ATUREM LA DEGRADACIÓ SOCIAL DEL CATALÀ !

Per Ramon Serra, editor

La degradació social del català ha arribat fins al punt que fins i tot a Vic un dependent es veu amb cor de no atendre en català. És cert que l'actitut de l'empresa Mc Donald's ha estat exemplar si fem cas de les informacions. Tots sabem què passa en la Catalunya espanyola i per molt que ens venguin estadístiques ensucrades sobre l'estat de la llengua el fet és que l'ús social cada cop està pitjor. Apel·lar a l'heroïsme de la gent no sembla pas el camí adequat.

Per tant, la primera obligació correspon a les empreses que han de tenir personal competent per atendre en català. Però, qui les hi obliga? Les lleis catalanes en aquest sentit són de pa sucat amb oli. Per això, la primera campanya social per la llengua hauria de passar per tenir la llista de tots els establiments comercials, sobretot les gran superfícies, i veure on hi ha, per exemple,caixeres, que no saben ni un borral de català. Una campanya ferma,però discreta podria donar els seus fruits. S'han fet campanyes més agosarades. Ara l'aplicació CatalApp de la Plataforma per la LLengua pot fornir-nos una informació molt valuosa. I serà bo que se'n facin públics els resultats. Si a ningú no li fa fàstic que se sàpiga la valoració, per exemple, dels restaurants per part dels clients tampoc no cal fer escarafalls per fer públic l'ús del català que s'hi fa i també a la resta d'establiments comercials.

Certament a vegades intentar que se'ns respecti els nostres drets lingüístiscs al món comercial és d'allò més diícil.Però ara amb aquesta aplicació ho tenim fàcil i sense gaires problemes.Aprofitem-ho!

Cal posar fil a l'agulla abans que no sigui massa tard.N o podem esperar que arribi la independència.Certament ara no es pot fer tot el que voldríem, però cal intentar conservar uns mínim per la llengua. Demà potser serà massa tard.

(30-3-2017)

ELS NÚMEROS BANCARIS PER INGRESSAR DINERS A LA CAIXA DE RESISTÈNCIA

Per pagar les multes de l' Estat als independentistes l' ANC ha obert aquests comptes bancaris per tenir una caixa de resistència. Col·laborem-hi tots, encara que sigui amb uns pocs diners. La independència comença i acaba amb la butxaca...

Transferències bancàries als números de compte:
ES78 2100 5000 5102 0017 2439
ES41 3025 0002 4514 3338 9791

------------------------------------------------------------------------------------- --------------------------------

El referèndum unilateral, una via no prohibida per la legalitat internacional


La pràctica dels estats mostra que els referèndums d'independència no són quelcom estrany i que, quan un estat s'independitza, la comunitat internacional i la Unió Europea l'acostuma a reconèixer


Bernat Surroca

Setmana clau i d'alt voltatge polític al Parlament de Catalunya. Junts pel Sí i la CUP han tirat endavant aquest dimecres la llei del referèndum , i el Govern en ple ha signat el decret de convocatòria del referèndum de l’1-O. Avui s'ha de sotmetre a debat i votació la llei de transitorietat i, paral·lelament, l'Estat ja ha advertit que respondrà amb tot el pes de la llei. És la resposta que ha donat sempre, la legalista, i que passarà per suspensions i inhabilitacions per la via del Tribunal Constitucional.

La legalitat internacional, però, empara la llei del referèndum i l’1-O és la via més "directa i legítima" per resoldre la qüestió catalana en una situació de bloqueig i de negativa al diàleg per part de l’Estat. Així ho argumenta l’informe Catalonia Legitimate Right To Decide elaborat per quatre experts de prestigi internacional a instàncies del Departament d’Exteriors que encapçala Raül Romeva.

De la mateixa manera, i contra un dels arguments habituals de l’unionisme, el referèndum d'independència no és una cosa estranya al món. En els últims 25 anys, un gran nombre de països han aconseguit la seva independència per mitjà d’un referèndum, molts dels quals de manera unilateral, com en el cas català. Tal com explica l’informe, durant el segle XX (1905-1991), 52 territoris sense estat van celebrar referèndums d’independència. Des de la caiguda de la Unió Soviètica, això s’ha incrementat: entre els anys 1991 i 2017 hi ha hagut 53 referèndums d’independència i n’hi ha quatre més de previstos fins l’any 2019. En total, des de 1905, hi ha hagut 105 referèndums d’independència, i no tots amb el consentiment dels estats matriu.

L'evidència indica que molts països europeus han acceptat referèndums perquè una part del seu territori pregunti a la seva població si vol convertir-se en un estat independent

Llegeix més...

Visites Rebudes

06259467