MAS, DESPRÉS DEL JUDICI PEl 9-N: " ESTEM AQUÍ PER UN ESPERIT DE REVENJA "

Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs ja són camí de Barcelona, després de reviure els fets del 9-N i el judici pel qual se'ls va condemnar per desobediència, "satisfets" per la seva declaració i convençuts que "no hi ha ni una sola responsabilitat comptable".

Mas ha parlat en representació dels quatre demandats en sortir del Tribunal Suprem i ha qualificat el procés judicial de "revenja" de l'exvicepresidenta del govern espanyol Soraya Sáenz de Santamaría, Societat Civil Catalana i Advocats Catalans per la Constitució, que encapçalen, aquests dos darrers, els denunciants.

L'expresident ha estat contundent: "La malversació va caure del procés penal i tot i això alguns insatisfets han portat les coses fins aquí, per intentar que per la via que no ens van condemnar ens condemnin ara en una altra instància. Per un esperit de revenja i recordo les paraules de Soraya Sáenz de Santamaría quan va dir que el 9-N a Catalunya el pagaríem nosaltres i les nostres famílies de la nostra butxaca".

Dins la sala de vistes s'ha reproduït part del judici que va tenir lloc al Tribunal Superior de Catalunya el 2016 quan es va fer el judici pel 9-N contra Mas, Ortega i Rigau, i el que es va fer al Suprem contra Francesc Homs.

Els arguments de la defensa eren els mateixos. En el judici penal se'ls va condemnar per desobediència i va caure el delicte de malversació. Avui es jutjava la responsabilitat comptable. És a dir, si els canvis de partides que es van fer dels pressupostos per pagar part de la logística del procés participatiu es van fer legalment.

I sobre això, Mas és clar: "Estem molt convençuts de la nostra falta total de responsabilitat comptable. Estem molt convençuts que no hi va haver ni un sol euro de malversació de fons públics com es va testimoniar en la via penal, en el judici. Reclamem que tot això es tingui en compte i esperem ser exonerats d'aquesta via civil".

Els quatre demandats creuen que aquest procés està "forçat i fora de lloc" i que recuperaran els béns embargats. Tots quatre han hagut de fer front a 5,2 milions d'euros, part amb fiança, part amb propietats. Si no fos així, Mas, Ortega, Rigau i Homs recorreran la resolució del Tribunal de Comptes i en darrera instància al Tribunal Suprem. "Arribarem fins al final en els recursos judicials", ha insistit.

Segons Mas tots els expedients "estan immaculats" i tenien "cobertura legal i els informes pertinents". "És veritat que vam suspendre el decret del 9-N, però el que no vam suspendre va ser la finalitat política que era consultar al poble de Catalunya. I a partir d'aquí el que es va utilitzar va ser un instrument legal diferent", ha insistit.

Demà es tancarà el judici al Tribunal de Comptes amb les conclusions i els propers dies es farà pública la sentència.

Informa:ELNACIONAL.CAT (10-10-2018)

EL CATALÀ ES PODRIA USAR A " COST ZERO" AL PARLAMENT EUROPEU, MALGRAT LES EXCUSES DEL GOBIERNO

 

"El català es podria usar «a cost zero» al Parlament Europeu malgrat les excuses de l'Estat "

L'executiu de Pedro Sánchez ha rebutjat demanar l'ús oficial de la llengua catalana en els plens, tot i la invitació a fer-ho de Tajani, al·legant un "elevat cost"

 


 Carles Bellsolà

 

L'argument del govern espanyol per bloquejar que el català es pugui usar de forma oficial als plens del Parlament Europeu, que això tindria un "elevat cost" per a les arques públiques, no correspon a la realitat. Així ho destaquen fonts coneixedores de la realitat de l'Eurocambra, que recorden que pràcticament la meitat dels traductors al castellà que hi treballen són catalanoparlants.

"El cost seria negligible", afirmen a NacióDigital fonts de l'entorn del PDECat a l'Europarlament, que xifren entre un 40% i un 50% el percentatge dels traductors de castellà que són també catalanoparlants. Raonen també que, per traduir les intervencions dels diputats catalans "no caldria contractar ningú més", en contra de l'argument del cost "inviable" que esgrimeix el govern espanyol. Llegeix més...

Visites Rebudes

08331407