VINTON CERF, UN DELS PARES D'INTERNET, GUARDONAT AMB EL PREMI INTERNACIONAL CATALUNYA

"Qui és Vinton Cerf i per què rep el Premi Internacional Catalunya? "
L'enginyer nord-americà és vicepresident mundial de Google, està considerat com un dels pares d'internet i va ser una figura clau en la posada en marxa del domini ".cat"


Oriol March

 

"L'actuació imparcial i professional lliure d'influències alienes de Vinton Cerf va acabar essent decisiva per a la consecució del primer domini d'una llengua a internet, el .cat", ha assegurat aquest dimecres el president de la Generalitat, Quim Torra, en la compareixença durant la qual ha fet públic el nom de Cerf (New Haven, 1943) com a Premi Internacional Catalunya 2018. Aquest enginyer, considerat un dels pares d'internet, rebrà el guardó en una cerimònia el dia 25 de març a Palau. Ha costat trobar un forat a la seva agenda, trufada de compromisos en el camp tecnològic.

Actualment viu a Virgínia, i vetlla perquè la criatura que va crear al costat d'altres llegendes tecnològiques com Robert Kahn segueixi el camí encetat durant la dècada dels setanta. Perquè, més enllà de la influència de Cerf a l'hora d'obtenir el domini .cat, la seva figura és indestriable dels grans esdeveniments de l'última part del segle XX. Les investigacions que va liderar des de la Universitat de Califòrnia i des d'Stanford, a cavall dels anys seixanta i setanta, van portar al disseny dels procotols TCP/IP, que en bona mesura governen el funcionament de la xarxa. L'any 1979, de fet, Cerf va establir l'anomenada Internet Configuration Control Board, de la qual en va ser president.

 

Les investigacions universitàries de Cerf van desembocar en la creació dels protocols que han derivat en l'estructura actual d'internet

 

Amb el pas dels anys, la seva figura també va quedar associada a la posada en marxa del primer sistema de correu electrònic connectat a Internet. Ja a la dècada dels noranta va fundar, juntament amb el seu company Kahn i d'altres pioners de la xarxa, l'anomenada Internet Society, per proporcionar lideratge en educació, política i estàndards relacionats amb internet. "No ha descuidat la criatura", ha assegurat aquest dimarts Manel Sanromà, un dels representants del jurat que ha atorgat el premi.

Des d'on vetlla ara pel futur de la xarxa? L'any 2005 va assumir la vicepresidència mundial i la figura de Chief Internet Evangelist (evangelista en cap d'internet) de Google, el gegant del sector. Treballa, a banda, en un projecte amb diversos laboratoris de la NASA per aconseguir connexions interplanetàries. Al llarg de la seva carrera ha rebut guardons com el premi Príncep d'Astúries (2002, compartit amb altres pares d'internet), el premi Turing (que porta el nom del creador de la computació contemporània) i el premi Japó per haver contribuït a la creació de la xarxa.

La del 25 de març no serà la primera visita que haurà fet Cerf a Catalunya. És doctor honoris causa en diverses universitats del món, incloses la Rovira i Virgili de Tarragona i la Ramon Llull de Barcelona. És la primera vegada que el Premi Internacional que atorga la Generalitat cau en mans d'un tecnòleg.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (9-1-2019)

DETENCIONS POLÍTIQUES A VERGES I CELRÀ

 

"Detencions polítiques a Verges i Celrà’

¿Pedro Sánchez creu que pot solucionar res detenint alcaldes a partir d’un atestat policial d’autoria desconeguda per uns fets que van tenir lloc fa tres mesos?

 

Antoni Bassas

 

La Policia Nacional espanyola ha detingut aquest matí onze persones, entre les quals l'alcalde de Verges, Ignasi Sabater, i l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, tots dos de la CUP. Entre els detinguts hi ha membres dels CDR de Girona.

La Policia Nacional ha confirmat a l'Ara que es tracta d'una operació contra "desordres públics". Quins? Durant les primeres hores d’avui no estava clar si es referien a aquella protesta contra la manifestació de Vox a Girona del dia de la Constitució, el 6 de desembre, i sembla que té a veure amb les manifestacions del primer aniversari de l’1 d’Octubre.

I atenció: el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha confirmat aquest matí que són detencions policials. Que no són detencions ordenades pel jutge (que està informat de l’operatiu) i que en un jutjat de Girona tenen oberta una causa amb un atestat policial “sense autor conegut” per l’ocupació de les vies de l’AVE de l’1 d’octubre de l’any passat.

La detenció de qualsevol persona és una decisió greu. La de dos alcaldes, encara més. Si, a més a més, no se’ls havia citat abans (i, per tant, no es pot al·legar que se’ls deté perquè no s’havien presentat davant la justícia); si, a més a més, se’ls deté per una presumpta responsabilitat en desordres públics que van tenir lloc fa més de tres mesos, a partir d’un atestat policial que la mateixa justícia diu que no té un autor conegut, es veu de tres hores lluny que aquesta actuació és política, que en les darreres hores al ministeri de l’Interior hi havia la necessitat de “donar un cop” a l’independentisme, potser per demostrar que el govern espanyol no està venut a l’independentisme com retreien les portades xenòfobes d’ahir que denunciaven una pluja de milions a Catalunya pels pressupostos. Llegeix més...

Visites Rebudes

08894859