ELS COMUNS S'OFEREIXEN A TORRA PER DONAR ESTABILITAT AL SEU GOVERN

El grup de Catalunya en Comú-Podem al Parlament ha replicat aquest dimecres al matí, durant la sessió de control al Govern, els arguments de l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau i ha ofert al president de la Generalitat, Quim Torra, un "pacte global" per pactar els Pressupostos en l'àmbit estatal, autonòmic i de la capital catalana. Els comuns es convertirien així en un suport fonamental per a l'Executiu de Quim Torra després de la fractura escenificada ahir entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana i que deixa els independentistes en minoria al Parlament.

El president, no obstant això, ha posat com a condició per arribar a acords amb els comuns la necessitat que aquest pacte impliqui avanços en "el dret a l'autodeterminació" i ha recordat que al Govern de Pedro Sánchez "se li ha acabat el crèdit". A més, Junts per Catalunya i Esquerra han intentat escenificar un acostament l'endemà de perdre la majoria a la Cambra per les seves discrepàncies sobre la suspensió dels diputats processats.

La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha ofert en la seva intervenció al ple "un acord global i de mínims" a les tres administracions per "garantir els serveis públics dels catalans i les catalanes". "Ja li hem dit quines són les nostres condicions per aprovar els Pressupostos, però parlem d'una cosa més gran", ha dit Albiach. Aquesta idea ja l'havia llançat el cap de setmana passat Colau, que està necessitada de suports per aprovar els comptes a Barcelona.

Albiach ha recordat, entre altres coses, les llargues llistes d'espera a la sanitat o el deute amb els municipis pel finançament de les escoles bressol. I li ha dit a Torra: "Es tracta que estigui al nostre costat quan anem a dir-li a Sánchez que no li aprovarem els Pressupostos si no reforma la llei del lloguer". El president ha recollit el guant i li ha recordat que Catalunya en Comú i la CUP són els seus socis preferents a l'hora de negociar els comptes. "Són les forces amb les quals ens sentim en sintonia", ha recordat Torra. En el debat, els anticapitalistes s'han autoexclòs de les negociacions.

No obstant això, el president ha lamentat que Albiach hagi obviat en la seva intervenció l'existència de "presos polítics" i "del veritable problema que hi ha a Catalunya".

Informa:ELPAIS.CAT (10-10-2018)

COM ARRUÏNAR L'INDEPENDENTISME EN TRES DIES

 

"Com arruïnar l’independentisme en tres dies "

No pertoca a cap partit interpretar o posar límits a la llibertat de manifestació

 

JOAN B. CULLA

 

Primer de tot: si en les actuacions dels antiavalots dels Mossos del dijous 6, a Girona i a Terrassa, s’hi produí alguna transgressió dels protocols del cos o de les ordres rebudes, si aquestes últimes eren inapropiades, si es donà algun excés o acarnissament en l’ús de la força o qualsevol altra irregularitat, és imprescindible que hom depuri responsabilitats i es dictin les mesures disciplinàries corresponents.

Dit això, afegeixo sense embuts una altra cosa: no és a la CUP a qui correspon fixar el model policial d’aquest país, ni dictar eventuals canvis en la “cultura de seguretat” del govern de Catalunya, com semblava pretendre l’altre dia el diputat Carles Riera. D’una banda, perquè la CUP representa ara mateix el 4,5% dels votants catalans, i no forma part del Govern ni de la majoria que el sustenta. De l’altra, perquè és difícil reconèixer-li autoritat en la matèria al grup polític un alt representant institucional del qual lluïa orgullós una samarreta amb la sigla ACAB, que vol dir "All Cops Are Bastards", o sigui “Tos els policies són uns malparits”. No em consta que la formació anticapitalista hagi explicat mai en què consistiria el seu “model policial” (a banda de dissoldre la Brimo), però goso afirmar que, entre Patrulles de Control o Guàrdies Rojos i una policia democràtica europea, la immensa majoria dels ciutadans preferim això segon.

Tampoc no pertoca a la CUP –ni a cap altre partit– interpretar o posar límits a la llibertat de manifestació, determinant qui pot exercir-la i qui no. Tal com explicava dissabte aquí mateix l’exconsellera (d’Interior i de Justícia) Montserrat Tura, les convocatòries subscrites per organitzacions legals són simplement “comunicades” a l’autoritat, que no les pot “prohibir”. En tot cas, s’hauria d’instar la il·legalització judicial de determinats grups o plataformes, però no m’imagino els cupaires avançant per aquest camí... Llegeix més...

Visites Rebudes

08636155