QUÈ PASSARIA SI EL BARÇA ABANDONÉS LA LLIGA ESPANYOLA ?

Ramon Serra, editor

Francesc Aguilar és un dels millors periodistes esportius d' Europa i, per tant, cal tenir present les seves opinions també en aquest tema gens senzill sobre què passaria al Barça en una Catalunya independent. Coincideixo totalment amb ell en el sentit que des de l'independentisme aquesta qüestió no s'ha examinat prou bé i a vegades amb massa frivolitat i per això avui voldria dir-hi la meva. Deixo a banda què passaria amb l'esport català en general perquè les federacions i les entitats ja s'hi han pronunciat a bastament i gairebé tot serien beneficis, especialment económics. Hi ha prou estudis per si alguns volen saber-ho.

Pel que fa al Barça, Aguilar ens ofereix la cara de la moneda, molt ben documentada. Jo voldria oferir la creu, girar el mitjó al revés i preguntar: què passaria amb Espanya si el Barça no juga la Liga espanyola? Algú pensa que el Reial Madrid, per exemple, es conformaria a no tenir el Barça com a rival? No seria una Lliga mutilada en què hi perderien tots? Em sembla que hi ha uns contractes amb les televisions que s'haurien de complir, oi? Els agradaria a les televisions espanyoles prescindir dels ingressos que proporciona el Barça?

D'altra banda, com ja sabem l'orgull que tenen els espanyols serien capaços de quedar cecs si aquí quedem torts. Vull dir que podrien expulsar el Barça de totes les competicions encara que ells en serien molt perjudicats. En aquest cas, Catalunya hauria de fer servir les seves armes i no quedar-se a l'escapça ni a veure-les venir. Catalunya podria tallar la recepció de totes les televisions i ràdios espanyoles per estrangeres. Estarien les televisions espanyoles disposades a prescindir d'un mercat de set milions i mig de persones per l'expulsió del Barça ? El sentit comú diu que hi hauria d'haver algun acord, però si no hi hagués acord en les negociacions en temes destacats com aquest del Barça s'hauria de prendre mesures dràstiques.Tampoc no sembla pas Florentino Pérez donés suport a l'expulsió del Barça de les competicions espanyoles perquè ell en seria el gran perjudicat en els nombrosos negocis que té a Catalunya i pel gran perjudici que en tots els aspectes seria per al Madrid.

En efecte, com assenyala bé el comentarista si s'hagués creat una Lliga europea amb els millors clubs els efectes de la ruptira serien molt menors. Florentino Pérez n'era un dels grans promotors, però el "patriota" Laporta--a qui li reconec molts mèrits-- es va abaixar els pantalons amb Platini per quatre duros i ara les competicions europees continuen com sempre i els clubs grans els més perjudicats per les federacions nacionals.

Observeu que aquest problema s'ha solventat en gran manera al básquet amb la creació de la Lliga europea. És més, avui Barça i Reial Madrid s'han reunit per veure si abandonen la Liga espanyola o en creen una de paral·lela perquè estan farts del sisterma actual, sempre a favor dels clubs petits. Es pot veure que Barça i Reial Madrid defensen conjuntament els interessos dels clubs grans que estan per damunt de "ligas nacionales" i de nacionalismes. Només hi ha en joc interessos econòmics i punt.

En resum, no voldria pas extendre'm més. Però vull recordar que el Barça i Catalunya tenen moltes cartes per continuar en la Liga espanyola si Catalunya és independent. Una bona entesa afavoriria tothom i en cas que els espanyols s'ho agafin a la tremenda Catalunya té una gran capacitat de resposta a les mans per castigar-los amb les televisions, amb alguns negocis i si fa falta amb la negociació pel deute entre els dos Estats.

I en el pitjor dels casos, recordem que el Barça va estar a punt de desaparèixer després de la guerra incivil. És probable que hàgim de passar un temps d'inseguretat, però l'objectiu final prou s'ho val.cSóc un català barcelonista i no un barcelonista català. Hem de tenir perspectiva de futur i ,sobretot, no ens deixem acollonir per les amenaces unionistes perquè tenim millors cartes que ells en aquest tema del Barça, si més no.

EL MUSEU DE LLEIDA: " QUE SE CONSIGA EL EFECTO SIN QUE SE NOTE EL CUIDADO "

 

'El museu de Lleida: “Conseguir el efecto y que no se note el cuidado”'

 

Antoni Bassas

Com que en política no hi ha res casual, avui, quan falten deu dies per a les eleccions, ha arribat el dia del trasllat de les obres d’art del Museu de Lleida reclamades per Sixena. No és casual: amb la Generalitat sotmesa al 155, l’Estat consuma una nova mesura de força política i jurídica que entra dins la categoria de l’“¡A por ellos!”.

Ara no repassarem tota la història de la reclamació de les obres d’art, però m’agradaria que es quedessin amb les explicacions que va donar el director del Museu de Lleida, ara fa un any, quan el vàrem entrevistar just davant de les obres avui embalades en direcció a Sixena.

Remarco la informació: les obres van ser dipositades per Sixena. El Museu de Lleida les ha conservat perfectament durant molts anys. I remarco el concepte de Sixena, Lleida, la Franja, com un espai geogràfic de contacte entre el català i el castellà; àrea de barreja, d’interessos compartits a la conca de l’Ebre; llocs on, fins fa anys, les fronteres dels bisbats no es corresponien amb les de les províncies, fins al punt que molts aragonesos de la Franja tenien el seu bisbe a Lleida perquè les parròquies del seu poble pertanyien al bisbat de Lleida. Ara els mateixos que diuen que no s’han de posar fronteres són els mateixos que la posen entre Catalunya i Aragó. Llegeix més...

Visites Rebudes

06674940