LA VIQUIPÈDIA EN CATALÀ ARRIBA ALS 600.000 ARTICLES AMB LA BIOGRAFIA DE PURA VELARDE

La Viquipèdia en català ha assolit aquest dimarts a les 22.20 hores la xifra de 600.000 articles amb la creació de la biografia de l'activista de Cornellà de Llobregat 'Pura Velarde' per part de l'usuari Xavier Dengra. Coincidint amb aquesta fita s'ha renovat la portada de l'edició en català de 'l'enciclopèdia lliure que tothom pot editar'.

Des que el 16 de març de 2001 es va escriure el terme 'àbac', han estat 311.849 els editors que han contribuït a la segona versió lingüística d'aquesta enciclopèdia en tenir articles, just darrere l'anglesa. El 8 de març del 2003 va arribar als 1.000 articles, el 16 de novembre del 2004 als 10.000 i el 18 de gener del 2008 als 100.000 articles. El 29 de juny del 2010 ja tenia 250.000 articles i va arribar als 500.000 l'11 de març de 2016.

Han contribuït a l'assoliment d'aquesta fita les biografies que s'han fet per revertir el biaix de gènere a través del viquiprojecte Viquidones, així com la voluntat d'omplir buits temàtics i històrics amb la Nit de Santa Llúcia o el viquiprojecte PESCAR. També hi han sumat els diversos viquiprojectes docents que s'han fet els últims mesos. Aquestes activitats han estat promogudes per Amical Wikimedia, una organització independent i sense ànim de lucre que treballa perquè la suma de tot el saber humà estigui disponible lliurement en català, promovent principalment la Viquipèdia i la resta dels projectes germans mantinguts per la Fundació Wikimedia.

 

La vintena en nombre d'articles

 

Actualment, de les 303 versions idiomàtiques, la Viquipèdia en català és la vintena en nombre d'articles, després de la versió sèrbia i abans de la noruega. Pel que fa a la seva qualitat, està entre les tres primeres, al costat de les versions en rus i serbi, en una classificació que es fa analitzant la completesa dels mil articles vitals. El continu manteniment dels articles i activitats com la recent Quinzena anual de la qualitat ajuden a millorar els articles.

L'any 2018 es van fer 196,5 milions de consultes a la Viquipèdia en català, de manera que és la 36a llengua més llegida al món (0,10%). Configurant els navegadors i cercadors en català les visites es podrien multiplicar, però actualment l'alta qualitat i el nombre de parlants no es correspon amb les visites rebudes, ja que a Espanya un 3,8% la llegeixen en català, a Andorra el 0,5% i a França un 0,2%. Aquest és un dels reptes pels propers anys. Tothom pot contribuir a millorar la Viquipèdia, llanceu-vos-hi!.

#Comunicació

Informa:NACIODIGITAL.CAT (9-1-2019)

DETENCIONS POLÍTIQUES A VERGES I CELRÀ

 

"Detencions polítiques a Verges i Celrà’

¿Pedro Sánchez creu que pot solucionar res detenint alcaldes a partir d’un atestat policial d’autoria desconeguda per uns fets que van tenir lloc fa tres mesos?

 

Antoni Bassas

 

La Policia Nacional espanyola ha detingut aquest matí onze persones, entre les quals l'alcalde de Verges, Ignasi Sabater, i l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, tots dos de la CUP. Entre els detinguts hi ha membres dels CDR de Girona.

La Policia Nacional ha confirmat a l'Ara que es tracta d'una operació contra "desordres públics". Quins? Durant les primeres hores d’avui no estava clar si es referien a aquella protesta contra la manifestació de Vox a Girona del dia de la Constitució, el 6 de desembre, i sembla que té a veure amb les manifestacions del primer aniversari de l’1 d’Octubre.

I atenció: el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha confirmat aquest matí que són detencions policials. Que no són detencions ordenades pel jutge (que està informat de l’operatiu) i que en un jutjat de Girona tenen oberta una causa amb un atestat policial “sense autor conegut” per l’ocupació de les vies de l’AVE de l’1 d’octubre de l’any passat.

La detenció de qualsevol persona és una decisió greu. La de dos alcaldes, encara més. Si, a més a més, no se’ls havia citat abans (i, per tant, no es pot al·legar que se’ls deté perquè no s’havien presentat davant la justícia); si, a més a més, se’ls deté per una presumpta responsabilitat en desordres públics que van tenir lloc fa més de tres mesos, a partir d’un atestat policial que la mateixa justícia diu que no té un autor conegut, es veu de tres hores lluny que aquesta actuació és política, que en les darreres hores al ministeri de l’Interior hi havia la necessitat de “donar un cop” a l’independentisme, potser per demostrar que el govern espanyol no està venut a l’independentisme com retreien les portades xenòfobes d’ahir que denunciaven una pluja de milions a Catalunya pels pressupostos. Llegeix més...

Visites Rebudes

08895234