SALVEM ELS MOTS, TORNEM EL NOM A CADA COSA

"El Govern es manté unit, malgra tot"

Per RAMON SERRA, editor

Deia Espriu que " hem viscut per salvar els mots per tornar el nom a cada cosa". En efecte, en la darrera crisi parlamentària les paraules han tingut un valor essencial en el detonant de la crisi. Es veu que la diferència entre " designar" o " delegar" el vot de presos i exiliats pot tenir conseqüències penals greus i anar a la presó. Poca broma, perquè tots sabem com les gasta la justícia espanyola.

És per això que els membres de la Mesa van amb peus de plom a l'hora dels redactats.És humà i comprensible que no es vulguin més empresonats o exiliats, sobretot si a hores d'ara és a canvi de res. Aquest és l'origen de tots els mals, bé que després cadascú ho interpreta a la seva manera. Certament aquesta nova picabaralla entre JxCat i ERC---i en van...-- per arribar a un acord ha estat a punt d'engegar-ho tot a dida. Aquesta situació ja s'havia d'haver resolt molt abans. Però ja sabem que les trifulgues entre polítics de tots els colors són constants i a tot arreu. Catalunya no n'és pas una excepció, perquè si la fauna humana sembla que estigui feta perquè tots ens fotem els fetge els uns als altres, aquesta agressivitat és especialment accentuada en la classe política .No oblidem, per exemple, que als Estats Units una hora abans de proclamar la independència encara s'estaven barallant els polítics.

En aquestes circumstàncies faríem bé els catalans de mantenir el nostre sentit crític, però tampoc cal autoflagelar-se contínuament i veure-ho sempre tot negre. La compareixença conjunta de Torra i Aragonès dient que el Govern es mantindrà com a mínim fins a la sentència dels nostres presos polítcis ens dóna una mica més d'oxigen. Les coses van tan de pressa que aneu a saber què pot passar d'aquí uns mesos, quan la feina d'ara es saber què ocorrirà d'aquí unes hores. Anem a pams i centrem-nos sobretot en el moment, en el dia dia. Els psicòlegs diuen que aquesta és la millor tàctica per mantenir la salut mental. Cal fer-los-en cas,oi?

Ara mateix, petit qui peti i malgrat totes les amenaces espanyoles el nostre Govern continua amb el cap dret. Això és el que volíem sentir de part de Torra i Aragonès. És la importància de les paraules ,la sonoritat del llenguatge i, en definitiva, tornar el nom de cada cosa.

(5-10-2018)

EL CATALÀ ES PODRIA USAR A " COST ZERO" AL PARLAMENT EUROPEU, MALGRAT LES EXCUSES DEL GOBIERNO

 

"El català es podria usar «a cost zero» al Parlament Europeu malgrat les excuses de l'Estat "

L'executiu de Pedro Sánchez ha rebutjat demanar l'ús oficial de la llengua catalana en els plens, tot i la invitació a fer-ho de Tajani, al·legant un "elevat cost"

 


 Carles Bellsolà

 

L'argument del govern espanyol per bloquejar que el català es pugui usar de forma oficial als plens del Parlament Europeu, que això tindria un "elevat cost" per a les arques públiques, no correspon a la realitat. Així ho destaquen fonts coneixedores de la realitat de l'Eurocambra, que recorden que pràcticament la meitat dels traductors al castellà que hi treballen són catalanoparlants.

"El cost seria negligible", afirmen a NacióDigital fonts de l'entorn del PDECat a l'Europarlament, que xifren entre un 40% i un 50% el percentatge dels traductors de castellà que són també catalanoparlants. Raonen també que, per traduir les intervencions dels diputats catalans "no caldria contractar ningú més", en contra de l'argument del cost "inviable" que esgrimeix el govern espanyol. Llegeix més...

Visites Rebudes

08331144