NOVES ELECCIONS GENERALS A ESPANYA: LA MILLOR SOLUCIÓ PER ALS DOS GOVERNS

Per Ramon Serra, editor

Els designis de la política, com els del Senyor, són inescrutables. Les coses van tan de pressa que tot pot canviar en un tres i no res. El que avui és blanc demà pot ser negre i viceversa. Per tant, cal tenir una opinió però mai dogmatitzar, perquè els fets ens obliguen a tocar sempre de peus a terra.

Sigui com sigui, el poble català bull. Per fortuna els carrers són nostres. Caldrà estudiar amb deteniment els incidents finals de la manifestació de l'1-O a Barcelona per veure si hi havia infiltrats. No hem de deixar que ens aixequin la camisa. Tot amb tot, els aldarulls no són pas de la magnitud com els presenta la premsa espanyola sempre disposada a criminalitzar l'independentisme. Si calen algunes sancions han de ser per disturbis públics i no pas per delictes de rebel·lió o sedició. Si a cada aldarull que hi ha al carrer s'apliqués aquest concepte les presons no donarien l'abast. Per tant, esperem que si hi ha algun fet delictiu en els incidents de la jornada d'ahir ses senyories aplicaran el mateix criteri que van fer servir en la vaga de taxistes de Barcelona fa uns mesos o sigui res de res. La vaga de taxistes va paralitzar la ciutat pràcticament una setmana amb totes les penalitzacions econòmiques que comporten per als difererents sectors .Això sense oblidar algunes agressions prou provades .I què ha passat? Doncs,res de res.I tal dia farà un any. No sé qui va dir amb encert que les lleis només són per aplicar als enemics .En el cas de l'independentisme català els fets són evidents.

Això no obstant, faríem bé d'intentar oblidar-nos al màxim possible de les opinions de la premsa espanyola. Si llegim la premsa internacional d'avui veurem que la significació dels incidents que aquesta premsa li dóna és ben bé tot un altra. Ells no els veuen pas com el fet més destacat de la gran manifestació sinó com a conseqüència de la situació política de Catalunya. El que és tan clar per a nosaltres i per a molts més, és cada cop més fosc per als espanyols. I és que no hi ha pitjor cec que el qui no hi vol veure.

En aquestes, el president Torra ens sorprèn avui en el debat de política general amb l'amenaça de fer caure el Gobierno de Sánchez en no aprovar-li els pressupostos si no accepta un acord sobre el referèndum a Catalunya abans del novembre. Alguns pensen que és un brindis al sol i d'altres celebren la gosadia. Però si ho mirem amb ulls imparcials veurem que aquesta situació convé als dos governs: Torra haurà demostrat fermesa i Sánchez no haurà cedit davant els independentistes. D'aquesta manera s'assegurarà una majoria més folgada en les noves eleccions espanyoles i quatre anys més de mandat per encarar la situació amb més poder i amb més temps. La jugada, doncs, pot anar bé per a tothom.

És ben probable que Torra pugui fer caure el Gobierno de Sánchez, però això no assegura pas que el camí i cap a la independència estigui més net ni de bon tros, perquè de moment no es tracta pas d'ampliar la majoria independentista de votants sinó de trobar la forma d'abatre el terror de l' Estat. Aquesta és la qüestió, el gran problema. Torra pot guanyar també temps i consolidar-se en el poder .No haurà estat un "traïdor". I qui dia passa any empeny, sobretot amb els judicis dels presos polítics a la cantonada. Potser alguna vegada arribarà el "momentum" per proclamar la independència de veritat. Un "momentum" que no el veig en aquests instants, però això no vol pas dir que no arribi tard o d'hora.

Ara com ara, la raó de la força s'ìmposa a la força de la raó. Ara bé, el combat continua obert. Ara mateix és Torra qui mou fitxa. I qui mou fitxa és com el qui té la sacada en el tennis: té molts avantatges de culminar amb encert aquesta jugada que té sobre el tauler. Si més no quan es mou fitxa no s'ha de perdre aquesta oportunitat...

(1-10-2018)

DETENCIONS POLÍTIQUES A VERGES I CELRÀ

 

"Detencions polítiques a Verges i Celrà’

¿Pedro Sánchez creu que pot solucionar res detenint alcaldes a partir d’un atestat policial d’autoria desconeguda per uns fets que van tenir lloc fa tres mesos?

 

Antoni Bassas

 

La Policia Nacional espanyola ha detingut aquest matí onze persones, entre les quals l'alcalde de Verges, Ignasi Sabater, i l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, tots dos de la CUP. Entre els detinguts hi ha membres dels CDR de Girona.

La Policia Nacional ha confirmat a l'Ara que es tracta d'una operació contra "desordres públics". Quins? Durant les primeres hores d’avui no estava clar si es referien a aquella protesta contra la manifestació de Vox a Girona del dia de la Constitució, el 6 de desembre, i sembla que té a veure amb les manifestacions del primer aniversari de l’1 d’Octubre.

I atenció: el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha confirmat aquest matí que són detencions policials. Que no són detencions ordenades pel jutge (que està informat de l’operatiu) i que en un jutjat de Girona tenen oberta una causa amb un atestat policial “sense autor conegut” per l’ocupació de les vies de l’AVE de l’1 d’octubre de l’any passat.

La detenció de qualsevol persona és una decisió greu. La de dos alcaldes, encara més. Si, a més a més, no se’ls havia citat abans (i, per tant, no es pot al·legar que se’ls deté perquè no s’havien presentat davant la justícia); si, a més a més, se’ls deté per una presumpta responsabilitat en desordres públics que van tenir lloc fa més de tres mesos, a partir d’un atestat policial que la mateixa justícia diu que no té un autor conegut, es veu de tres hores lluny que aquesta actuació és política, que en les darreres hores al ministeri de l’Interior hi havia la necessitat de “donar un cop” a l’independentisme, potser per demostrar que el govern espanyol no està venut a l’independentisme com retreien les portades xenòfobes d’ahir que denunciaven una pluja de milions a Catalunya pels pressupostos. Llegeix més...

Visites Rebudes

08894847