EL CATALÀ A LA SECUNDÀRIA O LA CANÇÓ ENFADOSA

Per Ramon Serra, editor

No sóc un expert en educació, però a vegades amb el sentit comú es poden desxifrar moltes coses.La situació del català a secundària no és bona i cada cop serà pitjor, especialment si els alumnes no han de passar un examen oral que pel cap baix els obligaria a parlar en català ni que fos en els exàmens. D'altra banda,l a gent catalanoparlant cada cop és més minoritària, el castellà és omnipresent a tot arreu i el català no és gaire necessari per viure a Catalunya. En aquestes circumstàncies culpar el professorat seria injust, entre altres coses perquè ningú ha de ser un patriota o un màrtir.

D' ença de la transició s'ha vol volgut fer de l'escola un "sancta sanctorum" o sigui el pal de paller de la normalització lingüística. Però una cosa és que l'escola sigui molt important o l'altra és que se li vulgui encolomar tot o gairebé tot. Si en la vida diària el català és totalment innecessari per a milers i milers de persones seria molt utòpic pretendre que l'escola ho arreglarà tot.

Per tant, res no fa pensar que la situació millori en els pròxims temps. Amb la independència podrien posar-se les noves bases sempre que la catalanització sigui un fet en tots els altres aspectes de la vida. Ara mateix a l'escola, sobretot la secundària, se li exigeix molt, massa. Els resultats són preocupants. Algú hauria d'intentar fer alguna cosa ni que sigui per pal·liar la situació. Ensucrant les estadístiques no fem més que enverinar la situació. Sempre s'ha dit que el sucre és un assassí silenciós.

(3-5-2017)

ELS NÚMEROS BANCARIS PER INGRESSAR DINERS A LA CAIXA DE RESISTÈNCIA

Per pagar les multes de l' Estat als independentistes l' ANC ha obert aquests comptes bancaris per tenir una caixa de resistència. Col·laborem-hi tots, encara que sigui amb uns pocs diners. La independència comença i acaba amb la butxaca...

Transferències bancàries als números de compte:
ES78 2100 5000 5102 0017 2439
ES41 3025 0002 4514 3338 9791

------------------------------------------------------------------------------------- --------------------------------

El referèndum unilateral, una via no prohibida per la legalitat internacional


La pràctica dels estats mostra que els referèndums d'independència no són quelcom estrany i que, quan un estat s'independitza, la comunitat internacional i la Unió Europea l'acostuma a reconèixer


Bernat Surroca

Setmana clau i d'alt voltatge polític al Parlament de Catalunya. Junts pel Sí i la CUP han tirat endavant aquest dimecres la llei del referèndum , i el Govern en ple ha signat el decret de convocatòria del referèndum de l’1-O. Avui s'ha de sotmetre a debat i votació la llei de transitorietat i, paral·lelament, l'Estat ja ha advertit que respondrà amb tot el pes de la llei. És la resposta que ha donat sempre, la legalista, i que passarà per suspensions i inhabilitacions per la via del Tribunal Constitucional.

La legalitat internacional, però, empara la llei del referèndum i l’1-O és la via més "directa i legítima" per resoldre la qüestió catalana en una situació de bloqueig i de negativa al diàleg per part de l’Estat. Així ho argumenta l’informe Catalonia Legitimate Right To Decide elaborat per quatre experts de prestigi internacional a instàncies del Departament d’Exteriors que encapçala Raül Romeva.

De la mateixa manera, i contra un dels arguments habituals de l’unionisme, el referèndum d'independència no és una cosa estranya al món. En els últims 25 anys, un gran nombre de països han aconseguit la seva independència per mitjà d’un referèndum, molts dels quals de manera unilateral, com en el cas català. Tal com explica l’informe, durant el segle XX (1905-1991), 52 territoris sense estat van celebrar referèndums d’independència. Des de la caiguda de la Unió Soviètica, això s’ha incrementat: entre els anys 1991 i 2017 hi ha hagut 53 referèndums d’independència i n’hi ha quatre més de previstos fins l’any 2019. En total, des de 1905, hi ha hagut 105 referèndums d’independència, i no tots amb el consentiment dels estats matriu.

L'evidència indica que molts països europeus han acceptat referèndums perquè una part del seu territori pregunti a la seva població si vol convertir-se en un estat independent

Llegeix més...

Visites Rebudes

06259468