QUÈ PASSARIA SI EL BARÇA ABANDONÉS LA LLIGA ESPANYOLA ?

Ramon Serra, editor

Francesc Aguilar és un dels millors periodistes esportius d' Europa i, per tant, cal tenir present les seves opinions també en aquest tema gens senzill sobre què passaria al Barça en una Catalunya independent. Coincideixo totalment amb ell en el sentit que des de l'independentisme aquesta qüestió no s'ha examinat prou bé i a vegades amb massa frivolitat i per això avui voldria dir-hi la meva. Deixo a banda què passaria amb l'esport català en general perquè les federacions i les entitats ja s'hi han pronunciat a bastament i gairebé tot serien beneficis, especialment económics. Hi ha prou estudis per si alguns volen saber-ho.

Pel que fa al Barça, Aguilar ens ofereix la cara de la moneda, molt ben documentada. Jo voldria oferir la creu, girar el mitjó al revés i preguntar: què passaria amb Espanya si el Barça no juga la Liga espanyola? Algú pensa que el Reial Madrid, per exemple, es conformaria a no tenir el Barça com a rival? No seria una Lliga mutilada en què hi perderien tots? Em sembla que hi ha uns contractes amb les televisions que s'haurien de complir, oi? Els agradaria a les televisions espanyoles prescindir dels ingressos que proporciona el Barça?

D'altra banda, com ja sabem l'orgull que tenen els espanyols serien capaços de quedar cecs si aquí quedem torts. Vull dir que podrien expulsar el Barça de totes les competicions encara que ells en serien molt perjudicats. En aquest cas, Catalunya hauria de fer servir les seves armes i no quedar-se a l'escapça ni a veure-les venir. Catalunya podria tallar la recepció de totes les televisions i ràdios espanyoles per estrangeres. Estarien les televisions espanyoles disposades a prescindir d'un mercat de set milions i mig de persones per l'expulsió del Barça ? El sentit comú diu que hi hauria d'haver algun acord, però si no hi hagués acord en les negociacions en temes destacats com aquest del Barça s'hauria de prendre mesures dràstiques.Tampoc no sembla pas Florentino Pérez donés suport a l'expulsió del Barça de les competicions espanyoles perquè ell en seria el gran perjudicat en els nombrosos negocis que té a Catalunya i pel gran perjudici que en tots els aspectes seria per al Madrid.

En efecte, com assenyala bé el comentarista si s'hagués creat una Lliga europea amb els millors clubs els efectes de la ruptira serien molt menors. Florentino Pérez n'era un dels grans promotors, però el "patriota" Laporta--a qui li reconec molts mèrits-- es va abaixar els pantalons amb Platini per quatre duros i ara les competicions europees continuen com sempre i els clubs grans els més perjudicats per les federacions nacionals.

Observeu que aquest problema s'ha solventat en gran manera al básquet amb la creació de la Lliga europea. És més, avui Barça i Reial Madrid s'han reunit per veure si abandonen la Liga espanyola o en creen una de paral·lela perquè estan farts del sisterma actual, sempre a favor dels clubs petits. Es pot veure que Barça i Reial Madrid defensen conjuntament els interessos dels clubs grans que estan per damunt de "ligas nacionales" i de nacionalismes. Només hi ha en joc interessos econòmics i punt.

En resum, no voldria pas extendre'm més. Però vull recordar que el Barça i Catalunya tenen moltes cartes per continuar en la Liga espanyola si Catalunya és independent. Una bona entesa afavoriria tothom i en cas que els espanyols s'ho agafin a la tremenda Catalunya té una gran capacitat de resposta a les mans per castigar-los amb les televisions, amb alguns negocis i si fa falta amb la negociació pel deute entre els dos Estats.

I en el pitjor dels casos, recordem que el Barça va estar a punt de desaparèixer després de la guerra incivil. És probable que hàgim de passar un temps d'inseguretat, però l'objectiu final prou s'ho val.cSóc un català barcelonista i no un barcelonista català. Hem de tenir perspectiva de futur i ,sobretot, no ens deixem acollonir per les amenaces unionistes perquè tenim millors cartes que ells en aquest tema del Barça, si més no.

LA CÚPULA JUDICIAL ESPANYOLA ÉS UNA AMENAÇA NO SOLAMENT CONTRA LA REPÚBLICA, SINÓ CONTRA CADASCUN DE NOSALTRES

 

"Però no oblideu que la justícia espanyola és un perill concret per a les nostres vides…"

«Que la celebració de la victòria de Valtònyc, com abans les de dels consellers a l'exili i el president Puigdemont, les de Marta Rovira o Anna Gabriel, no ens faça oblidar res ni ens aparte del nostre objectiu fonamental»

 

 Vicent Partal

 

Valtònyc és lliure. Un tribunal belga ha tornat a fer miques la credibilitat de la justícia espanyol quan ahir refusà de cursar l’euroordre que l’acusava de terrorisme, ni més ni menys. Perquè fa cançons. Però ahir la justícia belga deixà clar allò que és evident. Que en els seus texts no hi ha cap delicte i que dur-lo davant els tribunals és un atac a la llibertat d’expressió. Bravo, doncs, pels tribunals belgues. Bravo pels advocats. I bravo per Valtònyc, que amb la seua valentia ha obert un camí que esperem que arribe a Estrasburg i cree precedents cabdals.

La lluita en l’espai lliure europeu es va demostrant d’una eficàcia indiscutible. Un encert monumental. I ha de continuar així. Ha d’arribar al final i empènyer contra les cordes la justícia espanyola, l’estat espanyol. Però, dit això, nosaltres no hauríem d’oblidar ni un segon que la justícia espanyola, aquesta justícia espanyola, és un perill concret per a les nostres vides. No és solament una qüestió de debat polític.

Ho és evidentment per als presos polítics. Per als Jordis, tancats de manera infame. Ho és per al govern, començant pel vice-president, per la presidenta del parlament, per tots els consellers que són en una presó provisional completament irregular i injusta. Demencial. Però ho és també per a Tamara, que no pot eixir del seu poble. I per a la vice-presidenta de la CCMA, a qui amenacen perquè TV3 i Catalunya Ràdio van emetre els anuncis publicitaris oficials del primer d’octubre! I ho és per a Paco Gas, el batlle de Roquetes i una de les millors persones que he conegut mai, que dijous haurà d’anar a declarar, acusat perquè durant les eleccions del 21-D al seu poble hi havia llaços grocs pel carrer.

Més de mil persones, només al Principat, tenen la vida penjada d’un fil per culpa d’aquest sistema judicial copat per l’extrema dreta, autàrquic, excèntric a Europa, empeltat fins a l’arrel de l’autoritarisme franquista. Ara, per tot això que passa, ho veiem més, amb més claredat, tot plegat. Però recordeu que aquests polítics que van vestits amb una toga són els qui van convertir el judici per l’assassinat de Guillem Agulló en gairebé una acusació contra ell. Els qui han ordenat de tornar als nazis les armes que varen fer servir. Els qui acluquen els ulls quan un policia agredeix Jordi Borràs. Els qui permeten als salvatges de la Manada de continuar al carrer mentre tanquen els xiquets d’Altsasu. Els qui van fer possible que dissabte un grup de nazis anàs a Bétera a intentar fer sabotatge a l’Aplec del Camp de Túria, dirigits per gent que ha capitanejat totes les agressions imaginables i no n’ha hagut de respondre mai.

Llegeix més...

Visites Rebudes

08152957