EL SUPREM SOL·LICITA QUE INTERIOR TRASLLADI ELS PRESOS POLÍTICS A FINAL DE GENER

El president de la Sala Segona del Tribunal Suprem (TS) espanyol, Manuel Marchena, ha sol·licitat al ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que “adopti les decisions” oportunes per al trasllat dels presos polítics catalans l’última setmana de gener.

En un ofici signat aquest dijous, Marchena demana al titular d’interior que realitzi les gestions oportunes per garantir la presència dels nou líders independentistes de cara al judici de l’1-O, que presideix el mateix magistrat.

Tot i que encara no s’ha fixat la data de l’inici de les vistes, el president del tribunal vol assegurar-se que no hi ha cap inconvenient amb els terminis que fixa la llei. I també perquè, un cop es faci públic el dia de la primera sessió, tots nou acusats estan ja a presons madrilenyes i a disposició de la sala.

En l’ofici, el president del tribunal apunta que la Llei d’enjudiciament criminal (Lecrim) determina que, un cop es fa pública la data d’inici del judici, els presos s’han de conduir “immediatament” a la presó de la població on s’hagi de celebrar el judici. En canvi, sobre aquesta qüestió, el reglament penitenciària substitueix aquesta “immediatesa” per un període de 30 dies.

 

Marchena diu que ni la “celeritat” imposada per la Lecrim ni el període fixat de 30 dies del reglament penitenciari poden estar per sobre del criteri de la seguretat i d’un trasllat que “respecti la dignitat i el dret de tot acusat de tenir un procés sense dilacions indegudes”.

Per tot plegat, demana al ministre que “adopti les decisions que resultin indispensables” per garantir la presència davant de la sala dels acusats que estan privats de llibertat l’última setmana de gener.

 

Finals de gener o començaments de febrer

 

En l’escrit també es recorda que està a punt de vèncer el termini perquè les defenses presentin els seus escrits (acaba la setmana vinent) i que, serà llavors, quan el tribunal dictarà una de les darreres resolucions abans de l’inici del judici. Es tracta de la declaració de pertinença de proves proposades i l’assenyalament de les sessions del judici.

Per tant, la data d’inici del judici es coneixerà en pocs dies, i oscil·larà entre finals de gener i principis de febrer. Abans dels interrogatoris dels acusats, hi haurà una o dues sessions reservades a les qüestions prèvies.

 

Trasllats des de tres presons diferents

 

Es desconeix encara a quins centres madrilenys estaran reclosos mentre duri el judici. En qualsevol cas, els trasllats s’hauran de fer des de Lledoners (en el cas de Junqueras, Romeva, Rull, Turull, Sànchez, Cuixart i Forn) Puig de les Basses (Dolors Bassa) i Mas d’Enric (Carme Forcadell).

Els Mossos seran els responsables dels operatius de les sortides de les presons catalanes i, si es torna a repetir el protocol del trasllat a Catalunya, els portaran fins a Brians. La Guàrdia Civil serà l’encarregada de completar el trasllat fins a la capital espanyola.

Informa:ELPUNTAVUI.CAT (10-1-2019)

DETENCIONS POLÍTIQUES A VERGES I CELRÀ

 

"Detencions polítiques a Verges i Celrà’

¿Pedro Sánchez creu que pot solucionar res detenint alcaldes a partir d’un atestat policial d’autoria desconeguda per uns fets que van tenir lloc fa tres mesos?

 

Antoni Bassas

 

La Policia Nacional espanyola ha detingut aquest matí onze persones, entre les quals l'alcalde de Verges, Ignasi Sabater, i l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, tots dos de la CUP. Entre els detinguts hi ha membres dels CDR de Girona.

La Policia Nacional ha confirmat a l'Ara que es tracta d'una operació contra "desordres públics". Quins? Durant les primeres hores d’avui no estava clar si es referien a aquella protesta contra la manifestació de Vox a Girona del dia de la Constitució, el 6 de desembre, i sembla que té a veure amb les manifestacions del primer aniversari de l’1 d’Octubre.

I atenció: el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha confirmat aquest matí que són detencions policials. Que no són detencions ordenades pel jutge (que està informat de l’operatiu) i que en un jutjat de Girona tenen oberta una causa amb un atestat policial “sense autor conegut” per l’ocupació de les vies de l’AVE de l’1 d’octubre de l’any passat.

La detenció de qualsevol persona és una decisió greu. La de dos alcaldes, encara més. Si, a més a més, no se’ls havia citat abans (i, per tant, no es pot al·legar que se’ls deté perquè no s’havien presentat davant la justícia); si, a més a més, se’ls deté per una presumpta responsabilitat en desordres públics que van tenir lloc fa més de tres mesos, a partir d’un atestat policial que la mateixa justícia diu que no té un autor conegut, es veu de tres hores lluny que aquesta actuació és política, que en les darreres hores al ministeri de l’Interior hi havia la necessitat de “donar un cop” a l’independentisme, potser per demostrar que el govern espanyol no està venut a l’independentisme com retreien les portades xenòfobes d’ahir que denunciaven una pluja de milions a Catalunya pels pressupostos. Llegeix més...

Visites Rebudes

08894606