EL PRESIDENT DEL PARLAMENT FLAMENC : " ESPANYA ÉS INCAPAÇ DE PRENDRE PART D'UNA EUROPA DEMOCRÀTICA "

La revolució de les urnes arriba al Parlament flamenc en forma d’exposició fotogràfica. El treball de dos fotògrafs catalans ha servit al president del Parlament de Flandes, Jan Peumans, per denunciar la repressió que practica l’Estat espanyol contra l’independentisme. Amb el president a l’exili i els consellers a l’exili Antoni Comin, Lluís Puig i Meritxell Serret, Peumans ha convidat els flamencs a observar unes imatges que “parlen de democràcia sense matisos i de repressió”, i ha recordat que la seva homòloga, la presidenta Carme Forcadell, “està empresonada per permetre un debat”. En aquest sentit, Peumans considera que molts ciutadans de la UE consideren “xocant que hi hagi presos presos polítics i exiliats”, una realitat que al seu parer demostra que que la reacció de l’Estat davant d’unes urnes és “l’expressió d’una actitud antidemocràtica, i estic convençut que per aquesta raó, Espanya és incapaç de prendre part d’una Europa democràtica”.

El president Puigdemont ha estat rebut entre aplaudiments pels assistents a l’acte, i també pels treballadors de la cambra, que duien tots un llaç grocs en solidaritat amb els presos polítics i els exiliats. En una breu intervenció, el president a l’exili, que ha segut al costat de la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha assegurat que “la presidenta del Parlament és a la presó per haver permès un debat, els consellers són a la presó o a l’exili, i el meu predecessor, Artur Mas, declara per l’acusació d’haver organitzat una consulta el novembre del 2014. És una situació inacceptable en el marc de la democràcia europea”, ha conclòs Puigdemont, que ha agraït el suport dels flamencs i els ha assegurat que “quan es parli d’aquesta part de la història de Catalunya, vosaltres hi sereu”.

Puigdemont ha sentenciat que l’opinió de molts flamencs sobre el cas català és “la mateixa que tenen milers de ciutadans europeus sobre la violació de drets humans que s’ha produït per part de l’Estat espanyol”, i ha acabat la seva intervenció donant les gràcies “en nom de tots els que pateixen la persecució”.

Informa:ELMON.CAT (10-10-2018)

EL CATALÀ ES PODRIA USAR A " COST ZERO" AL PARLAMENT EUROPEU, MALGRAT LES EXCUSES DEL GOBIERNO

 

"El català es podria usar «a cost zero» al Parlament Europeu malgrat les excuses de l'Estat "

L'executiu de Pedro Sánchez ha rebutjat demanar l'ús oficial de la llengua catalana en els plens, tot i la invitació a fer-ho de Tajani, al·legant un "elevat cost"

 


 Carles Bellsolà

 

L'argument del govern espanyol per bloquejar que el català es pugui usar de forma oficial als plens del Parlament Europeu, que això tindria un "elevat cost" per a les arques públiques, no correspon a la realitat. Així ho destaquen fonts coneixedores de la realitat de l'Eurocambra, que recorden que pràcticament la meitat dels traductors al castellà que hi treballen són catalanoparlants.

"El cost seria negligible", afirmen a NacióDigital fonts de l'entorn del PDECat a l'Europarlament, que xifren entre un 40% i un 50% el percentatge dels traductors de castellà que són també catalanoparlants. Raonen també que, per traduir les intervencions dels diputats catalans "no caldria contractar ningú més", en contra de l'argument del cost "inviable" que esgrimeix el govern espanyol. Llegeix més...

Visites Rebudes

08331055