SENYORS DIRECTIUS DEL GIRONA I DEL BARÇA: NO PERDEM LA DIGNITAT, SI US PLAU

Per Ramon Serra, editor

Cada dia tenim mil agressions d'Espanya. Són incomptables. Per sort no les sabem totes. Ens tornaríem tarumbes. Però de tant en tant cal aturar-se i denunciar-ne les més evidents .Avui ens toca parlar del partit de futbol Girona-Barcelona del gener vinent que amb tota probabilitat es jugarà a Miami per un desig lloable d'expandir el futbol de primera qualitat als Estats Units i d'internacionalitzar els nostres equips que necessiten molt capital exterior si volen continuar gastant com fins ara.

Fins aquí res a dir, llevat que com qualsevol iniciativa sempre té partidaris i dertractors. Així és la vida. Però a mi no m'interessa destacar-ne l'aspecte esportiu sinó l'aspecte polític. Un aspecte que ens ha mostrat el feixista i bocamoll Javier Tebas, president de la Lliga Professional, promotor d'aquesta iniciativa. Tebas sembla que és un bon gestor econòmic .Llàstima que cada dos per tres no s'estigui de vomitar contra l'independentisme. I no solament això, sinó que ha remogut cel i terra en organismes internacionals per impedir l'entrada de l'estelada als camps de futbol. De moment ,no ho ha aconseguit, perquè fins i tot la UEFA les autoritza..

El que no ha pogut fer a Europa ara es veu amb cor de traslladar-ho als Estats Units, si és que realment s'hi arriba a celebrar aquest partit, perquè encara està mancat de tota mena de permisos. Tebas ara proposa distribuir-hi 40.000 banderes espanyoles i que s'hi prohibeixi les estelades, els llaços grocs i altres distintius polítics. Naturalment distintius no espanyolistes.Oi tant!

Vet aquí la qüestió. Fins ara jo havia sentit a parlar de tots els preparatius, però no pas d'estelades ni de llaços grocs. Però els espanyols han entrat en fase d'alerta. Si tan acollonits estan ja no haurien d'haver programat aquest partit entre dos equips catalans,oi? Tebas té el mal costum de parlar primer i després pensar.

Veurem com es desenrotllen els fets en les pròximes setmanes. Sigui com sigui, les directives del Girona i del Barcelona haurien de tenir sobretot dignitat. Això vol dir que s'haurien de negar a jugar-hi si es persegueix la llibertat d'expresssió. Qui és aquest feixista de Fuerza Nueva per prohibir els nostres símbols...als Estats Units? Per aquí sí que no hi podem passar.

Tot amb tot, hem d'agrair-li que això ens hagi de servir per carregar piles i convertir, ara si, aquest partit, en cas que es disputi finalment a Miami, en un clam a favor de la independència i en contra de la repressió espanyola. Quin altaveu internacional millor que aquest?

Som-hi!, sempre que les directives del Girona i del Barcelona no s'abaixin els pantalons. Seria imperdonable i una falta de dignitat i de lleialtat al país. Ho deixem a les seves mans. De moment.

(7-9-2018)

ESPANYA ESTÀ DISPOSADA A MATAR SI CAL

 

"365 dies després"
«Aquesta vesprada molts ens trobarem al carrer, en aquella mateixa cruïlla. Els dos Jordis no hi seran, però nosaltres sabrem avui molt millor que no pas fa un any a quin monstre ens enfrontem»

 

 Vicent Partal

 

Avui fa un any molta gent vàrem acudir a la porta del Departament d’Economia i a la porta de la seu de la CUP. A defensar les institucions catalanes, agredides per l’estat espanyol. Quan ja era negra nit, i intentant resumir què es palpava en aquella cruïlla de la rambla Catalunya i la Gran Via, vaig parlar amb Jordi Sànchez.

El president de l’ANC estava esgotat, però, com sempre, el seu cap anava fent càlculs i més càlculs. Parlava d’aquella manera tan peculiar com parla quan és enmig d’una massa de gent. No et mira gairebé mai als ulls, tret de quan ha de remarcar amb força una dada. Perquè els seus ulls són un radar intens i en tot moment miren la gent, provant d’escrutar en cada gest un missatge, alguna cosa que li done una pista per a entendre què passa. Entre la cridòria, li vaig dir que jo creia que aquells guàrdies civils no els havien de deixar eixir d’allà dins. Que la gent estava disposada a acampar tantes hores com calgués i que l’estat havia travessat una ratlla que simplement no es podia tolerar. Però ell va ser contundent. Molt contundent. Em va dir que allò que jo li deia era un error monumental i que la manifestació havia de desfer-se, que ells cercarien la manera de dur la gent a un altre lloc perquè estaven completament convençuts que aquella batalla era errònia, pocs dies abans del referèndum. I va insistir a dir-me que calia, de totes passades, facilitar el final d’aquell enfrontament i deixar eixir la comitiva judicial i policíaca.

Ho he explicat unes quantes vegades, això, perquè d’entrada em reforça aquesta ràbia immensa, inabastable, que sent de veure’ls –ells dos– a la presó, acusats precisament de fer la cosa contrària de la que jo mateix sóc testimoni que van fer. Però també perquè moltes voltes, en veient què ha passat després, m’he preguntat si no respondre fins al final a aquella provocació i mirar d’apagar la insurrecció espontània que havia nascut de la gent havia estat la millor decisió.

En tot allò que va passar els mesos de setembre i octubre de l’any passat hi ha, i aquest en seria un cas paradigmàtic, un equilibri difícil entre la pressió popular i els lideratges, gens estrany als processos revolucionaris de qualsevol indret del món.

I quan mire enrere crec que possiblement una de les coses que ens ho va complicar més tot és que no mesuràrem bé la natura de l’enfrontament. Jordi Sànchez i Jordi Cuixart no crec que es poguessen imaginar, avui fa un any, que després d’haver pactat amb la Guàrdia Civil que s’enfilarien als seus cotxes per a demanar a la gent que tornàs a casa serien acusats de rebel·lió per haver-hi pujat, i que allò els duria a una presó i que intentarien tancar-los-hi trenta anys. Ara és moda entre els unionistes de dir que ja sabíem què podia passar, però això és mentida. Perquè ningú no podia esperar que un sistema que es denomina democràtic pogués violentar totes les seues regles, només pel fet de sostenir una proposta política de part, ni que fos la de la unitat de l’estat. Llegeix més...

Visites Rebudes

08182755