VIVER PI SUNYER ASSENYALA QUE EL PAÍS AVANÇA CAP A LA INDEPENDÈNCIA: " NO HEM TORNAT A LA CASELLA DE SORTIDA "

El Palau de la Generalitat acull aquest dijous el lliurament de les medalles d'or de la Generalitat de Catalunya. Els guardonats aquest any són l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell; president del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) fins que va ser destituït pel 155, el jurista Carles Viver Pi-Sunyer, i l'estudi d'Arquitectes RCR. El primer en recollir la medalla ha estat Pi-Sunyer que en la seva intervenció ha defensat el procés cap a la independència assegurant que tot i que els seus detrectors pensin el contrari a Catalunya "no hem tornat a la casella de sortida" i que "s'han posat els fonaments estables per assolir l'objectiu".

El jurista Enoch Albertí ha estat l’encarregat de glossar la figura de Viver Pi-Sunyer, també ex-magistrat del Tribunal Constitucional. Ha destacat que “no és freqüent en la història” que s’atorgui aquesta medalla de la Generalitat a juristes. De fet, ha assenyalat que abans només s’ha concedit en dues ocasions. Albertí ha subratllat el paper del dret en la conformació de la “personalitat catalana” i ha recordat que, a partir d’aquest, es “modela la nostra cultura” i, per això, els juristes són “peces essencials”. Pi-Sunyer, ha remarcat Albertí, “és un dels juristes més destacats del nostre temps” i ha subratllat la seva “vessant acadèmica i la seva dimensió de servei públic”, en llocs on ha deixat “empremta”.

Albertí ha posat èmfasi especial en el paper de l’ex-magistrat n els treballs per fer possible el referèndum de l’1 d’octubre, particularment participant en la tasca del CATN per “traçar el mapa d’un territori inexplorat” com era la “creació d’un estat propi per a Catalunya”. Una consulta, ha dit Albertí —que també va formar part del CATN— “que pensàvem que es podia celebrar dins del marc constitucional”.

Després de recollir la medalla, Pi-Sunyer s’ha dirigit al públic per expressar el seu “sentiment de tristesa i indignació” per la situació dels presos polítics i els exiliats. El jurista ha recordat que són a la presó i a l’exili per “haver defensat amb fermesa i generositat els ideals compartits per una majoria de la societat catalana”. És per això, ha afegit, que “haurien d’estar ells aquí, rebent aquesta medalla”.

Pel que fa al procés, Pi-Sunyer ha fet una lectura optimista de la situació: “No hem tornat a la casella de partida, com alguns voldries, hem creat els fonaments estables i, a partir d’aquesta base, caldrà molta intel·ligència política per assolir l’objectiu final; estic segur que serem capaços de fer-ho, que així sigui”. El jurista ha admès tambe que després de la sentència del TC del 2010 li va quedar "clar" que la Constitució i l’Estatut, "interpretats com ho feia l’Estat, no servien per canalitzar les aspiracions de la majoria de la ciutadania, i que calia un estat propi independent".

#Generalitat de Catalunya

Informa:ELMON.CAT (10-1-2019)

DETENCIONS POLÍTIQUES A VERGES I CELRÀ

 

"Detencions polítiques a Verges i Celrà’

¿Pedro Sánchez creu que pot solucionar res detenint alcaldes a partir d’un atestat policial d’autoria desconeguda per uns fets que van tenir lloc fa tres mesos?

 

Antoni Bassas

 

La Policia Nacional espanyola ha detingut aquest matí onze persones, entre les quals l'alcalde de Verges, Ignasi Sabater, i l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, tots dos de la CUP. Entre els detinguts hi ha membres dels CDR de Girona.

La Policia Nacional ha confirmat a l'Ara que es tracta d'una operació contra "desordres públics". Quins? Durant les primeres hores d’avui no estava clar si es referien a aquella protesta contra la manifestació de Vox a Girona del dia de la Constitució, el 6 de desembre, i sembla que té a veure amb les manifestacions del primer aniversari de l’1 d’Octubre.

I atenció: el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha confirmat aquest matí que són detencions policials. Que no són detencions ordenades pel jutge (que està informat de l’operatiu) i que en un jutjat de Girona tenen oberta una causa amb un atestat policial “sense autor conegut” per l’ocupació de les vies de l’AVE de l’1 d’octubre de l’any passat.

La detenció de qualsevol persona és una decisió greu. La de dos alcaldes, encara més. Si, a més a més, no se’ls havia citat abans (i, per tant, no es pot al·legar que se’ls deté perquè no s’havien presentat davant la justícia); si, a més a més, se’ls deté per una presumpta responsabilitat en desordres públics que van tenir lloc fa més de tres mesos, a partir d’un atestat policial que la mateixa justícia diu que no té un autor conegut, es veu de tres hores lluny que aquesta actuació és política, que en les darreres hores al ministeri de l’Interior hi havia la necessitat de “donar un cop” a l’independentisme, potser per demostrar que el govern espanyol no està venut a l’independentisme com retreien les portades xenòfobes d’ahir que denunciaven una pluja de milions a Catalunya pels pressupostos. Llegeix més...

Visites Rebudes

08895195