LA CREU DE SANT JORDI, QUINA CREU !

"La creu de  Sant Jordi"

Enric Padrosa
Resulta com a mínim curiós que tot i utilitzant una forma encoberta, sinuosa o dissimulada, però sempre escorada capa al unionisme, dia sí i un altre també malgrat es posi en confrontació algun tertulià que defensa la campanya independentista, ara s’hagi concedit el màxim premi honorífic de la Generalitat; la Creu de Sant Jordi, al programa dirigit per Josep Cuní a 8 al Dia.

Igualment curiós que també s’hagi concedit a la ex ministre de l’exèrcit espanyol, Sra. Chacon, què com sabem, no es va distingir per defensar la nació catalana, ni abans ni desprès del càrrec. En el nostre país hi ha molta gent mereixedora d’aquesta distinció i sabem bé qui n’és mereixedor i qui no en el camp de la política catalana.

(12-5-2017)

LA CUP SAP QUE ELS ÀNGELS ASEXUATS NO SERVEIXEN PER A RES

"El dilema de la CUP: país real o puresa ideal "

 

J.M. Solé i Sabaté

La CUP, partit anticapitalista, és contrària que els mitjans de producció estiguin bàsicament en mans privades i en què l’objectiu principal és obtenir el màxim benefici en un mercat lliure i competitiu. Això és, rebutja un sistema econòmic injust en què el ser humà explota altres persones. És un partit admirable en molts aspectes, treballa des de la base, tothom té opinió i decisió i alhora el seu ideari polític és diàfan; així en el present defensa que si la població catalana en referèndum va votar —i defensar valentament i coratjosament— la República catalana, d’aquest punt no es mouen.

Altres vegades en la nostra història ens hem trobat en aquest atzucac. La raó per una banda i la realitat de la força per una altra. Només cal recordar com Macià el 17 d’abril de 1931 va haver de renunciar a la República catalana —la que va trencar el sistema monàrquic borbònic espanyol— per la pressió intimidatòria de la neonata República espanyola. D’aquesta manera no va ser República catalana sinó Generalitat, reinstaurada o recuperada.

Tot seguit analitzarem un passat llunyà que ens pot fer servei en aquest dilema per ajudar la CUP i, lògicament, l’independentisme català, sotmès a setge des que va guanyar les eleccions del dia 21 de setembre —recordem que van ser imposades pels partits del 155: PP, PSOE i Cs—, i a una persecució política, judicial, ideològica i mediàtica pròpia del Maccarthisme. La de la cacera de bruixes contra el comunisme.

El 1891 la fundació de la Unió Catalanista era un graó necessari per consolidar el dispers catalanisme, pretenia unir tots els catalanistes per damunt de la seva manera de pensar i veure el món. Així, des dels provinents del catalanisme històric i el món més cultural de la revista La Renaixensa fins als del catalanisme polític al voltant d’un molt jove Prat de la Riba.

Llegeix més...

Visites Rebudes

07174763