ELECCIONS ALLÀ I AQUÍ I CONFLICTE CONTINU FINS AL 2020

"Eleccions allà i aquí i conflicte continu fins al 2020 "

Jordi Barbeta

El president Torra ha posat totes les facilitats al president espanyol, Pedro Sánchez, perquè convoqui eleccions a curt termini amb el pretext que “els independentistes no cooperen” i ha anunciat tàcitament noves eleccions catalanes per quan hi hagi sentència condemnatòria dels líders independentistes empresonats. La conclusió és que el conflicte català continua impedint estabilitzar políticament Espanya i no es veu a l’horitzó cap possibilitat de normalització abans del 2020.

No cal dir que donar un mes de termini a Pedro Sánchez perquè faci una proposta d’autodeterminació de Catalunya és, com deia Miquel Iceta, el mateix que posar l’ultimàtum per demà. Ni que vulgui, que no vol, Sánchez ho pot fer, perquè la vella guàrdia del PSOE l'hi ha prohibit terminantment. Sense anar més lluny, ahir mateix, l’expresident Felipe González venia a dir que el diàleg amb els independentistes no porta enlloc. Augmenten cada dia les pressions a Sánchez no només de PP i Ciutadans, sinó sobretot dels seus correligionaris, perquè s’alliberi de la companyia indesitjable dels sobiranistes catalans. Al mateix temps, de les paraules del president Torra s’interpreta que no hi haurà suport sobiranista als pressupostos generals de l’Estat. Com que els disset diputats de PDeCAT més ERC són decisius —suposant que en això coincidiran— Pedro Sànchez ja sap a hores d’ara que no tindrà pressupostos i està fent, amb les enquestes a la mà, un càlcul de riscos sobre si unes noves eleccions convocades per aquest mateix any li donarien una majoria més confortable que li asseguri poder continuar governant sense tantes angoixes. Quan li van preguntar a la portaveu del govern espanyol si hi haurà eleccions generals aviat no va dir que sí ni que no perquè no ho sap.

Pedro Sànchez ja sap a hores d’ara que no tindrà pressupostos

L’escenari polític espanyol continua en situació inestable però encara més inestable és la situació de l’escenari català, amb el Govern de Quim Torra cridant a la mobilització permanent fins que hi hagi sentències contra els presos polítics. I “el dia de les sentències —va dir— si són condemnatòries, serà el punt d’inflexió i de no retorn d’aquesta legislatura”. La darrera previsió és que els judicis se celebrin a partir del mes de gener i que les sentències no es dictaran abans de les eleccions municipals del mes de maig. Segurament ho faran a l’estiu quan hi hagi més gent de vacances. Això vol dir mobilitzacions i protestes per cada efemèride, molt soroll durant els judicis, i per descomptat quan les sentències, moment en què la proposta del president de la Generalitat és de ruptura unilateral amb l’Estat. Va dir: “De la mateixa manera que la unió de les institucions, la ciutadania i les organitzacions civils va ser capaç de portar Catalunya a l’autodeterminació i a un dels actes de desobediència respecte a l’Estat més importants de la nostra història, aquesta mateixa unió convertirà el dia de les sentències en un nou dia de victòria. No ens aturarem fins a fer efectiu el resultat del referèndum. No som aquí per administrar una autonomia. Ni per recrear-nos en paraules buides. Som aquí per fer efectiva la República catalana”. És l’aplicació de la doctrina insurreccional de Lenin sobre les “condicions objectives” per la Revolució, tot i que el pare de la Revolució russa era bastant més exigent amb les condicions necessàries per revoltar-se.

Torra presentarà al Parlament una nova iniciativa unilateral que serà immediatament desautoritzada pels tribunals espanyols

Com que el president Torra considera que les sentències condemnatòries legitimaran l’exercici de l’autodeterminació de Catalunya, presentarà al Parlament una nova iniciativa unilateral que serà immediatament desautoritzada pels tribunals espanyols i que obligarà la Mesa del Parlament que presideix Roger Torrent a decidir si obeeix o desobeeix. En el fons serà la repetició del torneig entre JxCat, ERC i les CUP a veure qui és menys traïdor. Ara com ara, el més probable és que la Mesa actual no vulgui acabar com l’anterior, és a dir, engarjolada. Llavors, Torra, d’acord amb en Puigdemont, convocarà eleccions al Parlament de Catalunya en les quals la rivalitat entre la Crida Nacional per la República i Esquerra Republicana serà a matadegolla, amb la qual cosa, la repetició de la majoria sobiranista serà més difícil i en el millor dels casos molt més dependent de la CUP.

Informa:ELNACIONAL.CAT (2-10-2018)

DETENCIONS POLÍTIQUES A VERGES I CELRÀ

 

"Detencions polítiques a Verges i Celrà’

¿Pedro Sánchez creu que pot solucionar res detenint alcaldes a partir d’un atestat policial d’autoria desconeguda per uns fets que van tenir lloc fa tres mesos?

 

Antoni Bassas

 

La Policia Nacional espanyola ha detingut aquest matí onze persones, entre les quals l'alcalde de Verges, Ignasi Sabater, i l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, tots dos de la CUP. Entre els detinguts hi ha membres dels CDR de Girona.

La Policia Nacional ha confirmat a l'Ara que es tracta d'una operació contra "desordres públics". Quins? Durant les primeres hores d’avui no estava clar si es referien a aquella protesta contra la manifestació de Vox a Girona del dia de la Constitució, el 6 de desembre, i sembla que té a veure amb les manifestacions del primer aniversari de l’1 d’Octubre.

I atenció: el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha confirmat aquest matí que són detencions policials. Que no són detencions ordenades pel jutge (que està informat de l’operatiu) i que en un jutjat de Girona tenen oberta una causa amb un atestat policial “sense autor conegut” per l’ocupació de les vies de l’AVE de l’1 d’octubre de l’any passat.

La detenció de qualsevol persona és una decisió greu. La de dos alcaldes, encara més. Si, a més a més, no se’ls havia citat abans (i, per tant, no es pot al·legar que se’ls deté perquè no s’havien presentat davant la justícia); si, a més a més, se’ls deté per una presumpta responsabilitat en desordres públics que van tenir lloc fa més de tres mesos, a partir d’un atestat policial que la mateixa justícia diu que no té un autor conegut, es veu de tres hores lluny que aquesta actuació és política, que en les darreres hores al ministeri de l’Interior hi havia la necessitat de “donar un cop” a l’independentisme, potser per demostrar que el govern espanyol no està venut a l’independentisme com retreien les portades xenòfobes d’ahir que denunciaven una pluja de milions a Catalunya pels pressupostos. Llegeix més...

Visites Rebudes

08894589