PUIGDEMONT VEU " EXTRAORDINÀRIAMENT ANORMAL" QUE EL PARLAMENT ESTIGUI A LES ORDRES DÙN JUTGE QUE COMET " ABUSOS "

Carles Puigdemont ha dit que veu “extraordinàriament anormal” que el Parlament de Catalunya estigui “a les ordres d’un jutge” que comet abusos. En declaracions als mitjans després de la presentació d’una exposició sobre l’1 d’octubre al Parlament Flamenc, a Brussel·les, Puigdemont ha afirmat aquest dimecres que “no és senzill” ni per a la cambra catalana ni per al govern “treballar en aquestes condicions”. “Un jutge de forma totalment il·legal interfereix en la composició de la majoria del ple decidida pels ciutadans”, ha denunciat Puigdemont criticant la justícia espanyola i el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena en concret.

“El senyor Llarena porta molts mesos intentant interferir en la normal vida del Parlament i el Govern de Catalunya, i li hem dit que no. El que no deixa de ser extraordinàriament anormal és que en una democràcia haguem d’estar a les ordres d’un jutge quan comet clars abusos de la legislació, i el nostre deure és continuar denunciant-ho”, ha dit.

Informa:ELPUNTAVUI.CAT (10-10-2018)

LA CRISI DEL QUARANTA ANYS DE LA CONSTITUCIÓ: POQUES COSES A CELEBRAR

 


"La crisi dels quaranta "

 

Joan J. Queralt

 

Tots els tòpics solen tenir un bri de veritat, bri que no fa que sigui una cosa substancial. Veritat no és sinònim d’importància. La Constitució compleix 40 anys i ja en fa molts que està en crisi, molts abans del 40: vet aquí la seva veritat.

Bons companys de Madrid em van oferir fa un parell d’anys participar en un llibre col·lectiu sobre la Constitució, amb comentaris de passatges del seu articulat des de la meva especialitat. Ho vaig declinar. He estat convidat a diverses celebracions referents al 40è aniversari de la Carta Magna. Els he declinat tots. La raó: no puc felicitar-me per un text que ha estat ficat dins una gàbia de ferro colat i, en expressió del mateix Tribunal Constitucional (TC), se l’ha petrificat. No en queda res, de l’esperit ni del pacte constitucional del 78.

El pacte del 78, com tota la Transició, és ara maleït. Crec que és injust. El 78 es va fer el que es va poder. Si no es va fer més, és que no se'n va saber més o no es podia fer més... o es va creure que no es podia fer més. Potser va faltar punch, com va demostrar el 23-F: el franquisme estava a les acaballes, eren pocs i covards, però els va sortir prou bé.

El pacte del 78, com tota la Transició, és ara maleït; crec que és injust

La Constitució va tenir una sortida de cavall, com poques altres a la història contemporània. Primer de tot, tothom va entendre, menys els irreductibles de sempre, que la Constitució era una norma jurídica i, per tant, com qualsevol altra, directament aplicable per tots els poders públics, tribunals inclosos. Els exemples són nombrosos. Especialment, la carta de drets fonamentals i ordinaris no és ni de lluny el pitjor del text constitucional. La prova de la seva qualitat democràtica (i tècnica) és que l’article 22.1 de la Llei de transitorietat, juntament amb els drets estatutaris, la va fer seva fins que no es redactés la Constitució catalana. Llegeix més...

Visites Rebudes

08620441