DEMANEN CINC ANYS DE PRESÓ A SIS JOVES DE MADRID PER HAVER DONAT SUPORT A L'1-O

Sis joves s'enfronten a cinc anys i mig de presó i multes de 10.000 euros per haver participat en una concentració de suport al dret a l'autodeterminació de Catalunya durant el mateix 1-O a la Puerta del Sol de Madrid. La protesta, que va ser autoritzada pel Govern espanyol i va comptar amb la participació de 8.000 persones, va ser increpada per una altra mobilització -no autoritzada- de caire ultraunionista.

"Es van presentar a la manifestació i van començar a increpar. Va haver-hi moments de tensió", ha explicat a El Salto una de les persones que van participar a la concentració a favor del dret a decidir de Catalunya.

Els joves han sigut acusats de dos delictes de lesions greus amb agreujant d'odi i desordres públics. Mentre l'acusació particular demana per cadascun dels implicats cinc anys i mig de presó, la Fiscalia en demana dos i 13 mesos de multa a 10 euros diaris, que corresponen a 3.900 euros en total.

Les detencions es van produir un mes després dels fets. “El 2 de novembre es va presentar, inesperadament, la Brigada d'Informació a les sis del matí als domicilis familiars de sis joves que havíem estat identificats aquell dia i ens van portar a la comissaria de Moratalaz", relata el comunicat fet públic pel grup de detinguts, que compten tots entre 19 i 21 anys.

El passat dijous 29 de novembre el Jutjat va confirmar als joves la instrucció del cas per la via penal i els va demanar una fiança de 17.000 euros. Els joves han tornat a recordar que la seva manifestació estava autoritzada, a diferència de l'altra. A més han assegurat que, durant els moments de tensió viscuts aquell dia, la policia "va venir a fer-nos fora en lloc d'anar a per ells".

Des d'Òmnium s'han volgut solidaritzar amb els processats fent-se ressò de la notícia.

Són sis joves de Madrid. Els demanen 5 anys de presó i més de 100.000€ per haver assistit a la manifestació celebrada l'1-O a la Puerta del Sol en suport al dret a decidir de Catalunya.

¡Toda nuestra solidaridad! #DemàPotsSerTu #MañanaPuedesSerTu https://t.co/2wAXqFUwnp
— Òmnium Cultural (@omnium) 4 de desembre de 2018

Informa: ELNACIONAL.CAT (5-12-2018)

COM ARRUÏNAR L'INDEPENDENTISME EN TRES DIES

 

"Com arruïnar l’independentisme en tres dies "

No pertoca a cap partit interpretar o posar límits a la llibertat de manifestació

 

JOAN B. CULLA

 

Primer de tot: si en les actuacions dels antiavalots dels Mossos del dijous 6, a Girona i a Terrassa, s’hi produí alguna transgressió dels protocols del cos o de les ordres rebudes, si aquestes últimes eren inapropiades, si es donà algun excés o acarnissament en l’ús de la força o qualsevol altra irregularitat, és imprescindible que hom depuri responsabilitats i es dictin les mesures disciplinàries corresponents.

Dit això, afegeixo sense embuts una altra cosa: no és a la CUP a qui correspon fixar el model policial d’aquest país, ni dictar eventuals canvis en la “cultura de seguretat” del govern de Catalunya, com semblava pretendre l’altre dia el diputat Carles Riera. D’una banda, perquè la CUP representa ara mateix el 4,5% dels votants catalans, i no forma part del Govern ni de la majoria que el sustenta. De l’altra, perquè és difícil reconèixer-li autoritat en la matèria al grup polític un alt representant institucional del qual lluïa orgullós una samarreta amb la sigla ACAB, que vol dir "All Cops Are Bastards", o sigui “Tos els policies són uns malparits”. No em consta que la formació anticapitalista hagi explicat mai en què consistiria el seu “model policial” (a banda de dissoldre la Brimo), però goso afirmar que, entre Patrulles de Control o Guàrdies Rojos i una policia democràtica europea, la immensa majoria dels ciutadans preferim això segon.

Tampoc no pertoca a la CUP –ni a cap altre partit– interpretar o posar límits a la llibertat de manifestació, determinant qui pot exercir-la i qui no. Tal com explicava dissabte aquí mateix l’exconsellera (d’Interior i de Justícia) Montserrat Tura, les convocatòries subscrites per organitzacions legals són simplement “comunicades” a l’autoritat, que no les pot “prohibir”. En tot cas, s’hauria d’instar la il·legalització judicial de determinats grups o plataformes, però no m’imagino els cupaires avançant per aquest camí... Llegeix més...

Visites Rebudes

08658304