ELS COMUNS S'OFEREIXEN A TORRA PER DONAR ESTABILITAT AL SEU GOVERN

El grup de Catalunya en Comú-Podem al Parlament ha replicat aquest dimecres al matí, durant la sessió de control al Govern, els arguments de l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau i ha ofert al president de la Generalitat, Quim Torra, un "pacte global" per pactar els Pressupostos en l'àmbit estatal, autonòmic i de la capital catalana. Els comuns es convertirien així en un suport fonamental per a l'Executiu de Quim Torra després de la fractura escenificada ahir entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana i que deixa els independentistes en minoria al Parlament.

El president, no obstant això, ha posat com a condició per arribar a acords amb els comuns la necessitat que aquest pacte impliqui avanços en "el dret a l'autodeterminació" i ha recordat que al Govern de Pedro Sánchez "se li ha acabat el crèdit". A més, Junts per Catalunya i Esquerra han intentat escenificar un acostament l'endemà de perdre la majoria a la Cambra per les seves discrepàncies sobre la suspensió dels diputats processats.

La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha ofert en la seva intervenció al ple "un acord global i de mínims" a les tres administracions per "garantir els serveis públics dels catalans i les catalanes". "Ja li hem dit quines són les nostres condicions per aprovar els Pressupostos, però parlem d'una cosa més gran", ha dit Albiach. Aquesta idea ja l'havia llançat el cap de setmana passat Colau, que està necessitada de suports per aprovar els comptes a Barcelona.

Albiach ha recordat, entre altres coses, les llargues llistes d'espera a la sanitat o el deute amb els municipis pel finançament de les escoles bressol. I li ha dit a Torra: "Es tracta que estigui al nostre costat quan anem a dir-li a Sánchez que no li aprovarem els Pressupostos si no reforma la llei del lloguer". El president ha recollit el guant i li ha recordat que Catalunya en Comú i la CUP són els seus socis preferents a l'hora de negociar els comptes. "Són les forces amb les quals ens sentim en sintonia", ha recordat Torra. En el debat, els anticapitalistes s'han autoexclòs de les negociacions.

No obstant això, el president ha lamentat que Albiach hagi obviat en la seva intervenció l'existència de "presos polítics" i "del veritable problema que hi ha a Catalunya".

Informa:ELPAIS.CAT (10-10-2018)

EL CATALÀ ES PODRIA USAR A " COST ZERO" AL PARLAMENT EUROPEU, MALGRAT LES EXCUSES DEL GOBIERNO

 

"El català es podria usar «a cost zero» al Parlament Europeu malgrat les excuses de l'Estat "

L'executiu de Pedro Sánchez ha rebutjat demanar l'ús oficial de la llengua catalana en els plens, tot i la invitació a fer-ho de Tajani, al·legant un "elevat cost"

 


 Carles Bellsolà

 

L'argument del govern espanyol per bloquejar que el català es pugui usar de forma oficial als plens del Parlament Europeu, que això tindria un "elevat cost" per a les arques públiques, no correspon a la realitat. Així ho destaquen fonts coneixedores de la realitat de l'Eurocambra, que recorden que pràcticament la meitat dels traductors al castellà que hi treballen són catalanoparlants.

"El cost seria negligible", afirmen a NacióDigital fonts de l'entorn del PDECat a l'Europarlament, que xifren entre un 40% i un 50% el percentatge dels traductors de castellà que són també catalanoparlants. Raonen també que, per traduir les intervencions dels diputats catalans "no caldria contractar ningú més", en contra de l'argument del cost "inviable" que esgrimeix el govern espanyol. Llegeix més...

Visites Rebudes

08331243