TV3 TAMPOC NO TINDRÀ ELS PARTITS DEL BARÇA: I ARA QUÈ ? COM ENGANXAREM LA GENT AL CATALÀ ?

Ramon Serra, editor

Cansa ja de repetir sempre el mateix, però cal dir-ho una i una altra vegada: no sé com es pot esgrescar que la canalla i el públic en general aprengui o s'interessi pel català si ni tan sols es pot veure o no es podrà veure en català el Barça de futbol (tampoc l' Espanyol i el Girona o ja no diem equips de les altres terres de parla catalana), de bàsquet, handbol, futbol sala (sí també futbol sala) i gairebé res d'hoquei patins per TV3.

És decebedor veure que com més va menys en volem. Un tema que hauria de remoure cel i terra i que, a part de la Plataforma per la Llengua, sembla interessar poques persones, si hem de fer cas del poc ressò que té una notícia com aquesta. A llavors hi haurà qui es queixarà que TV3 és cada cop més residual. Precisamentt els grans pics d'audiència de TV3 han coincidit amb els partits més importants del Barça. Per tant, deixem-nos de romanços i posem el dit a la nafra.

No s'hi val l'excusa que dóna Movistar en el sentit que ja ofereix el Barça en segona o tercera opció en català quan si més no els partits del Barça a Catalunya haurien de ser oferts en català com a primera opció . En fi, m'magino que algú deu pensar que la gent potser s'enganxarà al català amb els diacrítics...

LA CUP SAP QUE ELS ÀNGELS ASEXUATS NO SERVEIXEN PER A RES

"El dilema de la CUP: país real o puresa ideal "

 

J.M. Solé i Sabaté

La CUP, partit anticapitalista, és contrària que els mitjans de producció estiguin bàsicament en mans privades i en què l’objectiu principal és obtenir el màxim benefici en un mercat lliure i competitiu. Això és, rebutja un sistema econòmic injust en què el ser humà explota altres persones. És un partit admirable en molts aspectes, treballa des de la base, tothom té opinió i decisió i alhora el seu ideari polític és diàfan; així en el present defensa que si la població catalana en referèndum va votar —i defensar valentament i coratjosament— la República catalana, d’aquest punt no es mouen.

Altres vegades en la nostra història ens hem trobat en aquest atzucac. La raó per una banda i la realitat de la força per una altra. Només cal recordar com Macià el 17 d’abril de 1931 va haver de renunciar a la República catalana —la que va trencar el sistema monàrquic borbònic espanyol— per la pressió intimidatòria de la neonata República espanyola. D’aquesta manera no va ser República catalana sinó Generalitat, reinstaurada o recuperada.

Tot seguit analitzarem un passat llunyà que ens pot fer servei en aquest dilema per ajudar la CUP i, lògicament, l’independentisme català, sotmès a setge des que va guanyar les eleccions del dia 21 de setembre —recordem que van ser imposades pels partits del 155: PP, PSOE i Cs—, i a una persecució política, judicial, ideològica i mediàtica pròpia del Maccarthisme. La de la cacera de bruixes contra el comunisme.

El 1891 la fundació de la Unió Catalanista era un graó necessari per consolidar el dispers catalanisme, pretenia unir tots els catalanistes per damunt de la seva manera de pensar i veure el món. Així, des dels provinents del catalanisme històric i el món més cultural de la revista La Renaixensa fins als del catalanisme polític al voltant d’un molt jove Prat de la Riba.

Llegeix més...

Visites Rebudes

07174297