PER NADAL I TOT L'ANY MILLOR UNITS...EL PAÏSOS CATALANS

 

"Per Nadal, millor units"

 


Màrius Serra

 

Cada vegada que algú fa un ús polític de la unitat nacional penso en els murs trumpians que l’Estat ha alçat a l’interior del territori que diu defensar. La unitat entre Navarra i Euskadi, per exemple. El sintagma “millor units” és un exemple flagrant de la perversió del llenguatge made in Spain. N’hi ha prou amb canviar-ne l’antecedent per corroborar-ho. Fer zoom a la zona mediterrània i aplicar-ho a valencians, balears i catalans. Millor units, aquí, no només no cotitza sinó que penalitza. Millor units aplicat a l’eix ferroviari mediterrani, no?, amb el transport que exigeix la demografia i l’intercanvi ja existent. O aplicar la unitat a l’espai de comunicació que projecta una realitat cultural invisibilitzada.

Millor units en un múltiplex televisiu que permeti veure tots els canals públics en llengua catalana, no? I tants de privats com calguin. Millor units en el dial radiofònic amb les ràdios públiques que emeten des de València, Barcelona o Palma, oi? Millor units en els canals de distribució de llibres, revistes, còmics, jocs, pel·lícules, discos i altres materials culturals en la mateixa llengua. Millor units i fent xarxa de teatres i auditoris, tan units com les universitats catalanoparlants gràcies a la Xarxa Vives, tan units com la difusió de la literatura en català gràcies a l’Institut Ramon Llull, tan units com els acords normatius lingüístics gràcies a la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans.

És intolerable que, en l’era de la globalització, els productes culturals en la nostra llengua siguin sistemàticament boicotejats per separatistes que s’omplen la boca d’unitat nacional. L’Espanya monolingüe i castellanocèntrica sí que separa. Ens obliga a estar desunits. Si realment estiguéssim units no m’hauria calgut anar fins a La Nucia, a tocar de Benidorm a la comarca alacantina de la Marina Baixa, per descobrir el meu regal musical d’aquest Nadal. Un disc que porta per títol el nom del grup, com sovint passa en els primers treballs: Els Jóvens. Onze cançons fresquíssimes que ara sonen sovint a la ràdio valenciana À Punt (que els partidaris de la unitat no em permeten sentir). Cançons militants com una excel·lent “Jota coreana”, cançons d’amor tan despreocupades com “T’ailoviu més que l’hòstia” o “Anís Tenis”, o una veritable perla elegíaca: “El gol i la mort (Romanç de Paco Alcácer)”. Cantada a la manera dels romanços, narra el tràgic episodi d’un gol i una mort.

El divendres 12 d’agost del 2011 un joveníssim Paco Alcácer va marcar el seu primer gol a Mestalla, en un partit contra la Roma que llavors entrenava Luis Enrique. A la sortida d’aquella vesprada victoriosa, el seu pare, un llauraor homònim de 44 anys, va caure fulminat per un atac de cor. Tal com va tot, és més senzill que un alemany soci del Borussia Dortmund descobreixi aquesta bella cançó en la llengua materna de Paco Alcácer que no pas un barcelonista. Per Nadal i tot l’any, els Països Catalans, millor units.

Informa:LAVANGUARDIA.COM (26-12-2018)

DETENCIONS POLÍTIQUES A VERGES I CELRÀ

 

"Detencions polítiques a Verges i Celrà’

¿Pedro Sánchez creu que pot solucionar res detenint alcaldes a partir d’un atestat policial d’autoria desconeguda per uns fets que van tenir lloc fa tres mesos?

 

Antoni Bassas

 

La Policia Nacional espanyola ha detingut aquest matí onze persones, entre les quals l'alcalde de Verges, Ignasi Sabater, i l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, tots dos de la CUP. Entre els detinguts hi ha membres dels CDR de Girona.

La Policia Nacional ha confirmat a l'Ara que es tracta d'una operació contra "desordres públics". Quins? Durant les primeres hores d’avui no estava clar si es referien a aquella protesta contra la manifestació de Vox a Girona del dia de la Constitució, el 6 de desembre, i sembla que té a veure amb les manifestacions del primer aniversari de l’1 d’Octubre.

I atenció: el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha confirmat aquest matí que són detencions policials. Que no són detencions ordenades pel jutge (que està informat de l’operatiu) i que en un jutjat de Girona tenen oberta una causa amb un atestat policial “sense autor conegut” per l’ocupació de les vies de l’AVE de l’1 d’octubre de l’any passat.

La detenció de qualsevol persona és una decisió greu. La de dos alcaldes, encara més. Si, a més a més, no se’ls havia citat abans (i, per tant, no es pot al·legar que se’ls deté perquè no s’havien presentat davant la justícia); si, a més a més, se’ls deté per una presumpta responsabilitat en desordres públics que van tenir lloc fa més de tres mesos, a partir d’un atestat policial que la mateixa justícia diu que no té un autor conegut, es veu de tres hores lluny que aquesta actuació és política, que en les darreres hores al ministeri de l’Interior hi havia la necessitat de “donar un cop” a l’independentisme, potser per demostrar que el govern espanyol no està venut a l’independentisme com retreien les portades xenòfobes d’ahir que denunciaven una pluja de milions a Catalunya pels pressupostos. Llegeix més...

Visites Rebudes

08895360