HAN DE VOTAR TOTS ELS ESPANYOLS LA INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA ?

Tomeu Martí

Encara ahir mateix sentia bramar uns tertulians d'una televisió espanyola i repetir un dels arguments més absurds que s'esgrimeixen contra el referèndum d'autodeterminació català: «la independència de Catalunya l'han de votar tots els espanyols».

No tenc res contra que els espanyol votin sobre allò que vulguin. Però l'argument és ridícul, no té precedents i no se'l creuen ni els que el repeteixen com a lloros.

És ridícul perquè si es tracta de decidir sobre el futur d'un territori concret, qui ha de decidir són els habitants d'aquell territori, no altra gent. No té precedents perquè a tots els països on hi ha hagut referèndum d'autodeterminació, els darrers anys n'hi ha hagut a Estònia, Letònia, Lituània, Eslovàquia, Eslovènia, Croàcia, Macedònia, Bòsnia i Herzegovina, Montenegro, Geòrgia, Ucraïna, Bielorúsia, Sudan del Sud, Tímor de l'Est, Quebec i Escòcia, han votat els ciutadans d'aquests països, no els de la metròpoli.

I, a més a més, ni els que afirmen que «la independència de Catalunya l'han de votar tots els espanyols» s'ho creuen, perquè, de fet, ja hi ha hagut referèndums per a Catalunya per votar sobre el seu estatus futur. El darrer va ser el 18 de juny de 2006, per a decidir al voltant de l'entrada o no en vigor del nou Estatut d'Autonomia de Catalunya.

Informa:DBALEARS.CAT (11-3-2017)

ELS NÚMEROS BANCARIS PER INGRESSAR DINERS A LA CAIXA DE RESISTÈNCIA

Per pagar les multes de l' Estat als independentistes l' ANC ha obert aquests comptes bancaris per tenir una caixa de resistència. Col·laborem-hi tots, encara que sigui amb uns pocs diners. La independència comença i acaba amb la butxaca...

Transferències bancàries als números de compte:
ES78 2100 5000 5102 0017 2439
ES41 3025 0002 4514 3338 9791

------------------------------------------------------------------------------------- --------------------------------

El referèndum unilateral, una via no prohibida per la legalitat internacional


La pràctica dels estats mostra que els referèndums d'independència no són quelcom estrany i que, quan un estat s'independitza, la comunitat internacional i la Unió Europea l'acostuma a reconèixer


Bernat Surroca

Setmana clau i d'alt voltatge polític al Parlament de Catalunya. Junts pel Sí i la CUP han tirat endavant aquest dimecres la llei del referèndum , i el Govern en ple ha signat el decret de convocatòria del referèndum de l’1-O. Avui s'ha de sotmetre a debat i votació la llei de transitorietat i, paral·lelament, l'Estat ja ha advertit que respondrà amb tot el pes de la llei. És la resposta que ha donat sempre, la legalista, i que passarà per suspensions i inhabilitacions per la via del Tribunal Constitucional.

La legalitat internacional, però, empara la llei del referèndum i l’1-O és la via més "directa i legítima" per resoldre la qüestió catalana en una situació de bloqueig i de negativa al diàleg per part de l’Estat. Així ho argumenta l’informe Catalonia Legitimate Right To Decide elaborat per quatre experts de prestigi internacional a instàncies del Departament d’Exteriors que encapçala Raül Romeva.

De la mateixa manera, i contra un dels arguments habituals de l’unionisme, el referèndum d'independència no és una cosa estranya al món. En els últims 25 anys, un gran nombre de països han aconseguit la seva independència per mitjà d’un referèndum, molts dels quals de manera unilateral, com en el cas català. Tal com explica l’informe, durant el segle XX (1905-1991), 52 territoris sense estat van celebrar referèndums d’independència. Des de la caiguda de la Unió Soviètica, això s’ha incrementat: entre els anys 1991 i 2017 hi ha hagut 53 referèndums d’independència i n’hi ha quatre més de previstos fins l’any 2019. En total, des de 1905, hi ha hagut 105 referèndums d’independència, i no tots amb el consentiment dels estats matriu.

L'evidència indica que molts països europeus han acceptat referèndums perquè una part del seu territori pregunti a la seva població si vol convertir-se en un estat independent

Llegeix més...

Visites Rebudes

06259505