos o de les ordres rebudes, si aquestes últimes eren inapropiades, si es donà algun excés o acarnissament en l’ús de la força o qualsevol altra irregularitat, és imprescindible que hom depuri responsabilitats i es dictin les mesures disciplinàries corresponents.

Dit això, afegeixo sense embuts una altra cosa: no és a la CUP a qui correspon fixar el model policial d’aquest país, ni dictar eventuals canvis en la “cultura de seguretat” del govern de Catalunya, com semblava pretendre l’altre dia el diputat Carles Riera. D’una banda, perquè la CUP representa ara mateix el 4,5% dels votants catalans, i no forma part del Govern ni de la majoria que el sustenta. De l’altra, perquè és difícil reconèixer-li autoritat en la matèria al grup polític un alt representant institucional del qual lluïa orgullós una samarreta amb la sigla ACAB, que vol dir "All Cops Are Bastards", o sigui “Tos els policies són uns malparits”. No em consta que la formació anticapitalista hagi explicat mai en què consistiria el seu “model policial” (a banda de dissoldre la Brimo), però goso afirmar que, entre Patrulles de Control o Guàrdies Rojos i una policia democràtica europea, la immensa majoria dels ciutadans preferim això segon.

Tampoc no pertoca a la CUP –ni a cap altre partit– interpretar o posar límits a la llibertat de manifestació, determinant qui pot exercir-la i qui no. Tal com explicava dissabte aquí mateix l’exconsellera (d’Interior i de Justícia) Montserrat Tura, les convocatòries subscrites per organitzacions legals són simplement “comunicades” a l’autoritat, que no les pot “prohibir”. En tot cas, s’hauria d’instar la il·legalització judicial de determinats grups o plataformes, però no m’imagino els cupaires avançant per aquest camí... Llegeix més...

Visites Rebudes

08636238