TVE CATALUNYA PREVEU DOBLAR LES HORES EN CATALÀ EN UN ANY

L'administradora única de l'ens públic RTVE, Rosa María Mateo, i el director de RTVE Catalunya, Carles González, ha anunciat aquest dimecres la voluntat d'"augmentar significativament" les hores d'emissió en català, principalment a través de desconnexions a La 2, i de produir per primera vegada en 20 anys una sèrie en aquesta llengua, Bany compartit.

Mateu ha defensat respectar les llengües de cada comunitat i ha dit que ara s'emeten 20,5 hores setmanals en català; aquest any volen arribar a les 50, i "l'ideal" seria arribar a les 80 en dos anys, però el projecte està a l'espera de l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat per tenir recursos. L'administradora única de RTVE ha afirmat que aquest augment progressiu d'hores i producció inclou debats, informatius, un magazine, documentals en català, retransmissions, pel·lícules doblades i una sèrie, i ha mostrat la seva voluntat de treballar amb productores catalanes.

Ha explicat que la majoria de la nova programació en català es vol emetre per La2, que aposta pel rigor informatiu, i que a Catalunya no es veuran tots els continguts de La2: és "un dany col·lateral" però no veuen una altra manera si es vol avançar en aquest projecte d'impulsar les hores en català.

Rosa Maria Mateo ha dit que per aquest projecte han demanat un augment de pressupost que el Govern ha inclòs en el projecte de PGE per 2019, que es troben en fase de tramitació: "Si no s'aproven els PGE, es buscarà una altra manera". Ha afirmat que vol produir i emetre més en català en harmonia amb el castellà, que "es puguin barrejar com passa a la societat", i espera que la persona que el substitueixi al capdavant de l'ens segueixi aquesta línia.

 

L'emissió de la sèrie en català Bany compartit

 

Carles González ha explicat que s'està en fase de preproducció la sèrie en català Bany compartit, una comèdia que es convertirà en la primera sèrie en aquesta llengua produïda per TVE a 20 anys, després de Homenots i Happy house; que estarà protagonitzada per quatre dones, i que vol que s'emeti per La1.

No serà una sèrie amb una doble versió en català i castellà, i es troba en una fase de càsting, amb la previsió que els primers capítols estiguin produïts en uns cinc o sis mesos. González ha remarcat que amb l'augment d'hores en català, que no anirà en detriment del que produeixen a Sant Cugat (Barcelona) en castellà, es vol "seguir sent visibles en La1 i enfortir la posició a La2", i que es volen enfortir les sinergies de la televisió amb Ràdio 4.

 

60 anys de TVE-Catalunya

 

Aquesta voluntat d'augment de les hores i la producció en català coincideix amb el 60 aniversari del centre de producció de TVE a Catalunya, que es compleix el juliol de 2019, i amb la qual vol visualitzar el llegat de la cadena en aquests anys.

Per a aquesta commemoració, es preveu que l'Orquestra de RTVE ofereixi un concert al Gran Teatre del Liceu i un altre en un espai exterior, es farà una edició de Els concerts de Ràdio 3 a Barcelona, ​​s'emetrà una edició especial de Saber y ganar en català durant una setmana i, amb el format de Trossets, un programa setmanal que repassarà la història de l'ens a Catalunya.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (9-1-2019)

 

DETENCIONS POLÍTIQUES A VERGES I CELRÀ

 

"Detencions polítiques a Verges i Celrà’

¿Pedro Sánchez creu que pot solucionar res detenint alcaldes a partir d’un atestat policial d’autoria desconeguda per uns fets que van tenir lloc fa tres mesos?

 

Antoni Bassas

 

La Policia Nacional espanyola ha detingut aquest matí onze persones, entre les quals l'alcalde de Verges, Ignasi Sabater, i l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, tots dos de la CUP. Entre els detinguts hi ha membres dels CDR de Girona.

La Policia Nacional ha confirmat a l'Ara que es tracta d'una operació contra "desordres públics". Quins? Durant les primeres hores d’avui no estava clar si es referien a aquella protesta contra la manifestació de Vox a Girona del dia de la Constitució, el 6 de desembre, i sembla que té a veure amb les manifestacions del primer aniversari de l’1 d’Octubre.

I atenció: el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha confirmat aquest matí que són detencions policials. Que no són detencions ordenades pel jutge (que està informat de l’operatiu) i que en un jutjat de Girona tenen oberta una causa amb un atestat policial “sense autor conegut” per l’ocupació de les vies de l’AVE de l’1 d’octubre de l’any passat.

La detenció de qualsevol persona és una decisió greu. La de dos alcaldes, encara més. Si, a més a més, no se’ls havia citat abans (i, per tant, no es pot al·legar que se’ls deté perquè no s’havien presentat davant la justícia); si, a més a més, se’ls deté per una presumpta responsabilitat en desordres públics que van tenir lloc fa més de tres mesos, a partir d’un atestat policial que la mateixa justícia diu que no té un autor conegut, es veu de tres hores lluny que aquesta actuació és política, que en les darreres hores al ministeri de l’Interior hi havia la necessitat de “donar un cop” a l’independentisme, potser per demostrar que el govern espanyol no està venut a l’independentisme com retreien les portades xenòfobes d’ahir que denunciaven una pluja de milions a Catalunya pels pressupostos. Llegeix més...

Visites Rebudes

08895341